Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο Μακεδονικός Τάφος των Κομνηνών άνοιξε τις πύλες του

Ο Μακεδονικός Τάφος των Κομνηνών άνοιξε τις πύλες του

0
makedonikos xenagisi

Περισσότερα από 200 άτομα τον επισκέφτηκαν την Κυριακή και ξεναγήθηκαν από την αρχαιολόγο της ΛΑ» ΕΠΚΑ Κ. Χατζηπροκοπίου

Και η Ξάνθη έχει Μακεδονικό Τάφο! Χρονολογείται στο πρώτο μισό του 2ου αι. π.Χ. Η ανασκαφή του διενεργήθηκε το 1951 και 1953 από τον Χαράλαμπο Μακαρόνα

Ο Μακεδονικός Τάφος των Κομνηνών Ξάνθης, ο μοναδικός της Θράκης, άνοιξε της πύλες του στο κοινό, προσδοκώντας να «κλέψει « λίγο από την αίγλη της Αμφίπολης με μια εκδήλωση παρουσίασης που διοργάνωσε η ΛΑ’ ΕΠΚΑ Ξάνθης παρέχοντας την ευκαιρία στο κοινό να γνωρίσει και να ξεναγηθεί στο μνημείο. Και πράγματι ένθερμη ήταν η ανταπόκριση του κόσμου στην εκδήλωση που πραγματοποιήθηκε την Κυριακή στις 11 το πρωί στον χώρο του Μακεδονικού Τάφου Σταυρούπολης – Κομνηνών. Πάνω από 200 άτομα τόσο από την Ξάνθη όσο και από τη γύρω περιοχή παρακολούθησαν την εκδήλωση και θαύμασαν από κοντά το σημαντικό αυτό μνημείο. Οι επισκέπτες είχαν την ευκαιρία να ξεναγηθούν στον μοναδικό Μακεδονικό Τάφο της Θράκης από την Αρχαιολόγο της ΛΑ’ ΕΠΚΑ Ξάνθης κα Κυριακή Χατζηπροκοπίου, ν’ ακούσουν για την ιστορία του μνημείου, την ανασκαφή, την αρχιτεκτονική του μορφή, αλλά και για γενικότερα θέματα που αφορούν τους μακεδονικούς τάφους και τα ταφικά έθιμα της εποχής. Τέλος ενημερώθηκαν τόσο για τις εργασίες συντήρησης και αναστήλωσης που έχουν γίνει στο παρελθόν και συγκεκριμένα στη δεκαετία του 1970, όσο και για αυτές που πρόκειται να πραγματοποιήσει η Εφορεία στο προσεχές μέλλον.

Ο Μακεδονικός Τάφος των Κομνηνών και το ιστορικό της ανασκαφής του

Χρονολογείται στο πρώτο μισό του 2ου αι. π.Χ. Η ανασκαφή του διενεργήθηκε το 1951 και 1953 από τον Χαράλαμπο Μακαρόνα, ενώ το 1977 έγιναν εργασίες συντήρησης και στεγανοποίησης από τον τότε Επιμελητή Αρχαιοτήτων Θράκης, Διαμαντή Τριαντάφυλλο. Το μνημείο ήταν συλημένο από παλιά με συνέπεια τα μόνα κινητά ευρήματα που προέκυψαν από την ανασκαφή να είναι δύο μικρά χρυσά δακτυλίδια, μία χρυσή ψήφος περιδεραίου και θραύσματα από ειδώλια Ερώτων και γυναικείων μορφών.

Είναι υπόγειο, κτιστό και αποτελείται από τον «δρόμο», τον προθάλαμο και τον κυρίως νεκρικό θάλαμο, που στεγάζονται με ημικυλινδρική καμάρα. Είναι κατασκευασμένο από ντόπιο μάρμαρο κατά το ψευδοϊσόδομο σύστημα, δηλαδή με εναλλασσόμενες σειρές από χαμηλούς και υψηλούς λίθους. Στο βάθος του προθαλάμου υπάρχει η θύρα που οδηγεί στον κυρίως νεκρικό θάλαμο. Τα δύο μαρμάρινα θυρόφυλλα βρέθηκαν σπασμένα σε πολλά κομμάτια και συγκολλήθηκαν. Σήμερα βρίσκονται ακουμπισμένα στον τοίχο της νότιας πλευράς του προθαλάμου. Στον κυρίως νεκρικό θάλαμο βρίσκονται δύο πολύ επιμελημένες μαρμάρινες κλίνες με διπλά προσκεφάλαια πάνω στις οποίες πιθανότατα είχαν εναποτεθεί οι νεκροί. Στις κλίνες, στην είσοδο του προθαλάμου, στο θύρωμα του νεκρικού θαλάμου και στον κοσμήτη σώζονται ίχνη από ζωγραφιστή διακόσμηση. Το ιδιαίτερο χαρακτηριστικό είναι ότι η διακόσμηση αυτή είχε γίνει κατ’ ευθείαν πάνω στη μαρμάρινη επιφάνεια με τη λεγόμενη εγκαυστική μέθοδο (ζωγραφική με τη χρήση θερμασμένου κεριού στο οποίο έχει προστεθεί χρωστική ουσία), χωρίς αυτή να είναι καλυμμένη με κονιάματα.

Ο τάφος εδώ και πολλά χρόνια είναι ανοικτός και επισκέψιμος προς το κοινό, αλλά μόνο κατόπιν τηλεφωνικής συνεννόησης, καθώς ο μοναδικός υπάλληλος που εργάζεται στην περιοχή έχει υπό την εποπτεία του ολόκληρο το βόρειο τμήμα του Ν. Ξάνθης. Ως εκ τούτου δεν υπάρχει η δυνατότητα να είναι ανοικτό το μνημείο σε καθημερινή βάση και με σταθερό ωράριο. Όποιος λοιπόν ενδιαφέρεται να επισκεφθεί τον τάφο μπορεί να απευθύνεται στα τηλέφωνα της Εφορείας (25410 51003 και 51783) ή στο τηλέφωνο του υπαλλήλου της ΛΑ΄ ΕΠΚΑ κ. Γιώργου Ρούσκα (6986970311).

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΔΠΔ: Ένταλμα σύλληψης για Νετανιάχου και Γκάλαντ για εγκλήματα πολέμου

Η κατηγορία που απαγγέλθηκε κατά των δύο Ισραηλινών ηγετών αφορά τη δημιουργία συνθηκών λι…