Πόσο κοστίζει ένας πολιτικός γάμος ανά την Ελλάδα; Διαφοροποιούνται οι τιμές ακόμα και στους δήμους της Ξάνθης
Τσουχτερός ο Δήμος Ξάνθης. Δωρεάν η τέλεση του γάμου στο Δήμο Μύκης
Αν και κανονικά ένας πολιτικός γάμος θα έπρεπε να κοστίζει 15 ευρώ, όσο και το παράβολο που επιβάλλει ο νόμος και το οποίο καταβάλλεται στην εφορία, οι δήμοι έχουν διαφορετική άποψη. Με άλλα λόγια, ο κάθε δήμος της χώρας ορίζει διαφορετική τιμή για την τέλεση του πολιτικού γάμου, η οποία εξαρτάται από την εκάστοτε απόφαση του δημοτικού συμβουλίου και κυμαίνεται από 40 έως και 150 ευρώ, ενώ υπάρχουν και ελάχιστοι δήμοι που δεν επιβάλλουν κάποιο αντίτιμο.
Τιμές ανά την Ελλάδα
Σύμφωνα με τα τιμολόγια των δήμων της χώρας μας οι τέλεση πολιτικών γάμων στοιχίζει από 40 έως και 150 ευρώ αν τελεστεί στο Δημαρχείο με την τιμή να ανεβαίνει κατά πολύ σε τουριστικές περιοχές, όπου προσφέρεται η δυνατότητα να πραγματοποιηθεί η τελετή σε χώρους ξενοδοχείων. Να σημειώσουμε, ότι πλέον μέσα στην τιμή δεν περιλαμβάνεται στολισμός, ή κάποια άλλη παροχή.
Ενδεικτικά, λοιπόν, αναφέρεται ότι το κόστος του πολιτικού γάμου είναι στα 40 ευρώ στο Δήμο Στυλίδας, στα 50 ευρώ στο Μεσολόγγι, την Καβάλα και την Κηφισιά, στα 60 ευρώ στην Άρτα, στα 75 ευρώ για τους δημότες και 100 ευρώ για τους ετεροδημότες στην Αθήνα, ενώ στα 100 ευρώ διαμορφώνεται η τιμή και στην Καλαμάτα.
Λίγο πιο ακριβοί είναι οι πιο δημοφιλείς προορισμοί, οι οποίο τελούν και πολλούς γάμους τουριστών. Για παράδειγμα στο Ηράκλειο η τιμή είναι 100 ευρώ το πρωί και 150 ευρώ το απόγευμα, ενώ στον Άγιο Νικόλαο 150 αν τελεστεί στο δημαρχείο και 550 ευρώ αν τελεστεί σε κάποιο ξενοδοχείο.
Παρά το γεγονός ότι αποτελούν δημοφιλείς προορισμούς οι Σπέτσες και η Ύδρα τελούν τους γάμους δωρεάν. Δωρεάν τελούνται, όμως, οι γάμοι και στην Σπάρτη, στην Θεσσαλονίκη, στο Μαρούσι, στην Αγία Παρασκευή και στη Νέα Φιλαδέλφεια.
Τσουχτερές οι τιμές και στο νομό μας
Την μεγαλύτερη «ταρίφα» στον νομό μας παίρνει ο Δήμος Ξάνθης, του οποίου το Δημοτικό Συμβούλιο κοστολόγησε την τέλεση του στα 100 ευρώ. Στα μισά χρήματα, δηλαδή στα 50 ευρώ, διαμορφώνεται η τιμή των Δήμων Αβδήρων και Τοπείρου. Ωστόσο, ο τελευταίο χρεώνει ένα 20αρικο παραπάνω αν κανένας από τους δύο νεόνυμφους δεν είναι δημότης του.
Αν πάλι επιλέξει κάποιος τον Δήμο Μύκης θα κληθεί να πληρώσει μόνο το παράβολο που ορίζει ο νόμος, χωρίς να έχει επιπλέον επιβάρυνση.
Την συρρίκνωση των δημοτικών πόρων πληρώνει…η νύφη
Ο πολιτικός γάμος καθιερώθηκε με νόμο στην Ελλάδα το 1982, ο οποίος δηλώνει ρητά πως «η αίτηση για τη χορήγηση άδειας γάμου καθώς και η ίδια η άδεια δεν υπόκειται σε δημοτικά ή άλλα τέλη, εκτός από το νόμιμο τέλος χαρτοσήμου» (Προεδρικό Διάταγμα 391 (ΦΕΚ Α 73/18.06.1982). Μάλιστα, ο νόμος υπογραμμίζει πως μοναδική υποχρέωση του ζευγαριού είναι η καταβολή παράβολου χαρτοσήμου ή διπλότυπου είσπραξης των 15 ευρώ από εφορία, καθώς και η έκδοση αντίστοιχων παραβόλων για άδεια γάμου, όπως ακριβώς και στον θρησκευτικό γάμο. Ενώ και στις δύο περιπτώσεις οποιαδήποτε επιβάρυνση από την εκκλησία και τον παπά ή το Δημαρχείο είναι αυθαίρετη και παράνομη.
Όπως φαίνεται λοιπόν, κάποιοι δήμοι, προκειμένου να καλύψουν την έλλειψη δημοτικών πόρων, ανάμεσα στα τέλη που επιβάλλουν είναι και αυτό του πολιτικού γάμου.
Από την πλευρά του, το υπουργείο Εσωτερικών είχε στείλει, το 2005, εγκύκλιο στους δήμους (ΥΠΕΣΔΔΑ 2/2077/14-1-2005) πως δεν είναι επιτρεπτή η επιβολή τελών προς τους πολίτες, για την παροχή των υπηρεσιών που αποτελούν υποχρέωση των ΟΤΑ. «Οι υπόχρεοι σε καταβολή τελών πρέπει να είναι αυτοί ακριβώς που πρόκειται να απολαμβάνουν την ωφέλεια από την παρεχόμενη υπηρεσία ή το εκτελεσθέν έργο. Η επιβολή τελών σε συγκεκριμένο κύκλο προσώπων, με ταυτόχρονη διάχυση του οφέλους σε ένα αόριστο πλήθος ατόμων δεν είναι σύμφωνη με την αρχή της ανταποδοτικότητας» αναφέρει η εγκύκλιος.
Γεωργία Ταραξοπούλου