Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Εγκαινιάστηκε η 1η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Ξάνθης – 3η Έκθεση Παραγωγής και Εξοικονόμησης Ενέργειας

Εγκαινιάστηκε η 1η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Ξάνθης – 3η Έκθεση Παραγωγής και Εξοικονόμησης Ενέργειας

0
ekthesi 2014 2

Με πολλούς ξανθιώτες βιοτέχνες, κατασκευαστές, παραγωγούς και αντιπροσώπους και συμμετοχή επιχειρήσεων από τον Έβρο μέχρι την Θεσσαλία και την Ζάκυνθο

Βαρύτητα δόθηκε από τους πολιτικούς φορείς στην πάταξη του λαθρεμπορίου και του παραεμπορίου. Πάνω από 30 περίπτερα στο χώρο του κλειστού Γυμναστηρίου

Πνοή επιχειρηματικότητας ήρθε να δώσει η 1η Πανελλήνια Γενική Έκθεση Ξάνθης από τις 17 μέχρι τις 22 Οκτωβρίου στο Κλειστό Γυμναστήριο «Φίλιππος Αμοιρίδης». Μαζί της λειτουργεί και η 3η Έκθεση Παραγωγής και Εξοικονόμησης Ενέργειας.

Το απόγευμα της Παρασκευής 17 Οκτωβρίου στις 20.00 τελέστηκε από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονα ο αγιασμός για τα εγκαίνια της Έκθεσης και αφού συνέχαιρε διοργανωτές και εκθέτες καλωσόρισε τον Υφυπουργό Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας κ. Γιακουμάτο και τον ευχαρίστησε για την υπόσχεση να βοηθήσει τα φιλανθρωπικά ιδρύματα της περιοχής μέσω της αγοράς. Εν συνεχεία απηύθυνε χαιρετισμό ο πρόεδρος της εταιρείας οργάνωσης εκθέσεων «Κύκλος» κ. Μπασέκης. Ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Ξάνθης κ. Σ. Μωραΐτης αφού ευχαρίστησε όσους στήριξαν την Έκθεση αναφέρθηκε στις θυσίες των επαγγελματιών και την απαιτούμενη στήριξη από τον κρατικό μηχανισμό αλλά και την ανάγκη για καινοτομία και εξωστρέφεια. Συγκεκριμένα τόνισε την μη αξιοποίηση του ζεόλιθου της Θράκης λόγω γραφειοκρατίας και την δυνατότητα κατάρτισης ξεναγών, δημιουργώντας μια νέα κατηγορία επαγγελματιών, τους οικοξεναγούς.

Ο βουλευτής κ. Κοντός απευθυνόμενος στον κ. Γιακουμάτο σε έντονο ύφος αναφέρθηκε στους ανοιχτούς λογαριασμούς με την κεντρική διοίκηση αναφορικά με το 12% της επιδότησης εργασίας που δεν καταβλήθηκε. Ξεκαθάρισε ότι δεν πρέπει να συγκρίνεται η Θράκη με τις περιοχές γύρω από την πρωτεύουσα καθώς το κόστος πρώτων υλών και μεταφοράς προϊόντων είναι πολύ μεγαλύτερο. «Από την άλλη πλευρά των συνόρων, που απέχουν μία ώρα, λειτουργούν επιχειρήσεις με κόστος προσωπικού 15€ την ημέρα, ενώ εδώ με πάνω από 100€ την ημέρα. Φέρνουν ανεξέλεγκτα τα προϊόντα εδώ και μας ανταγωνίζονται» ανέφερε ο κ. Α. Κοντός, κλείνοντας «μας θεωρούν δεδομένους στην Αθήνα. Δεν είμαστε και αν συνεχίσουν έτσι θα δουν το σκληρό πρόσωπο των φιλότιμων Θρακιωτών».

Τον λόγο πήρε ο Δήμαρχος Ξάνθης κ. Χ. Δημαρχόπουλος, ο οποίος αναφέρθηκε στην υψηλού επιπέδου διοργάνωση που εξασφάλισε το Επιμελητήριο Ξάνθης, σημειώνοντας ότι ο Δήμος Ξάνθης είναι και θα είναι σύμμαχος στις αναπτυξιακές προσπάθειες των φορέων.

Ο περιφερειάρχης κ. Γ. Παυλίδης εν συνεχεία τόνισε την ανάγκη λήψης μέτρων για την πάταξη του παραεμπορίου «τα ΚΕΛΑΥΕ δεν λειτουργούν γιατί δεν αμείβονται. Πρέπει να υπάρξει διασύνδεση με τα μεικτά συνεργεία ελέγχου που έχουν ως αμοιβές ποσοστό από τα πρόστιμα». Αναγκαία θεώρησε την ανάπτυξη περιφερειακής καταναλωτικής συνείδησης και την στήριξη των τοπικών επιχειρήσεων, προτείνοντας ακόμη να τεθούν οι εκθέσεις υπό την αιγίδα της Περιφέρειας και να αυξηθούν σε μέγεθος.

Η Αναπλ. Γεν. Γραμματέας του Υπ. Εξωτερικών κα Μαγδαληνή Καρακόλη ευχαρίστησε για την πρόσκληση και συνεχάρη τους παραγωγούς που τα τοπικά προϊόντα έχουν καταφέρει να διακριθούν και σε αγορές του εξωτερικού. Ο Υφυπουργός κ. Γιακουμάτος, τέλος, θεώρησε δίκαια όλα τα αιτήματα και παράπονα που εκφράστηκαν, αλλά δήλωσε ότι «ουκ αν λάβοις παρά του μη έχοντος. Όλα πρέπει να γίνουν, αλλά απαιτείται δημοσιονομική σταθερότητα για να μην ξανακυλήσουμε. Μεγάλη πρόκληση για μένα το παραεμπόριο, από το οποίο χάνονται 19 δις το χρόνο». Αφού υποσχέθηκε να μεταφέρει τα αιτήματα, έκοψε την κορδέλα και άνοιξε επίσημα τις πύλες της έκθεσης.

Περισσότερα από 30 περίπτερα περιλαμβάνει η Έκθεση με λιγότερες σχετικά συμμετοχές στον τομέα της ενέργειας. Εταιρείες και επαγγελματίες που κυρίως εμπορεύονται ενεργειακά συστήματα από την Ελλάδα και το εξωτερικό, τοπικές βιομηχανίες κατασκευής μηχανημάτων και αντιπρόσωποι μεγάλων εταιρειών της Ελλάδας και του εξωτερικού στον τομέα της υγείας, του φωτισμού, του επίπλου, των μονώσεων κ.ά. Όμορφα περίπτερα με πλούσιο ενημερωτικό και εκδοτικό υλικό από τα Επιμελητήρια της Περιφέρειας, περίπτερα με ευρεσιτεχνίες, συστήματα ασφαλείας, επιγραφών. Μια ποικίλη έκθεση με μια πολύ γευστική νότα στον τελευταίο διάδρομο, όπου συναντά κανείς εδέσματα και ποτά από ολόκληρη την Ελλάδα. Δεν λείπουν βέβαια και τα παράπονα από κάποιους εκθέτες για έλλειψη οργάνωσης από την εταιρεία που ανέλαβε και ελλιπή προβολή του τομέα των τροφίμων. Στον πάγκο πάντως με τα ποντιακά εδέσματα του ΡΑΓΙΑΝ κάθε βράδυ γίνεται ένα μικρό γλέντι Όπως και να το δει κανείς, είναι μια έκθεση που αξίζει να επισκεφτούν όλοι οι ξανθιώτες και να γνωρίσουν τις μικρές και μικρομεσαίες επιχειρήσεις της περιοχής μας.

Χ.Δ.

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Διασύνδεση POS με ταμειακές μηχανές: Στο 94% το ποσοστό συμμόρφωσης των επιχειρήσεων

Εκπνέει την Τρίτη 30 Απριλίου η προθεσμία Εκπνέει στις 30 Απριλίου η προθεσμία που έχουν ο…