Η 9η Πανελλήνια Φθινοπωρινή Συνάντηση Μανιταρόφιλων στην ορεινή περιοχή του Καρυόφυτου
Μανιταροφοβία και μανιταροϋστερία ή μανιταροφιλία και μανιταρογνωσία;
Το Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης σε συνεργασία με τον Σύλλογο Μανιταρόφιλων Αν. Μακ. και Θράκης, τον Πολιτιστικό Σύλλογο Απογόνων Προσφύγων Άνω Καρυόφυτου και τον Πολιτιστικό Μορφωτικό Σύλλογο Νεολαίας Καρυόφυτου, πραγματοποιούν στις 24, 25 και 26 Οκτωβρίου σειρά εκδηλώσεων με θέμα την «9η Πανελλήνια Φθινοπωρινή Συνάντηση Μανιταρόφιλων». Σκοπός των εκδηλώσεων είναι να δοθεί η ευκαιρία σε ανθρώπους που αγαπούν τα μανιτάρια και τη φύση, αλλά και σε όσους θα ήθελαν να μάθουν για τον παράξενο και μυστηριώδη κόσμο των μανιταριών, να τα γνωρίσουν στον φυσικό τους χώρο μέσα από την αναζήτηση, τη συλλογή αλλά και τα επιστημονικά σεμινάρια με την καθοδήγηση ανθρώπων με μεγάλη γνώση και εμπειρία στα υπέροχα μανιτάρια.
Αναλυτικά το πρόγραμμα των εκδηλώσεων περιλαμβάνει:
Παρασκευή 24 Οκτωβρίου
19:00 Σεμινάριο μανιταρογνωσίας με τους Γιώργο Κωνσταντινίδη και Παναγιώτη Παναγιωτίδη στο Ίδρυμα Θρακικής Τέχνης και Παράδοσης στην Ξάνθη
Σάββατο 25 Οκτωβρίου
10:00 Στην πλατεία Άνω Καρυόφυτου, αναζήτηση μανιταριών και τρούφας (στις περιοχές: Καρυόφυτου, παραποτάμιου δάσους Νέστου και/ή Λειβαδίτη)
14:00 Φαγητό και μουσική διασκέδαση
16:30 Έκθεση μανιταριών και τρούφας και σεμινάρια μανιταρογνωσίας
17:30 Μουσική διασκέδαση
Κυριακή 26 Οκτωβρίου
10:30 Στην πλατεία Άνω Καρυόφυτου, ελεύθερη αναζήτηση μανιταριών και τρούφας (στις περιοχές: Καρυόφυτου, παραποτάμιου δάσους Νέστου και/ή Λειβαδίτη)
10:30 Παραδοσιακά χορευτικά συγκροτήματα
Οι εκδηλώσεις πραγματοποιούνται υπό την αιγίδα και την ευγενική υποστήριξη της Δημοτικής Ενότητας Σταυρούπολης Δήμου Ξάνθης. Η συμμετοχή στις δραστηριότητες της εκδήλωσης είναι δωρεάν και δεν απαιτείται δήλωση συμμετοχής. Πληροφορίες στο τηλ. 6974889879
Θα γίνουν
Σε επικοινωνία του «Ε» με τον πρόεδρο του Συλλόγου Μανιταρόφιλων Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης κ. Νικόλαο Ιακωβίδη, πληροφορηθήκαμε ότι παρά τις επισφαλείς καιρικές συνθήκες, οι εκδηλώσεις του Συλλόγου θα πραγματοποιηθούν σύμφωνα με το πρόγραμμα. Ο βροχερός καιρός και η υγρασία ευνοούν εξάλλου την ανάπτυξη και την συλλογή μανιταριών. Λόγω της έξαρσης των κρουσμάτων δηλητηρίασης από κατανάλωση μανιταριών το τελευταίο διάστημα, είναι πολύ σημαντικό το ότι θα αναδειχθεί μέσα από τις εκδηλώσεις το αναγκαίο της γνώσης σε συνδυασμό με το μεράκι. Θα αρθούν ταυτόχρονα πολλοί μύθοι γύρω από τα μανιτάρια, κάτι που τείνει να αλλάξει τα τελευταία χρόνια λόγω των δράσεων πανεπιστημιακών ομάδων και ερευνητικών ομάδων συλλόγων μανιταροφίλων σε όλη την Ελλάδα.
Αυτό που σκοτώνει είναι η άγνοια, η επιπολαιότητα και η ανευθυνότητα
Είναι γνωστό ότι για το 95% των σοβαρών δηλητηριάσεων στη χώρα μας ευθύνονται τα είδη Amanita phalloides, Amanita verna και Amanita decipiens, είδη τα οποία μπορούν να αναγνωρισθούν με απόλυτη ακρίβεια, όχι μόνο από ειδικούς επιστήμονες αλλά και από οποιονδήποτε καταρτισμένο μανιταρόφιλο, καθώς αποτελεί το 1ο βασικό μάθημα μανιταρογνωσίας που λαμβάνουν οι εκπαιδευόμενοι στα σχετικά σεμινάρια. Το κεντρικό σύνθημα της ελληνικής κοινότητας μανιταρόφιλων, από το 1999 που συγκροτήθηκε ο πρώτος μανιταροφιλικός σύλλογος στη χώρα μας, δηλώνει ξεκάθαρα: «Αγαπάμε τα μανιτάρια, περισσότερο όμως αγαπάμε τη ζωή! Δεν παίζουμε με τα μανιτάρια!». Το σύνθημα αυτό, σε κάθε περίπτωση, συνοδεύεται με την ανάλογη διατύπωση της παγκόσμιας επιστημονικής μυκητολογικής κοινότητας: «Bad taxonomy can kill – Η λάθος ταξινόμηση μπορεί να σκοτώσει!».
Δ.Χ.