Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Παραλίες για σκύλους και στην Ελλάδα

Παραλίες για σκύλους και στην Ελλάδα

0
skylos paralia2

Η χώρα μας εναρμονίζεται στο θέμα της πρόσβασης των δεσποζόμενων ζώων σε παραλίες με τη νομοθεσία πολλών ευρωπαϊκών χωρών

Ικανοποιημένοι οι φιλόζωοι με αυτήν την πρωτοβουλία. Ανοιχτή πληγή παραμένει το ζήτημα της κακοποίησης των ζώων

Με νομοθετική ρύθμιση επιλύεται το ζήτημα της πρόσβασης των δεσποζόμενων ζώων σε παραλίες, μετά από πρωτοβουλία του Υπουργού Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη, ο οποίος παρατήρησε μια χρόνια αναντιστοιχία μεταξύ υφιστάμενης νομοθεσίας και καθημερινής πραγματικότητας.
Η παραπάνω απόφαση αποτελούσε, μάλιστα, ένα χρόνια ζητούμενο για πολλούς πολίτες και τουρίστες που συντηρούν κατοικίδια ζώα, καθώς ο νόμος βρίσκεται πολλά χρόνια τώρα σε ισχύ σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες.
Και αυτό γιατί, πέρα από το γεγονός ότι πολλοί ιδιοκτήτες επέλεγαν ερημικές ακτές για να κάνουν μπάνιο μαζί με τους μικρούς τους φίλους, αρκετές φορές βρισκόταν αντιμέτωποι με άλλους λουόμενους, οι οποίοι διαπληκτιζόταν μαζί τους καλώντας, μάλιστα, κάποιες φορές και την αστυνομία.
Στο νομό μας, αν και τα beach bar επέτρεπαν την είσοδο μικρόσωμων κατοικίδιων, ήταν ιδιαίτερα επιφυλακτικοί με την είσοδο μεγαλύτερων σκύλων, καθώς αρκετοί πελάτες διαμαρτυρόταν έντονα, απαιτώντας σε αρκετές περιπτώσεις από τον επιχειρηματία να διώξει τον ιδιοκτήτη και το κατοικίδιο του.
Τι προβλέπει η ρύθμιση
Σύμφωνα με τη ρύθμιση, προβλέπεται η δημιουργία ορισμένων ειδικά διαμορφωμένων παραλιών, μετά από υπόδειξη των Λιμενικών Αρχών της χώρας, στις οποίες θα επιτρέπεται στο εξής η πρόσβαση και η επαφή με το νερό για τα δεσποζόμενα ζώα συντροφιάς (pet friendly areas).
Επισημαίνεται ότι για την επιλογή των συγκεκριμένων παραλιών θα πρέπει να πληρούνται ορισμένα αυστηρά κριτήρια, όπως μεταξύ άλλων, οι παραλίες αυτές να μην έχουν χαρακτηριστεί «πολυσύχναστες» από τις ισχύουσες διατάξεις και να μη συμπεριλαμβάνονται παραλίες που ο λουόμενος καταβάλλει εισιτήριο σε αυτές.
Για την «ιστορική» πρωτοβουλία μιλούν οι φιλόζωοι
Στο πλαίσιο αυτής της πρωτοβουλίας, ο Υπουργός Ναυτιλίας και Αιγαίου, Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, πραγματοποίησε συνάντηση με θεσμικούς εκπροσώπους της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας.
Ο κ.Βαρβιτσιώτης, αφού παρέθεσε στα μέλη των φιλοζωικών σωματείων το καθεστώς που ισχύει μέχρι τώρα, υπογράμμισε το αναχρονιστικό πνεύμα που διέπει το σημερινό νομικό πλαίσιο: «Παρακολούθησα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τη συζήτηση και τον προβληματισμό χιλιάδων πολιτών για το θέμα. Παράλληλα, έψαξα να βρω τι ισχύει στις άλλες χώρες της Ευρώπης και κατέληξα στη σημερινή λύση. Πιστεύω, άλλωστε, ότι η διασπορά του πληθυσμού, η πλούσια ακτογραμμή και η μοναδική πολυνησία που χαρακτηρίζουν τη χώρα μας ευνοούνται από στοχευμένες λύσεις σε κάθε θέμα. Οι οριζόντιες διατάξεις δεν καλύπτουν αυτήν τη ιδιομορφία», ανέφερε.
Οι εκπρόσωποι της Πανελλαδικής Φιλοζωικής και Περιβαλλοντικής Ομοσπονδίας, από την πλευρά τους, ευχαρίστησαν τον Υπουργό Ναυτιλίας και Αιγαίου για την «ιστορική», όπως την χαρακτήρισαν, πρωτοβουλία του η οποία δίνει λύση σε ένα πάγιο και χρόνιο αίτημα χιλιάδων πολιτών. «Είναι, όμως, πολύ σημαντική και για το μήνυμα που εκπέμπει. Ένα μήνυμα με πολλές κοινωνικές ευαισθησίες και προεκτάσεις», τόνισαν χαρακτηριστικά, απευθυνόμενοι στον κ. Βαρβιτσιώτη.
Οι παραλίες αποτελούν κοινόχρηστους χώρους
Ωστόσο, θα πρέπει να υπενθυμίσουμε ότι οι παραλίες αποτελούν κοινόχρηστους χώρους, στους οποίους δεν απαγορεύεται η κυκλοφορία και η παραμονή ζώων. Το κολύμπι κατοικίδιων, όμως, σε αυτές εξαρτιόταν μέχρι σήμερα από μη αντικειμενικά κριτήρια, που είχαν να κάνουν όπως αναφέρεται και παραπάνω με την αισθητική ή τη φιλοζωία των παρευρισκόμενων λουόμενων.
Το ερώτημα τώρα είναι αν θα οριστούν τέτοιες παραλίες σε όλους τους νομούς και αν ο αριθμός τους θα είναι επαρκής, ώστε να καλυφθούν οι ανάγκες όλων των κατοίκων, χωρίς κάποιοι να χρειάζεται να κάνουν πολλά χιλιόμετρα για να την επισκευτούν.
32 κρούσματα κακοποίησης ζώων στην ΑΜ-Θ
Αν και οι νόμοι της χώρα μας φαίνεται να εναρμονίζονται σιγά-σιγά με αυτούς των υπόλοιπων ευρωπαϊκών χωρών για θέματα που αφορούν τα δικαιώματα των ζώων, δεν ισχύει το ίδιο και με ορισμένους πολίτες, οι οποίοι επιμένουν να βασανίζουν και να κακοποιούν ζώα, είτε γιατί δεν τα θέλουν πια, είτε γιατί το διασκεδάζουν, είτε ακόμα και για να εκδικηθούν τον ιδιοκτήτη τους.
Δύο πρόσφατα παραδείγματα είναι ο κάτοικος του οικισμού Λαμπρινό Ξάνθης, ο οποίος θανάτωσε τα δύο σκυλιά του γείτονα του με την δικαιολογία ότι του έτρωγε τις κότες, αλλά και το περιστατικό που συνέβη στην Κομοτηνή κατά το οποίο ένα κυνηγόσκυλο βασανίστηκε και περιλούστηκε με οξύ από άγνωστους μέχρι στιγμής δράστες, με αποτέλεσμα να φέρει πολλαπλά και βαθιά τραύματα.
Στοιχεία, μάλιστα, της Διεύθυνσης Γενικής Αστυνόμευσης αναδεικνύουν τις περιφέρειες Αττικής και Κρήτης ως αυτές στις οποίες καταγγέλθηκαν τα περισσότερα περισταστικά βασανισμού, κακοποίησης ή θανάτωσης ζώων. σύμφωνα με (Τμήμα Αστυνόμευσης και Τουρισμού) για το 2013 και το πρώτο εξάμηνο του 2014.
Ειδικότερα το 2013 καταγγέλθηκαν στην Αττική 99 περιστατικά, στην Θεσσαλονίκη 29, στην Αν. Μακεδονία-Θράκη 32, στο Β. Αιγαίο 17, στη Δ. Μακεδονία 12, στην Ήπειρος 12, στη Θεσσαλία 24, στη Κεντρική Μακεδονία: 53, στη Δυτική Ελλάδα 45, στα Ιόνια Νησιά 21, στην Κρήτη 102, στο Ν. Αιγαίο 19, στην Πελοπόννησος 39 και στην Στερεά Ελλάδα 26.
Ενώ το πρώτο εξάμηνο του 2014 καταγγέλθηκαν στην Αττική 107, στη Θεσσαλονίκη 23, στην Αν. Μακεδονία-Θράκη: 23, στο Β. Αιγαίο 14, στη Δ. Μακεδονία 10, στην Ήπειρο 17, στη Θεσσαλία 26, στη Κεντρική Μακεδονία 55, στη Δυτική Ελλάδα 29, στα Ιόνια Νησιά 20, στη Κρήτη 79, στο Ν. Αιγαίο 21, στη Πελοπόννησος 39 και στη Στερεά Ελλάδα 32.
Μέτρα αντιμετώπισης από το υπουργείο Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη
Όπως αναφέρει στο απαντητικό του έγγραφο ο υπουργός Δημόσιας Τάξης και Προστασίας του Πολίτη, Βασίλης Κικίλιας, το Αρχηγείο της Ελληνικής Αστυνομίας έχει εκδώσει εγκύκλιες διαταγές προς όλες τις αρμόδιες Υπηρεσίες, όπου περιλαμβάνονται κατευθύνσεις για την υποχρέωση διερεύνησης και προσεκτικής εξέτασης κάθε καταγγελίας και πληροφορίας για κακοποίηση, βασανισμό ή θανάτωση ζώων και την αυστηρή εφαρμογή της ισχύουσας νομοθεσίας, καθώς και οδηγίες για τον τρόπο χειρισμού των θεμάτων αυτών, σε συνεργασία με τους συναρμόδιους φορείς και τις φιλοζωικές οργανώσεις.
Ενημερώνει, επίσης, ότι με επιστολή του υπουργείου προς τον υπουργό Δικαιοσύνης, Διαφάνειας και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων, ζητήθηκε η λήψη νομοθετικής πρωτοβουλίας για την αυστηροποίηση των ποινών που επιβάλλονται σε περιπτώσεις κακοποίησης ζώων.
Επιμέλεια: Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Καθησυχαστικός για τον σεισμό στη Χαλκιδική ο σεισμολόγος Γεράσιμος Παπαδόπουλος: «Κατά πάσα πιθανότητα ήταν ο κύριος σεισμός»

Ο κ. Παπαδόπουλος επισήμανε ότι η περιοχή δεν διαθέτει υψηλό σεισμικό δυναμικό, ενώ τόνισε…