Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Τα προβλήματα συνεχίζουν να αυξάνονται στον ιδιωτικό τομέα στην Ξάνθη

Τα προβλήματα συνεχίζουν να αυξάνονται στον ιδιωτικό τομέα στην Ξάνθη

0
apelpisia ergazomenos

Η επιθεώρηση εργασίας της Ξάνθης δέχεται καταγγελίες για κατάργηση συμβάσεων αορίστου χρόνου και απλήρωτη εργασία

Α. Μπεμπεκίδης: «Με κατασταλτικά μέτρα δεν λύνεται το πρόβλημα. Το πρόβλημα λύνεται με προληπτικά μέτρα»

Στην ιστορία φαίνεται να περνά το δικαίωμα των εργαζομένων για 8ωρη εργασία, καθώς 82 χρόνια μετά την ψήφιση του φαίνεται σταδιακά να καταργείται. Ειδικότερα, σύμφωνα με έρευνα που παρουσιάζει το Ινστιτούτο Εργασίας της ΓΣΕΕ ένας στους τρεις μισθωτούς του ιδιωτικού τομέα δεν εργάζεται πλέον 8ωρο αλλά με μερική ή εκ περιτροπής απασχόληση.

Τι δείχνουν τα στοιχεία της έρευνας

Επιπλέον στοιχεία της ίδιας έρευνας δείχνουν ότι περισσότεροι από 850.000 εργαζόμενοι είναι απλήρωτοι για πάνω από τέσσερις μήνες, ενώ “παρελθόν” για τη συντριπτική πλειοψηφία των μισθωτών αποτελούν οι κλαδικές συμβάσεις.

Τουλάχιστον επτά στους δέκα εργαζόμενους έχουν υπογράψει ατομική σύμβαση, ενώ μέσα σε τέσσερα χρόνια υπήρξαν 1.440 επιχειρησιακές συμβάσεις με τις μειώσεις στις αποδοχές να είναι από 10% έως και 40%.

Σύμφωνα με την έρευνα, από το 2009 έως και το 2013 οι ευέλικτες μορφές απασχόλησης έχουν αυξηθεί κατά 73%. Συγκεκριμένα ο αριθμός των μερικώς απασχολούμενων από τα 272.561 άτομα το 2009 έφτασε στο τέλος του 2013 τα 440.433 άτομα.

Ραγδαία είναι η εξάπλωση της εκ περιτροπής εργασίας με τον αριθμό των συμβάσεων από 57.825 το 2009 να εκτιναχθεί στις 131.512 στο τέλος της περυσινής χρονιάς.

Σε χειρότερη μοίρα οι εργαζόμενοι στην πόλη μας

Μεγάλη κρίση περνά ο ιδιωτικός τομέας στην πόλη μας, με τα στοιχεία να αποκαλύπτουν πως βρίσκεται σε χειρότερη μοίρα σε σχέση με αρκετούς νομούς της χώρας. Την κατάσταση αυτή σκιαγραφεί στο «Ε» ο Πρόεδρος του Εργατoϋπαλληλικού Κέντρου Ξάνθης Άγγελος Μπεμπεκίδης.

«Δυστυχώς, οι ελαστικές μορφές εργασίας στο νομό μας, όπως και σε όλη την Ελλάδα, μετά τους νόμους που ψηφίστηκαν για την κατάργηση των συνολικών συμβάσεων εργασία κ.α., είναι σε πρώτη κλίμακα. Έτσι βλέπουμε, τετράωρη απασχόληση, συμβάσεις ορισμένου χρόνου, που μπορεί να διαρκούν από μια μέρα ως 1-2 μήνες και βέβαια περιπτώσεις «μαύρης» και ανασφάλιστης εργασίας, που σύμφωνα και με το υπουργείο Εργασίας ξεπερνάει το 45%» αναφέρει ο κ. Μπεμπεκίδης.

«Κάθε μέρα έχουμε απολύσεις ή καταγγελίες από εργαζόμενους, οι οποίοι έχουν να πληρωθούνε μέχρι και 8 μήνες. Κάθε μέρα έχουμε καταγγελίες για κατάργηση της σύμβασης αορίστου χρόνου και σύναψη ατομικών συμβάσεων, που σημαίνει αυτόματα και μείωση αποδοχών μέχρι και 20-30%, και όλα αυτά γίνονται με τις ευλογίες του υπουργείου Εργασίας» σημειώνει ο κ. Μπεμπεκίδης υπογραμμίζοντας πως για όλα αυτά η ευθύνη βαραίνει το ίδιο το υπουργείο για τους νόμους που θέσπισε, υπενθυμίζοντας, μάλιστα, τις ειδικές επιχειρησιακές συμβάσεις που υπέγραψε η Ροδόπη, οι οποίες κρίθηκαν παράνομες και αποσύρθηκαν.

Α. Μπεμπεκίδης: «Πρέπει να ληφθούν μέτρα που θα έχουν άμεση σχέση με τον εργαζόμενο και με τον εργοδότη»

Αναφερόμενος στους εργοδότες σημειώνει ότι αν και μερικοί «σοβαροί» κρατάνε τις συμβάσεις και πληρώνουν τους υπαλλήλους τους, οι περισσότεροι «επωφελούνται» από την οικονομική κρίση, όπως επιβεβαιώνει και το υπουργείο Εργασίας.

Όσον αφορά τα προβλήματα των εργαζομένων στον εργασιακό τους χώρο ο κ. Μπεμπεκίδης σημειώνει «συνεχίζουμε να επισκεπτόμαστε εργοστάσια και είμαστε τακτικά στην επιθεώρηση εργασίας όπου καθημερινά δεχόμαστε καταγγελίες. Προσπαθούμε να προτείνουμε τρόπο για την επίλυση τους, καθώς δεν έχουμε εξουσία, αφού αυτή βρίσκεται στα χέρια του υπουργείου».

Τέλος, ο ίδιος καταλήγει πως «δεν μπορούμε να παίρνουμε κατασταλτικά μέτρα για να πατάξουμε την «μαύρη» και ανασφάλιστη εργασία. Με κατασταλτικά μέτρα δεν λύνεται το πρόβλημα. Το πρόβλημα λύνεται με προληπτικά μέτρα. Με μέτρα που θα έχουν άμεση σχέση με τον εργαζόμενο και με τον εργοδότη. Για να υπάρχει εργαζόμενος πρέπει να υπάρχει και εργοδότης. Με την αύξηση του προστίμου που πλήρωνε ένας εργοδότης για έναν ανασφάλιστο εργαζόμενο από 500 ευρώ σε 10.500, πέρα από την τιμωρία του πρώτου, μπορεί να στερήσει την εργασία και στον δεύτερο, καθώς δεν θα μπορεί να ανταπεξέλθει στα νέα έξοδα. Με λίγα λόγια, οι πρακτικές της Κυβέρνησης απέτυχαν παταγωδώς, αφού μείωση του μισθολογικού κόστους δεν έφερε τις αναμενόμενες νέες θέσεις εργασίας» και σημειώνει ότι «η ανεργία αυξήθηκε στο 27% σε όλη την Ελλάδα, ενώ στην Ξάνθη έχουμε επίσημα 37,5% και ανεπίσημα 42%».

Γεωργία Ταραξοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αιτήσεις από την Τετάρτη για το επίδομα μητρότητας

Αφορά τις μη μισθωτές μητέρες Μια σημαντική στήριξη προσφέρει στις μη μισθωτές μητέρες το …