Αρχική ΓΝΩΜΕΣ Η επανεμφάνιση του φερετζέ στην Ελληνική Θράκη

Η επανεμφάνιση του φερετζέ στην Ελληνική Θράκη

0
mousoulmanes
Οι επισκεπτόμενοι την Ξάνθη αλλά και όσοι από μας τους Ξανθιώτες που για διαφόρους λόγους- ζούμε μόνιμα εκτός της Ξάνθης, παρατηρούμε έκπληκτοι ένα φαινόμενο, που δεν παρατηρείται σε άλλες πόλεις της χώρας, εκτός από τις πόλεις της Ελληνικής Θράκης.
Ανήλικες μαθήτριες ,αλλά και άλλες νεαρές κοπέλες -όχι όμως όλες -της τουρκικής μειονότητας, κυκλοφορούν με πολύχρωμες μαντίλες, δεμένες ασφυκτικά γύρω από το κεφάλι και το λαιμό, κάτι που τα παλαιότερα χρόνια συνήθιζαν -όχι βέβαια με μαντίλες πολύχρωμες οι ηλικιωμένες μουσουλμάνες, με τον γνωστό φερετζέ. Και αυτό,εβδομήντα και πλέον χρόνια, μετά τον θάνατο του μεγάλου μεταρυθμιστή Προέδρου της Τουρκικής Δημοκρατίας Μουσταφά Κεμάλ από την εποχή του οποίου, εξαφανίστηκαν στη Τουρκία τα μουσουλμανικά φέσια και οι φερετζέδες…
Κατά την προσωπική μου γνώμη, η επανεμφάνιση του φερετζέ, στη Δυτική Θράκη, δεν οφείλεται σε αιφνίδια έκρηξη του θρησκευτικού συναισθήματος σε ένα σοβαρό ποσοστό νεαρών κοριτσιών, αλλά συνιστά καθαρή απομίμηση, όσων συμβαίνουν στη γειτονική μας χώρα, όπου η προκλητική εμφάνιση με φερετζέ της συζύγου του πρωθυπουργού και ήδη Προέδρου, αποτελεί ενέργεια καθαρά πολιτική, και απευθύνεται προς τα καθυστερημένα λαϊκά στρώματα και ιδίως προς τις γυναίκες της γείτονος, για λόγους καθαρά ψηφοθηρικούς., Η εκμετάλλευση της θρησκείας άλλωστε, για πολιτικούς σκοπούς, δεν αποτελεί φαινόμενο μόνο στη γειτονική χώρα, η οποία, από την εποχή του Μουσταφά Κεμάλ είναι Κράτος κοσμικό και όχι θρησκευτικό. Όλοι δε οι κατά το γένος Τούρκοι δεν είναι και μουσουλμάνοι. Απ’ ότι, γνωρίζω, στο ισχύον Τουρκικό Σύνταγμα δεν υπάρχει καμία αναφορά σε θρησκεία.
Η επανεμφάνιση όμως του φερετζέ σε νεαρά κορίτσια της Μειονότητας, δεν είναι αυθόρμητη, αλλά υποκινείται. Δεν γνωρίζω από ποιούς και με ποιές προθέσεις. Οφείλουν όμως να αντιληφθούν οι οποιοιδήποτε υποκινητές ότι κατ’ αρχήν δημιουργούν επικίνδυνη διάσπαση στη νεολαία της Μειονότητας, και κατά δεύτερο λόγο προκαλούν -και αυτό κατ’ αρχήν- ψυχρότητα στις σχέσεις των ελλήνων νέων με τους νέους της Μειονότητας, σχέσεις που μέχρι σήμερα υπήρξαν άριστες και δεν πρέπει να διαταραχθούν…
Γιώργος Αποστολίδης
Επιτ. Δικηγόρος
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από Γιώργος Αποστολίδης
Περισσότερα άρθρα από ΓΝΩΜΕΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έπος Καραγκιοζιάδα – Εθνική Φαρσοκωμωδία*

«Τα λόγια του παράλογα, μα τόσο λογικά σε εποχές απέραντης απερισκεψίας» Δημήτρης Αβούρης …