Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Αρνητικά τα τεστ αντοχής στις επιχειρήσεις του νομού

Αρνητικά τα τεστ αντοχής στις επιχειρήσεις του νομού

0
stress-tests

4 ελληνικές Τράπεζες άντεξαν… οι επιχειρήσεις πάλι όχι για πολύ αν δεν δώσουν δάνεια!

Χρειάζεται άμεσα ενίσχυση της ρευστότητας με χαμηλά επιτόκια και πολιτική σταθερότητα υποστηρίζουν εκπρόσωποι των παραγωγικών φορέων της Ξάνθης

Μπορεί 4 ελληνικές Τράπεζες να πέρασαν με επιτυχία τα τεστ αντοχής (stress test) της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας ωστόσο αυτό θα έχει θετικό οικονομικό αποτέλεσμα αν μετακυλιστεί στην πραγματική οικονομία. Αν δηλαδή ανοίξει η στρόφιγγα της δανειοδότησης των συγκεκριμένων τραπεζών και με επιτόκια ευνοϊκά γεγονός που θα συμβάλλει καθοριστικά στην ενίσχυση της ρευστότητας που αποτελεί το υπ’ αριθμόν 1 πρόβλημα της επιχειρηματικότητας και τροχοπέδη σε νέες επενδύσεις. Να σημειώσουμε ότι οι Τράπεζες που πέρασαν τα (stress test) είναι η Εθνική, η Πειραιώς, η Alpha και η Eurobank με τη διαφορά οι τρεις πρώτες δεν χρειάζονται καθόλου κεφάλαια, ενώ η Eurobank θα χρειαστεί μόλις 18 εκατομμύρια ευρώ για την ανακεφαλαιοποίηση. Να σημειώσουμε επίσης ότι 25 ευρωπαϊκές τράπεζες δεν πέρασαν τα stress test.

Τα τεστ αντοχής των επιχειρήσεων…

Κι αν οι 4 συστημικές ελληνικές τράπεζες έδειξαν πως έχουν αντοχές, όμως οι …αντοχές στις ελληνικές επιχειρήσεις βρίσκονται σε οριακά επίπεδα. Ιδιαίτερα στην περιοχή μας όπως επισημαίνουν δύο εκπροσώποι των παραγωγικών φορέων. Ο πρόεδρος του Συνδέσμου Βιοτεχνών – Βιομηχάνων κ. Αθανάσιος Πατσατζής και ο πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Γιώργος Μπατζακίδης.

Α. Πατσατζής: «Είναι σίγουρα θετικό το γεγονός ότι 4 ελληνικές τράπεζες κρίθηκαν ως δυναμικές αλλά μένει να το δουν αυτό και οι επιχειρήσεις. Θα πρέπει να ρίχνουν χρήμα στην πραγματική οικονομία. Να δίνουν δάνεια και όχι με επιτόκια 10 – 12% που είναι αποτρεπτικά αλλά με 4 – 5%. Να πάψουν πια να είναι φοροεισπράκτορες και να ενισχύσουν την ρευστότητα στην αγορά συμβάλλοντας έτσι στην ανάπτυξη και σε νέες επενδύσεις» επισημαίνει ο κ. Πατσατζής.

Γ. Μπατζακίδης: «Είμαστε συγκρατημένα αισιόδοξοι για το οικονομικό αποτέλεσμα που θα παραχθεί από την θετική αυτή έκβαση των stress test για 4 από τις ελληνικές τράπεζες. Είναι αδιαμφισβήτητο ότι οι μικρομεσαίες επιχειρήσεις χρειάζονται άμεσα δανεισμό ακόμη και για τα λειτουργικά τους έξοδα και οι τράπεζες πρέπει να ενισχύσουν την ρευστότητα των επιχειρήσεων. Επίσης ένας πολύ σημαντικός παράγοντας είναι η πολιτική σταθερότητα καθώς αποτελεί προϋπόθεση για την ανάπτυξη ενός καλού οικονομικού περιβάλλοντος.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…