Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις για το επίδομα θέρμανσης

0
epidoma thermansis-web

1.800 λίτρα δικαιούνται οι Ξανθιώτες, Μπορούν να υποβάλουν τις αιτήσεις τους και μέσω ΚΕΠ

Φέτος οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν προκαταβολή το 25% της επιδότησης τους, σε διάστημα 20 ημερών από την υποβολή της αίτησης τους

Ξεκίνησε την Τρίτη η υποβολή αιτήσεων από τα νοικοκυριά προς τη Γενική Γραμματεία Πληροφοριακών Συστημάτων για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης. Στο πρώτο 3ωρο λειτουργίας της εφαρμογής στο TAXIS υπέβαλλαν την αίτηση τους 9.000 δικαιούχοι, με τον αριθμό τους να αυξάνεται όσο περνάει η ώρα. Μάλιστα, φέτος οι δικαιούχοι θα μπορούν να λάβουν προκαταβολή το 25% της επιδότησης, σε διάστημα 20 ημερών από την υποβολή της αίτησης τους. Η προκαταβολή και το επίδομα κατατίθενται σε τραπεζικό λογαριασμό χωρίς προσκόμιση δικαιολογητικών, ενώ όσοι αγοράσουν παραπάνω από μία φορά πετρέλαιο θέρμανσης δεν θα υποβάλουν πάλι αίτηση. Όσον αφορά την πόλη μας, οι δικαιούχοι μπορούν να προμηθευτούν έως και 1.800 λίτρα.

Πως γίνεται η αίτηση

Στην αίτηση των δικαιούχων για το επίδομα θα πρέπει να αναγράφεται ο ΑΦΜ του, το ονοματεπώνυμο και ο αριθμός προστατευόμενων τέκνων, εάν επιθυμεί ή όχι την προκαταβολή, ο αριθμός τραπεζικού λογαριασμού (IBAN) και ονοματεπώνυμο 1ου δικαιούχου, ο αριθμός παροχής ρεύματος κύριας κατοικίας, διεύθυνση, τετραγωνικά, αν η κατοικία είναι ιδιόκτητη, ενοικιαζόμενη ή δωρεάν παραχωρούμενη, ο ΑΦΜ του εκμισθωτή ή του δωρεάν παραχωρούντος, ένδειξη αν πρόκειται για πολυκατοικία, στοιχεία επικοινωνίας (διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου, αριθμός κινητού ή και σταθερού τηλεφώνου).

Ποιοι δικαιούνται το επίδομα

Υπενθυμίζεται ότι δικαίωμα επιδόματος θέρμανσης έχουν οι ακόλουθες κατηγορίες φορολογούμενων:

· Άγαμοι με εισόδημα έως 30.000 ευρώ και έγγαμοι με εισόδημα έως 40.000 ευρώ, προσαυξανόμενο κατά 3.000 ευρώ για κάθε παιδί ( 43.000 ευρώ για οικογένεια με ένα παιδί και 46.000 ευρώ για οικογένεια με δύο παιδιά).

· Οι άγαμοι χάνουν το επίδομα αν έχουν περιουσία άνω των 200.000 ευρώ, ενώ οι έγγαμοι αν το άθροισμα των ακινήτων τους ξεπερνά τις 300.000 ευρώ.

· Δεν δικαιούται επίδομα θέρμανσης όποιος έχει αυτοκίνητο με κινητήρα άνω των 3.000 κυβικών εκατοστών.

· Στα 120 τετραγωνικά μέτρα ανέρχεται η μέγιστη επιφάνεια του ακινήτου για την οποία μπορεί να επιδοτηθεί κάποιος φορολογούμενος.

Αίτηση για επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και στα ΚΕΠ

Το υπουργείο Διοικητικής Μεταρρύθμισης με ανακοίνωσή του υπενθυμίζει ότι έως και τις 30 Μαΐου 2015 οι πολίτες θα μπορούν να υποβάλουν την αίτηση τους για το επίδομα πετρελαίου θέρμανσης και στα ΚΕΠ.

Να σημειώσουμε ότι η δυνατότητα αυτή για τον «καθορισμό της διοικητικής διαδικασίας υποβολής αίτησης για καταβολή επιδόματος θέρμανσης», η οποία διεκπεραιώνεται και μέσω των ΚΕΠ, έχει καθοριστεί με Κοινή Υπουργική Απόφαση των υπουργών Διοικητικής Μεταρρύθμισης και Ηλεκτρονικής Διακυβέρνησης και Οικονομικών.

Σύμφωνα με την απόφαση:

– Η αίτηση στα ΚΕΠ υποβάλλεται μόνο αυτοπροσώπως και δεν προβλέπεται υποβολή αίτησης σε αυτά από εξουσιοδοτημένο πρόσωπο.

– Η αρμοδιότητα των ΚΕΠ εξαντλείται στην υποβολή της αίτησης και της παράδοσης στον ενδιαφερόμενο, της βεβαίωσης που εκδίδεται μέσω του πληροφοριακού συστήματος της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων και δεν περιλαμβάνει την παρακολούθηση της πορείας των σχετικών αιτήσεων.

– Ύστερα από την επιτυχή υποβολή της ηλεκτρονικής αίτησης, η ηλεκτρονική εφαρμογή ελέγχει σε πραγματικό χρόνο τη συνδρομή ή μη των προϋποθέσεων που έχουν τεθεί για καταβολή του επιδόματος στο φορολογούμενο και επιστρέφει βεβαίωση με τα στοιχεία του φορολογουμένου καθώς και το αποτέλεσμα της αίτησης.

– Η ανωτέρω βεβαίωση υπογράφεται και σφραγίζεται από τα ΚΕΠ και παραδίδεται στον φορολογούμενο.

– Σε περίπτωση επισήμανσης περί μη συνδρομής των προϋποθέσεων για την καταβολή του επιδόματος θέρμανσης στον φορολογούμενο, τα ΚΕΠ δεν προβαίνουν σε οποιαδήποτε άλλη ενέργεια για τη θεραπεία του ανωτέρω αποτελέσματος.

– Ακύρωση υποβληθείσας αίτησης μέσω των ΚΕΠ είναι δυνατή μόνο σε περίπτωση λανθασμένης υποβολής των στοιχείων της αίτησης που έχει υποβληθεί σε ΚΕΠ.

Ξεκίνησαν οι αιτήσεις και στην Ξάνθη

Στα λογιστικά γραφεία της πόλης προσέρχονται σιγά-σιγά οι Ξανθιώτες, μετά την ανακοίνωση των δικαιούχων του επιδόματος και την έναρξη λειτουργίας της εφαρμογής στο TAXIS. Σε επικοινωνία του «Ε» με την Οικονομολόγο-Λογίστρια Αναστασία Μπερμπέρογλου ενημερωθήκαμε ότι ήδη οι πρώτοι Ξανθιώτες έχουν υποβάλλει την αίτηση τους, ενώ κάποιοι αναμένουν τις βεβαιώσεις τους από την διαχειριστική.

«Ξεκίνησαν σιγά-σιγά οι αιτήσεις και αναμένουμε να αυξηθεί ο αριθμός τους τις επόμενες ημέρες. Στο γραφείο έρχονται κυρίως άνθρωποι μεγαλύτερης ηλικίας, οι οποίοι δεν μπορούν να την κάνουν μόνοι τους, όπως οι νεότεροι που έχουν προμηθευτεί ήδη τους κωδικούς» αναφέρει η ίδια.

Γεωργία Ταραξοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Λογαριασμοί ρεύματος: Πτώση έως 12% στα πράσινα τιμολόγια για τον Μάιο

Μετά τις αυξήσεις του Απριλίου οι πάροχοι προχώρησαν σε μειώσεις Ελάφρυνση στους λογαριασμ…