Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ο εργασιακός μεσαίωνας ζει και βασιλεύει…

Ο εργασιακός μεσαίωνας ζει και βασιλεύει…

0
ergates

Ολοένα και πληθαίνουν οι καταγγελίες από εργάτες και οικοδόμους της Ξάνθης που εργάζονται σε ναυπηγεία χωρών της Ευρώπης

 

Για άθλιες συνθήκες δουλειάς και εκμετάλλευση κάνει λόγο ο πρόεδρος των Οικοδόμων Ξάνθης – Δεν πήραν τα χρήματά τους ακόμη από το 2011 οι 26 οικοδόμοι…

Πρόσφατα είδε το φως της δημοσιότητας μια επώνυμη καταγγελία και συγκεκριμένα του Ερζμέντ Τσιλιγγίρ, έλληνα μουσουλμάνου, εργάτη σε ναυπηγείο της Γερμανίας που όπως καταγγέλλει: « δουλεύαμε 10 ώρες την μέρα, δεν μας πλήρωνε για δύο μήνες και δεν είχαμε σχεδόν να φάμε». Η περίπτωσή του έφερε στο προσκήνιο ένα θέμα που έχει κατά καιρούς αναδείξει με ρεπορτάζ του το «Ε», αυτό του εργασιακού μεσαίωνα που βιώνουν πολλοί συντοπίτες μας μουσουλμάνοι και χριστιανοί κυρίως άνεργοι οικοδόμοι από την ορεινή περιοχή που από την αναδουλειά, την ανέχεια και την φτώχεια γίνονται εύκολα θύματα σε εργολάβους , ή υπεργολάβους που τους τάζουν καλό μεροκάματο και τους στέλνουν για δουλειά σε εταιρείες ευρωπαϊκών και αραβικών χωρών. Μόνο που εκεί τα πράγματα τα βρίσκουν αλλιώς και γίνονται οι σύγχρονοι είλωτες, δουλεύοντας όλη μέρα για ψίχουλα και αν τους τα δώσουν ενώ οι περισσότεροι ζουν σε άθλιες συνθήκες.

«Σύγχρονοι «είλωτες» θύματα απάτης!»

Ήταν στις 3 Ιανουαρίου 2011 όταν το «Ε» σε ρεπορτάζ του με τίτλο: «Σύγχρονοι «είλωτες» θύματα απάτης!», αναφερόταν στην καταγγελία στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης από 26 μουσουλμάνοι και ενός χριστιανού από την Ξάνθη εργάτες – οικοδόμους από την ορεινή περιοχή κατά πλειοψηφία οι οποίοι εμπιστεύτηκαν χωρίς δισταγμό «δικό» τους μάλιστα επιχειρηματία από τον Εχίνο που έχει εταιρεία και παίρνει υπεργολαβίες από άλλες εταιρείες στο Βέλγιο. Τους έταξε 8,5 ευρώ την ώρα και 4 μήνες δουλειά στο Βέλγιο όμως όχι απλά δεν τήρησε τις υποσχέσεις του και δεν τους έδωσε για 2 μήνες σκληρής δουλειάς σε σκαλωσιές 40 μέτρων ούτε ένα ευρώ αλλά επιπλέον βιαιοπράγησε εναντίον κάποιων που διαμαρτυρήθηκαν απειλώντας μάλιστα με μαχαίρι αυτόν που θεώρησε υπεύθυνο για την διαμαρτυρία προς το συνδικάτο στο Βέλγιο και την γνωστοποίηση του θέματος προς την Γερμανική εταιρεία που του είχε αναθέσει το έργο υπεργολαβία και κατέβαλλε τα χρήματα μισθοδοσίας, τα οποία και παρακρατούσε ο εν λόγω επιχειρηματίας. Το αποτέλεσμα ήταν να επέμβει η βελγική αστυνομία και να συλλάβει τον επιχειρηματία καθώς και το γιο του οι οποίοι και κρατούνται.

Πολλές προφορικές καταγγελίες από θύματα εκμετάλλευσης δέχεται ο πρόεδρος των Οικοδόμων Ξάνθης

Το περιστατικό μας το θύμισε ο πρόεδρος του σωματείου Οικοδόμων Ξάνθης κ. Κεχαγιά Σαλή, ο οποίος επισημαίνει ότι ανάλογες καταγγελίες προφορικές έχει το σωματείο του συχνά: «Μας λένε ότι δουλεύουν 10 ώρες με δύσκολες συνθήκες για 6 – 7 ευρώ την ώρα με μια ιδιωτική ασφάλεια και αν τους ασφαλίσουν και επιπλέον δεν τους πληρώνουν ούτε δώρα ούτε άδειες. Ζουν σε μικρά σπίτια στοιβαγμένοι και ούτε τα απαραίτητα ρούχα για την δουλειά και μάσκες δεν τους δίνουν. Είναι άθλιες οι συνθήκες. Τους εκμεταλλεύονται οι εργολάβοι και οι εταιρείες για να έχουν φτηνά εργατικά χέρια. Ακόμη και σ’ αυτή την περίπτωση που έκαναν καταγγελία 26 άτομα μάθαμε ότι βάλανε τον υπεύθυνο για ένα μήνα φυλακή και βγήκε αλλά τα λεφτά τους δεν τα πήραν».

Να απευθύνονται στο υπουργείο Εργασίας συστήνει ο πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης

Όπως αναφέρει για την υπόθεση των 26 οικοδόμων ο Πρόεδρος κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης: «Την υπόθεση ανέλαβαν δικηγόροι των Αθηνών γιατί η εταιρεία είχε έδρα στην Αθήνα με κάποιον υπεύθυνο Έκτοτε δεν μάθαμε τι απέγινε. Γενικά μας καταγγέλλουν πολλά τέτοια περιστατικά όπου πέφτουν θύματα εκμετάλλευσης. Τους προτρέπουμε να είναι προσεκτικοί και να απευθύνονται στο υπουργό Εργασίας πριν αποφασίσουν να βγουν έξω για δουλειά».

Για μεμονωμένα περιστατικά κάνουν λόγο οι μεσάζοντες…

Στο αντίποδα των απόψεων αυτών η άποψη ενός μεσάζοντα που κλείνει εργάτες για το εξωτερικό ο οποίος λέει ότι πρόκειται για μεμονωμένο περιστατικό και σημειώνει χαρακτηριστικά: «Ευτυχώς που υπάρχουν δουλειές στην Ευρώπη και δουλεύει κόσμος από την μειονότητα της Ξάνθης γιατί διαφορετικά θα πεινούσε».  

Να σημειώσουμε ότι αυτή τη στιγμή από την ορεινή περιοχή της Ξάνθης δουλεύουν περίπου 300 οικοδόμοι στο Κατάρ και 30 άτομα στην Γερμανία ενώ υπολογίζοντα συνολικά 2.000 οικοδόμοι της Ξάνθης που εργάζονται σε διάφορες χώρες.

Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αντίδραση του Σωματείου Εργαζομένων Γ.Ν. Ξάνθης σε καταγγελία για μη εξυπηρέτηση στρατιωτικού

Η υπάλληλος του Νοσοκομείου ακολούθησε τον κανονισμό, ενώ το Σωματείο καταγγέλλει την υποσ…