663 εκ. ευρώ στο νέο στρατηγικό πλαίσιο επενδύσεων μεταφορών για το 2014-2020
Επανέλαβε ο περιφερειάρχης την πρόθεση να ολοκληρωθεί ο κάθετος άξονας Ξάνθης- ελληνοβουλγαρικών συνόρων «λιτά», με διορθώσεις και συνδέσεις οδών
Αναστάτωση προκλήθηκε στην αρχή της συνεδρίασης του περιφερειακού συμβουλίου της ΑΜΘ, με την έναρξή της το απόγευμα της Δευτέρας, αφού τα έξι από τα επτά θέματα που τέθηκαν ως προ ημερησίας θεωρήθηκαν από την περιφερειακή αρχή ως μη κατεπείγοντα και πρότεινε το προεδρείο να μετατεθούν στην επόμενη συνεδρίαση, που πάντως θα πραγματοποιηθεί πριν τις 10 Νοεμβρίου. Η αντιπολίτευση διαμαρτυρήθηκε, καθώς στην πλειονότητά τους ήταν θέματα που έθεσαν οι παρατάξεις της αντιπολίτευσης, αλλά τελικά κατά πλειοψηφία αποφασίστηκε να μετατεθεί η συζήτησή τους. Εξ αυτών, θέμα για τη χαλαζική προστασία έθεσε η παράταξη Τραϊφόρου, για την καταβολή της οικονομικής ενίσχυσης της βαμβακοκαλλιέργειας ζήτησε να μιλήσουν ο κ. Τρέλλης, ενώ το ζήτημα του Έμπολα έθεσε ο κ. Καραλίδης.
Ο περιφερειάρχης ανακοίνωσε ότι θα πραγματοποιηθεί μία ειδική συνεδρίαση του περιφερειακού συμβουλίου για τη φτώχεια στην Ξάνθη, προκειμένου να αξιοποιηθεί ένα κονδύλι που υπάρχει για το σκοπό αυτό και ακόμη μία στην Αλεξανδρούπολη για την υγεία.
Η συνεδρίαση κράτησε πέντε ολόκληρες ώρες και στο τέλος αναβλήθηκε η συζήτηση για το θέμα που κατέθεσε προς συζήτηση η ΡΙΖΑ αναφορικά με την αποκρατικοποίηση των περιφερειακών αεροδρομίων.
«Τα βρήκαν» για το ψήφισμα κατά του κλεισίματος των τμημάτων Οινολογίας και Νοσηλευτικής
Τη συναίνεση και στήριξη του Σώματος για τη διατήρηση των δύο τμημάτων Οινολογίας και Νοσηλευτικής του ΤΕΙ ΑΜΘ, που δεν κρίνονται αυτοδύναμα και κινδυνεύουν με «λουκέτο» στο πλαίσιο της αξιολόγησης, ζήτησε ο περιφερειάρχης, επαναφέροντας το ζήτημα που είχε συζητηθεί και στην προηγούμενη συνεδρίαση. Ο κ. Παυλίδης τόνισε ότι τα δύο τμήματα παρουσιάζουν έλλειψη τυπικών και όχι ουσιαστικών χαρακτηριστικών, έχουν υψηλή ζήτηση και αποτελούν σημαντικά εργαλεία για την ανάπτυξη της περιοχής, ενώ σχετίζονται με τη ταυτότητα της περιοχής, κυρίως αυτό της οινολογίας. Επ’ αυτού υπερθεμάτισε και ο αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Πατακάκης, ενημερώνοντας ότι το τμήμα οινολογίας έχει 520 φοιτητές, εκ των οποίων 112 πρωτοετείς και υπενθυμίζοντας τη δέσμευση Στίλιου για κατοχύρωση έκτακτου προσωπικού από τον Ιανουάριο για να λειτουργήσει το τμήμα.
Τη σύμφωνη γνώμη τους για ομόφωνο ψήφισμα και περαιτέρω ενέργειες από την πλευρά της διοίκησης για επαφή με το ΤΕΙ και το ΔΠΘ, αλλά και με την κεντρική διοίκηση έδωσαν όλες οι παρατάξεις, πλην αυτής της ΔΗΜΑΡ, ενώ τέθηκε και το ζήτημα του ερευνητικού ιδρύματος που δημιουργείται σε συνεργασία με τον CERN, προκειμένου να καλύπτει όλη την ΑΜΘ, αλλά και να μην υποβαθμίζει το κέντρο «Αθηνά» που βρίσκεται στην Ξάνθη, θέμα που έθεσε ο Φώτης Καραλίδης. Ο κ. Τραΐφόρος διαφοροποιήθηκε στηρίζοντας τη συνέχιση της λειτουργίας του τμήματος οινολογίας, αλλά όχι αυτού της νοσηλευτικής, αφού αφενός δεν υπάρχει ακαδημαϊκό και διοικητικό προσωπικό και αφετέρου επειδή στερείται απορρόφησης στον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα. «Εδώ δεν είναι λογιστική μόνο η αποτίμηση για τη λειτουργία του τμήματος του Διδυμοτείχου», απάντησε ο αντιπεριφερειάρχης Έβρου κ. Πέτροβιτς, που αναφέρθηκε στους λόγους που εξυπηρετεί η λειτουργία του τμήματος.
«Έξω φρενών» όλοι με την Digea
Η υποβολή του τεχνικού δελτίου για την κάλυψη και της υπόλοιπης ΑΜΘ με ψηφιακό σήμα μέσω του προγράμματος «Ψηφιακή Σύγκλιση», όλων αυτών δηλαδή που άφησε εκτός της κάλυψής της η Digea,με προϋπολογισμό 660.000 € τέθηκε προς έγκριση στο Σώμα. Ο περιφερειάρχης υπογράμμισε τη σημασία της ενέργειας αυτής, αλλά εξέφρασε επιφυλάξεις για την τεχνογνωσία και την επάρκεια της υπηρεσίας ως προς το γνωστικό αντικείμενο, καθώς πρόκειται για ένα πολύ ειδικό θέμα. Ο Φώτης Καραλίδης στην τοποθέτησή του στάθηκε στο μονοπωλιακό χαρακτήρα της Digea που έδωσε σήμα «μόνο εκεί που την βόλευε» και επέμεινε: α) στην υποχρέωση που είχε η ελληνική πολιτεία να αναλάβει το διαγωνισμό και β) στη διασφάλιση των όρων εκείνων στο διαγωνισμό που θα αποκλείουν οποιοδήποτε άλλο όφελος της Digea σε μεταγενέστερο στάδιο (συντήρηση κλπ). Ο Κώστας Μορφίδης αναφέρθηκε στα κέρδη της ιδιωτικής εταιρίας και τάχθηκε κατά την πρότασης, προκειμένου να ασκηθούν πιέσεις στην κυβέρνηση για να αναθεωρήσει τη σύμβαση με τη Digea και να καλύψει το σύνολο της Επικράτειας. Ο Τέρενς Κουίκ τόνισε τα συμφέροντα των μεγάλων καναλιών που εξυπηρετεί η εταιρία και ο Χρήστος Τρέλλης δήλωσε ότι «δεν πρέπει να ανεχόμαστε να ελέγχει τα τηλεοπτικά σήματα μια ιδιωτική εταιρία». Ο Βασίλης Τραϊφόρος ρώτησε κατά πόσο είναι δυνατό να αρνηθούν οι περιφέρειες να πληρώσουν την εταιρία και να ανατεθεί η διαχείριση του θέματος στην ΕΝΠΕ, ενώ η Κατερίνα Γεροστεργίου αναρωτήθηκε κατά πόσο μπορούν να χρησιμοποιηθούν οι αναμεταδότες της ΕΡΤ για τις περιοχές που δεν έχουν κάλυψη. «Ένα πρέπει να είναι το ερώτημα», σημείωσε ο περιφερειάρχης, «αν θέλουμε όλοι οι πολίτες να έχουν τηλεόραση ή όχι» και πρόσθεσε: «Αρκεί να κάνουμε πράγματα για εκδίκηση και να αφήσουμε περίπου 100.000 συμπολίτες εκτός από πρόσβαση στη τηλεόραση; Εδώ θα συζητήσουμε τι θα παραχωρήσουμε στην εταιρία και επιπλέον δε μιλάμε για χρήματα της περιφέρειας, αλλά της ‘Ψηφιακής Συγκλισης’. Εγώ εύχομαι μόνο να μην υπάρχουν τεχνικά λάθη», ενώ εξήγησε στην επικεφαλής της «Οικολογίας- Αλληλεγγύης» ότι ούτε οι αναμεταδότες της ΕΡΤ καλύπτουν αυτές τις περιοχές που έμειναν εκτός ψηφιακού σήματος.
Το θέμα πέρασε με την μειοψηφία της παράταξης του Κ. Μορφίδη.
Έμφαση στις σιδηροδρομικές συνδέσεις από την περιφερειακή αρχή
Ερωτήσεις και παρατηρήσεις κατέθεσαν οι περιφερειακοί σύμβουλοι καλούμενοι να γνωμοδοτήσουν επί των στρατηγικών μελετών περιβαλλοντικών επιπτώσεων για το Περιφερειακό Επιχειρησιακό Πρόγραμμα της ΑΜΘ 2014-2020, το Στρατηγικό Πλαίσιο Επενδύσεων Μεταφορών και το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Υποδομών Μεταφορών, Περιβάλλον και Αειφόρος Ανάπτυξη για την ίδια προγραμματική περίοδο.
Ιδιαιτέρως τονίστηκε με αφορμή τα θέματα αυτά, η αξιοποίηση της γης υψηλής παραγωγικότητας εντός της Περιφέρειάς μας, με τον κ. Παυλίδη να αναφέρει με νόημα και με σαφείς αποδέκτες και εντός της παράταξής του ότι: «καθετί που σχεδιάζουμε πρέπει να έχει σχέση με την ίδια τη ζωή, δεν πρέπει να αυτοακυρωνόμαστε». Κριτική ειδικά στον τομέα του σχεδιασμού των μεταφορών άσκησε ο κ. Καραλίδης, που σημείωσε: «παραλήφθηκαν σημαντικά έργα, δίνετε μεν προτεραιότητα με 633 εκ. ευρώ στην αναβάθμιση των σιδηροδρομικών μεταφορών, αλλά παραλείπετε έργα, εκ των οποίων κάποια με αξιόλογη ωριμότητα» και αναφέρθηκε ιδίως στον κάθετο άξονα Ξάνθης –ελληνοβουλγαρικών συνόρων, όπου το έργο θα είναι έτοιμο για υποβολή τέλη Οκτωβρίου, με αρχές Νοεμβρίου από την Εγνατία οδό. Ακόμη, σχολίασε ότι η υλοποίηση των έργων που προγραμματίζονται μέσω της ΤΡΑΙΝΟΣΕ τίθενται εν αμφιβόλω, αφού δεν είναι γνωστό πώς θα συνεχίσει να λειτουργεί η κρατική εταιρία.
Ο περιφερειάρχης εξήγησε γενικά ότι το σχέδιο για τις μεταφορές συντάχθηκε τον Ιούλιο από την προηγούμενη διοίκηση και περιέγραψε με συντομία τη λογική και εξέλιξη γύρω από το ζήτημα των διευρωπαϊκών αξόνων που εξαιρούν εθνικές, επαρχιακές και δημοτικές οδούς, εκφράζοντας τη δυσαρέσκειά του καθώς «δεν είναι δυνατό στο όνομα της Εγνατίας να καταστρέφονται οι δρόμοι τοπικής κλίμακας». Ειδικά, για τον κάθετο άξονα της Ξάνθης επανέλαβε ότι δεν υπάρχουν τα χρήματα στο interreg για να υλοποιηθεί το ιδιαίτερα κοστοβόρο έργο των 206 εκ. ευρώ, αφού διαθέσιμα είναι μόλις 50 εκ. ευρώ και για την Ελλάδα και για τη Βουλγαρία, γι’ αυτό και θα επιχειρηθεί με διορθώσεις και διαπλατύνσεις των ήδη υπαρχουσών οδών και συνδέσεις μεταξύ τους να γίνει ο άξονας, χωρίς το έργο να ξεπερνά τα 25 εκ. ευρώ. Σημείωσε δε, μετά από σχετικές αναφορές, ότι ο δρόμος Δράμας- Καβάλας αποτελεί πρώτη προτεραιότητα.
Τις μελέτες υπερψήφισε μόνο ο Παύλος Δαμιανίδης και η παράταξη του Τέρενς Κουίκ.
Ορισμοί εκπροσώπων στους Φορείς Διαχείρισης
Η Θεοδώρα Χαραλαμπίδου ορίστηκε εκπρόσωπος της ΠΑΜΘ στο ΔΣ του Φορέα Διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Δέλτα Έβρου, ο Μιχάλης Πιτιακούδης στο ΔΣ του ΦΔ Δάσους Δαδιάς, και στο ΦΔ Δέλτα Νέστου ο Μιχάλης Αμοιρίδης από την Ξάνθη και ο Μουσταφά Κατραντζή από τη Ροδόπη. Στο νομαρχιακό ΚΕΚ Ξάνθης πρόεδρος ορίστηκε ο Σπυρίδων Τσιλιγγίρης.