Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Στην γειτονιά μας ο Έμπολα

Στην γειτονιά μας ο Έμπολα

0
giatroi empola

Δηλώθηκε κρούσμα στην Τουρκία. Διαψεύδει το υπουργείο Υγείας τις πληροφορίες περί εμφάνισης κρουσμάτων του ιού Έμπολα και στην Ελλάδα

Σε συνεχή συνεννόηση η Περιφέρεια με το ΚΕΕΛΠΝΟ. Δεν έχουν λάβει ακόμα εξειδικευμένες οδηγίες

Σε επιφυλακή βρίσκεται η χώρα μας μετά από το τελευταίο κρούσμα Έμπολα που δηλώθηκε στην γειτονική Τουρκία, αλλά και για τις φήμες των δύο κρουσμάτων στην χώρα μας.
Αν και τα δύο περιστατικά με τους Έλληνες που είχαν ταξιδέψει στην Νιγηρία διαψεύδονται από το υπουργείο Υγείας, καθώς αφορούν κρούσματα ελονοσίας, τα οποία ταυτοποιήθηκαν και αντιμετωπίζονται με την ενδεικνυόμενη αγωγή, δεν συμβαίνει το ίδιο και με το περιστατικό της Τουρκίας που αποτελεί γεγονός.
Η Περιφέρεια μας από την μεριά της βρίσκεται σε συνεχή συνεννόηση με το ΚΕΕΛΠΝΟ καθησυχάζοντας τους πολίτες ότι δεν συντρέχουν ακόμη λόγοι ανησυχίας. Μάλιστα, η Διεύθυνση Υγείας της ΑΜ-Θ αποκάλυψε στο «Ε» ότι σε περίπτωση συναγερμού θα έρθουν στα γραφεία της εξειδικευμένες οδηγίες, κάτι που ωστόσο δεν έχει γίνει ακόμα.
Τι είναι αυτή η ασθένεια
Ο ιός Εμπολα μεταδίδεται μέσω απευθείας επαφής με το αίμα, τα σωματικά υγρά ή τους ιστούς των μολυσμένων ανθρώπων ή ζώων. Ο αιμορραγικός πυρετός που εμφανίζεται με αιμορραγίες, εμετούς και διάρροια.
Το ποσοστό θνησιμότητας κυμαίνεται από 25% μέχρι 90% στον άνθρωπο και δεν υπάρχει εμβόλιο για την αντιμετώπιση του ιού. Πρόκειται, μάλιστα, για την χειρότερη έως σήμερα επιδημία του ιού.
Η νόσος προκαλείται από ένα από τα τρία είδη του ιού Έμπολα, ο οποίος ανήκει στην οικογένεια Fikwiridae και διακρίνεται από τις μακρές νηματοειδείς ίνες του RNA. Ο ζωικός ξενιστής (δεξαμενή) δεν έχει αναγνωριστεί, περιορίζοντας την έρευνα γύρω από τη νόσο. Σε κάθε εισβολή επιδημίας, η πρώτη ανθρώπινη μόλυνση πιστεύεται ότι οφείλεται σε δήγμα από μολυσμένο ζώο. Οι ακόλουθες περιπτώσεις οφείλονται σε επαφή με το αίμα ή με σωματικά υγρά από ένα μολυσμένο άνθρωπο ή από την επαναχρησιμοποίηση μολυσμένων βελονών και συρίγγων. Η χρήση των συνήθων μέτρων προφύλαξης εμποδίζει την εξάπλωση της νόσου, με την επιπλέον χρήση καλυμμάτων για τα πόδια και τα υποδήματα, σε περίπτωση ύπαρξης μεγάλων ποσοτήτων αίματος, εμεσμάτων ή διαρροϊκών κενώσεων. Οι θάλαμοι απομόνωσης αρνητικής πίεσης χρησιμοποιούνται επίσης, αν υπάρχουν.
Ο ιός μπορεί επίσης να μεταδοθεί μέσω επαφής με νεκρά ή ζωντανά μολυσμένα ζώα (π.χ. πιθήκους). Η εξάπλωση του ιού Έμπολα μεταξύ των ανθρώπων μέσω αιωρούμενων σταγονιδίων δεν έχει αναφερθεί ποτέ, συνιστάται όμως η χρήση μάσκας σε περίπτωση που ο ασθενής εμφανίζει αναπνευστικά συμπτώματα. Όλος ο εξοπλισμός πρέπει να αποστειρώνεται πριν επαναχρησιμοποιηθεί.
Συμπτώματα και θεραπεία
Σύμφωνα με οδηγίες προς τους ταξιδιώτες που είχε εκδώσει τον περασμένο μήνα το ελληνικό Κέντρο Ελέγχου & Προλήψεως Νοσημάτων (ΚΕΕΛΠΝΟ), μέσα σε 2 έως 21 μέρες από τη μόλυνση με τον ιό εκδηλώνονται αιφνίδιος, υψηλός πυρετός, μυαλγία, διάρροια, πονοκέφαλος, κόπωση και πόνος στην κοιλιά.
Μπορεί επίσης να υπάρχει δερματικό εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα
Εντός 7 ημερών αναπτύσσεται σοκ (καταπληξία), κυρίως εξαιτίας της αιμορραγίας. Περισσότεροι από το 50% των ασθενών καταλήγουν. Ο ασθενής καθίσταται μολυσματικός μόλις εκδηλωθεί ο πυρετός.
Η περίοδος επώασης διαρκεί 2-3 εβδομάδες και ακολουθείται από απότομη εμφάνιση υψηλού πυρετού, μυαλγίας, διάρροιας, κεφαλαλγίας, κόπωσης και κοιλιακού άλγους. Μπορεί επίσης να υπάρχει εξάνθημα, πονόλαιμος και επιπεφυκίτιδα.
Δεν υπάρχουν αποτελεσματικά εμβόλια ή φάρμακα εναντίον των ιών Έμπολα του αιμορραγικού πυρετού και η θεραπεία περιορίζεται σε υποστηρικτικά μέτρα για τη διατήρηση της αρτηριακής πίεσης, της οξυγόνωσης και του ισοζυγίου υγρών και ηλεκτρολυτών.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…