Καθησυχαστικός ο πρόεδρος των Αρτοποιών: « Κανένας φούρνος δεν πουλάει ψωμί από την Βουλγαρία», είπε σε συνέντευξη Τύπου
Â
Το Γενικό Χημείο του Κράτους και ο ΕΦΕΤ αγνοούν τι είναι η σταχτίνη! Πολλά …χρόνια έχει να κάνει ελέγχους στο ψωμί και στο αλεύρι το Χημείο του Κράτους!
Καθησυχαστικός εμφανίστηκε για το θέμα του «βουλγάρικου ψωμιού μ ε σταχτίνη», θέμα που ανέδειξε πρώτο το «Ε» στο φύλλο της 20 – 21ης Σεπτεμβρίου, Â ο πρόεδρος των Αρτοποιών Ξάνθης κ. Παναγιώτης Αμπεριάδης στην συνέντευξη Τύπου που παραχώρησε το πρωί της Τρίτης 30 Σεπτεμβρίου στα γραφεία της ΟΕΒΕ Ξάνθης, εξαιτίας του θορύβου που προκλήθηκε πανελλαδικά. Ο κ. Αμπεριάδης επέμεινε στη θέση του (όπως και στο ρεπορτάζ) ότι κανένας φούρνος της Ξάνθης δεν πουλά βουλγάρικο ψωμί, εξαιρώντας όμως τα πρατήρια και τα πολυκαταστήματα με τα προψημένα ψωμιά και προέτρεψε τους συμπολίτες μας καταναλωτές να αγοράζουν ψωμί από τον φούρνο της γειτονιάς τους για τους οποίους εγγυήθηκε ότι κατά 95% έχουν το σήμα πιστοποίησης της Ομοσπονδία ότι παράγουν το ψωμί στον φούρνο τους. Ωστόσο άφησε ένα αναπάντητα ερωτήματα : τι είναι τελικά η σταχτίνη;….
Αμπεριάδης: «Κανένας φούρνος δεν πουλάει ψωμί από την Βουλγαρία»
Απόλυτα αρνητικός ήταν ο κ. Αμπεριάδης στο γεγονός ότι «οι φούρνοι της Ξάνθης πουλάνε βουλγάρικο ψωμί», όπως κατήγγειλε ο πρόεδρος ου ΕΒΕ Ξάνθης κ. Στέλιος Μωραϊτης. Κατηγορηματικός ήταν επίσης στο ότι το 95% των αρτοποιών του εισάγουν πιστοποιημένο αλεύρι από την Βουλγαρία. Ωστόσο παραδέχθηκε ότι εισαγωγές γίνονται εξαιτίας της έλλειψης ελληνικών αλεύρων λόγω της μικρής παραγωγής σιτηρών τη φετινή χρονιά αλλά και λόγω της πολύ χαμηλότερης τιμής. Όπως είπε επίσης κανείς έλεγχος δεν γίνεται και ότι « το Γενικό Χημείο του Κράτους έχει πολλά χρόνια να πάρει δείγματα και να τους ελέγξει», γεγονός που αποδυναμώνει τις απόλυτες θέσεις του! Ωστόσο παραδέχτηκε πως ο ίδιος πριν 2,5 χρόνια είχε καταγγείλει δημόσια ότι διακινούνταν ψωμί από την δίοδο του Αγίου Κωνσταντίνου λόγω του ελλείμματος σε ελεγκτικούς μηχανισμούς και έφτανε μέχρι τον κάμπο όμως για την συγκεκριμένη στιγμή είπε ότι αυτό δεν υφίσταται καθότι είναι γνωστό ότι δεν έχουν αυξηθεί τα μέτρα αστυνόμευσης: «Τώρα έχει εξασθενήσει πολύ και μετά από επικοινωνία που είχα με την Σμίνθη έρχονται ψωμιά κατόπιν παραγγελίας από συγκεκριμένες οικογένειες». Επίσης αναφέρθηκε και στην δικαστική υπόθεση σε αρτοποιείο της Δράμας πριν 6 χρόνια που βρέθηκαν ψωμιά από την Βουλγαρία με μη επιτρεπτές ύλες. Γενικότερα ο κ. Αμπεριάδης υπέπεσε σε πολλές αντιφάσεις .
Το Γενικό Χημείο του Κράτους και ο ΕΦΕΤ αγνοούν τι είναι η σταχτίνη!
Σ’ ότι αφορά τη σταχτίνη που αποτελεί και το κομβικό σημείο του θέματος καθώς ως ουσία φέρεται να ενοχοποιείται για καρκινογένεση, ο κ. Αμπεριάδης προσπάθησε να σκορπίσει… στάχτες λέγοντας ότι δεν γνωρίζει τι είναι και ότι ρώτησε το Γενικό Χημείο του Κράτους αλλά και τον ΕΦΕΤ και απάντηση δεν πήρε. Την συνέδεσε δε με την τέφρα (στάχτη) που υπάρχει στο αλεύρι αν αυτό ψηθεί και θεωρείται ανόργανο υλικό το οποίο από την Ευρωπαϊκή νομοθεσία είναι επιτρεπτό μόνο σε ποσοστό 0.05% σε ψωμί τύπου 70%. Να σημειώσουμε ότι η Βουλγαρία δεν έχει εναρμονιστεί με την Κοινοτική νομοθεσία και αυτό είναι το κλειδί της υπόθεσης που ισχυροποιεί την καταγγελία Μωραϊτη ιδιαίτερα δε αν συνδυαστεί με την παντελή απουσία ελέγχων την οποία παραδέχτηκε ο κ. Αμπεριάδης.
«Με δικές μας έρευνες καταλήξαμε ότι λέγοντας σταχτίνη ίσως εννοεί την τέφρα του αλευριού. Δηλαδή τα ανόργανα στοιχεία που έχει το αλεύρι τα οποία είναι επιτρεπτά στη χώρα μας σε ποσοστό έως 0.05%. Η τέφρα κρατά το ψωμί πιο μαλακό και δεν μπαγιατεύει εύκολα». Τέλος ο κ. Αμπεριάδης εξέφρασε την ανησυχία του για την πτώση του τζίρου – όπως έχει διαπιστώσει– στους φούρνους και προέτρεψε τους καταναλωτές να εμπιστευτούν τους αρτοποιούς της πόλης και ν’ αγοράζουν ψωμί από τους φούρνους της γειτονιάς. Στην συνέντευξη παραβρίσκονταν και η γραμματέας του σωματείου Αρτοποιών κ. Μαριάνθη Μαλιαρουδάκη ενώ την παρακολουθούσε διακριτικά και η προϊσταμένη της Διεύθυνσης Εμπορίου της Π.Ε. Ξάνθης κα Σοφία Κανδυλίδου.
Μαριάννα Ξανθοπούλου