Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Καταργείται η ποινική δίωξη των οφειλετών του Δημοσίου

Καταργείται η ποινική δίωξη των οφειλετών του Δημοσίου

0
dikaiosini

Η νέα ευνοϊκή ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί στην Βουλή από την Κυβέρνηση τις επόμενες ημέρες

Γ. Μπατζακίδης: «Η ποινική δίωξη και φυλάκιση των οφειλετών ήταν σκληρή και θύμιζε νόμους των βυζαντινών χρόνων»

Νέα ευνοϊκή ρύθμιση αναμένεται να κατατεθεί σύντομα στη Βουλή από την Κυβέρνηση, η οποία θα αφορά την κατάργηση των ποινικών διώξεων και των φυλακίσεων για όσους έχουν ληξιπρόθεσμα χρέη στο Δημόσιο. Μια ρύθμιση, η οποία έχει προωθηθεί από τα υπουργεία Οικονομικών και Δικαιοσύνης προκειμένου να προφυλάξουν τους οφειλέτες του Δημοσίου που αποδεδειγμένα αδυνατούν να καταβάλουν τις οφειλές τους, δεν υποκρύπτουν δόλο και δεν έχουν διαπράξει αδικήματα φοροδιαφυγής.
Γ. Μαυραγάνης: «Το ζητούμενο είναι η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης και της Φορολογικής Διοίκησης»
Σε δηλώσεις του ο υφυπουργός Οικονομικών, Γ. Μαυραγάνης εξήγησε ότι στόχος της απόφασης είναι η αποσυμφόρηση της Δικαιοσύνης και της Φορολογικής Διοίκησης σε σχέση με τις ποινικές διαδικασίες για την είσπραξη των ληξιπρόθεσμων χρεών των φορολογούμενων προς το Δημόσιο και διευκρίνισε ότι δεν αναφέρεται στις πράξεις φοροδιαφυγής αλλά στο ξεχωριστό αδίκημα της μη καταβολής χρεών προς το Δημόσιο.
Επιπλέον, αποκάλυψε ότι εξετάζεται το ενδεχόμενο να επιμηκυνθεί η προθεσμία έκδοσης απόφασης επί ενδικοφανoύς προσφυγής, που είναι σήμερα 60 ημέρες, καθώς έχει συσσωρευθεί μεγάλος όγκος υποθέσεων.
Γ. Μπατζακίδης: Το προηγούμενο μέτρο ήταν πολύ σκληρό»
Ικανοποιημένοι φαίνεται να είναι με την απόφαση αυτή οι Ξανθιώτες επιχειρηματίες, οι οποίοι όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της ΟΕΒΕ Ξάνθης κ. Γιώργος Μπατζακίδης ήταν αναγκασμένοι να υπομένουν έναν σκληρό νόμο, που θύμιζε αυτούς της βυζαντινής εποχής.
«Οι οφειλές επαγγελματιών προς το δημόσιο θα έλεγα ότι είναι αρκετά αυξομειωμένες με πάρα πολλά ποσά τα οποία είναι είτε μεγάλα είτε μικρά.
Λόγω του αρκετά μεγάλου αριθμού Ξανθιωτών επαγγελματιών που είναι οφειλέτες προς το δημόσιο, έχουμε μπει σε διαδικασία για τις πολλές και μεγάλες δόσεις» σημείωσε στο «Ε» ο κ. Μπατζακίδης και εξήγησε «διεκδικούμε τις 100 δόσεις για ρύθμιση των οφειλετών προς το δημόσιο αφενός μεν να διευκολυνθούν οι επαγγελματίες και αφετέρου για να μπορέσει το δημόσιο να εισπράξει τα ποσά. Γιατί αν δεν μπει στην διαδικασία το δημόσιο να βάλει μακριές δόσεις, είναι προφανές ότι δεν θα μπορέσει να πάρει χρήματα πίσω».
Όσον αφορά τα προηγούμενα μέτρα ο κ. Μπατζακίδης σημειώνει «θα έλεγα ότι ήταν, αν όχι απάνθρωπο, ένα πολύ σκληρό μέτρο. Αν σκεφτούμε ότι σε μια οικονομική κρίση, ένας νέος επαγγελματίας, ο οποίος μπαίνει σε ένα κατάστημα με όνειρα και φιλοδοξίες αναγκάζεται να μπει σε μια βαθειάς κρίση πενταετίας και εφταετίας στην Ελλάδα, είναι λογικό και εύλογο ότι θα δημιουργηθούν κάποια ανοίγματα και κάποιες οφειλές. Ήταν σκληρό για μια δοκιμασία ενός νέου επαγγελματία να προβεί το κράτος σε καταστάσεις προσωποκράτησης και θυμίζει μέτρα βυζαντινής εποχής».
Τέλος, όσον αφορά τους βιοτέχνες και τους βιομηχάνους της περιοχής μας ο Πρόεδρος τους κ. Σάκης Πατσατζής σημείωσε ότι από όσο ξέρει «δεν υπάρχουν οφειλέτες που να διώκονται ποινικά ή να οφείλουν μεγάλα ποσά στο δημόσιο» χωρίς, ωστόσο, όπως υπογραμμίζει και ο ίδιος, να ξέρει τι μέλλει γενέσθαι.
Γεμάτο το πινάκιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου με οικονομικές υποθέσεις
Η δυσμενής οικονομική κατάσταση των Ξανθιωτών απεικονίζεται καθαρά και στο πινάκιο του Μονομελούς Πλημμελειοδικείου, το οποίο βρίθει από οικονομικές υποθέσεις. Μάλιστα, μελετώντας το κανείς στην πορεία του χρόνου βλέπει ότι το πρόβλημα διογκώνεται μέρα με την μέρα, με αποτέλεσμα να υπάρχουν περιπτώσεις που οι οικονομικές υποθέσεις αφορούν το σύνολό του.
Φυσικά, η ρύθμιση αυτή αναμένεται να αποσυμφορήσει την παραπάνω κατάσταση, δίνοντας την δυνατότητα στα Δικαστήρια να προχωρήσουν στην εκδίκαση των υπόλοιπων υποθέσεων που έχουν συσσωρευτεί.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Ασθενές» το οικονομικό κλίμα στις επιχειρήσεις της Ξάνθης

Έλλειψη ρευστότητας, εργατικού δυναμικού και μειωμένη κατανάλωση Πολλές επιχειρήσεις κλείν…