Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ενημερώσου πριν φας άγριο μανιτάρι!

Ενημερώσου πριν φας άγριο μανιτάρι!

0
manitari epikindino

Διαστάσεις «επιδημίας» παίρνουν τα κρούσματα δηλητηριάσεων από μανιτάρια. 42 περιστατικά από τον Σεπτέμβριο

Οι μανιταρόφιλοι ενημερώνουν για τα δηλητηριώδη μανιτάρια. Πως θα τα αναγνωρίσετε

Τον κώδωνα του κινδύνου κρούει ο Σύλλογος Μανιταρόφιλων της ΑΜΘ με αφορμή την αύξηση των κρουσμάτων δηλητηρίασης από κατανάλωση άγριων επικίνδυνων μανιταριών.

Ο πρόεδρος του συλλόγου κ. Νίκος Ιακωβίδης εκφράζει στο «Ε» την ανησυχία του και συνιστά να μην γίνεται καμιά κατανάλωση άγριων μανιταριών από κανένα αν προηγουμένως δεν επικοινωνήσει με τον σύλλογο στο τηλέφωνο: 6974889879

Να σημειώσουμε ότι το φαινόμενο των δηλητηριάσεων έχει πάρει διαστάσεις επιδημίας. Είναι ενδεικτικό ότι από τις αρχές Σεπτεμβρίου έχουν καταγραφεί 42 τέτοια περιστατικά, ανάμεσά τους η περίπτωση 44χρονης γυναίκας που έχασε τη ζωή της, αλλά και ενός παιδιού 2,5 ετών που είναι διασωληνωμένο σε Μονάδα Εντατικής Θεραπείας, στη Θεσσαλονίκη, ενώ την Πέμπτη κατέληξε και ένας μοναχός από τα Τρίκαλα ,ο πατέρας Γερμανός, κατά κόσμον Χαράλαμπος Μαυρέλης ο οποίος βρήκε τραγικό θάνατο από τα μανιτάρια που έφαγε.

Οι μανιταρόφιλοι ενημερώνουν για τα δηλητηριώδη μανιτάρια

Σε καμία περίπτωση δεν πρέπει να δίνεται εμπιστοσύνη σε ορισμένες οδηγίες εμπειρικών και, συχνά, ημιμαθών συλλεκτών, επειδή έχει αποδειχθεί με οδυνηρό τρόπο ότι οι περισσότερες από αυτές όχι μόνο δεν ισχύουν, αλλά μπορεί και να είναι εξαιρετικά επικίνδυνες! Πολλοί είναι δυστυχώς εκείνοι που χρησιμοποιούν ως κριτήριο για τη συλλογή μανιταριών αντιλήψεις που δεν έχουν καμία βάση και είναι αδιανόητο σήμερα να κινδυνεύει η υγεία ή ακόμη και η ζωή ανθρώπων εξαιτίας τους. Ακολουθεί ένας σύντομος κατάλογος τέτοιων λανθασμένων, επικίνδυνων αντιλήψεων και πεποιθήσεων:

Επικίνδυνο λάθος 1: Μανιτάρια που τα τρώνε ζώα, σαλιγκάρια ή έντομα είναι φαγώσιμα! Δεν ισχύει! Ο λαγός και η αρκούδα, για παράδειγμα, έχουν ανοσία στις τοξίνες των πιο επικίνδυνων μανιταριών, ενώ το πεπτικό σύστημα των σαλιγκαριών και των εντόμων δεν έχει βέβαια καμία σχέση με αυτό του ανθρώπου.

Επικίνδυνο λάθος 2: Όλα τα μανιτάρια μπορούν να φαγωθούν, αν τα βράσουμε και πετάξουμε το νερό τους! Δεν ισχύει! Τα πιο επικίνδυνα μανιτάρια προκαλούν πάντα σοβαρότατη δηλητηρίαση όπως και να τα μαγειρέψουμε.

Επικίνδυνο λάθος 3: Μανιτάρια που έχουν πάνω στο πόδι τους δαχτυλίδι (γνωστό και ως “φουστίτσα” ή “βρακί”), δηλαδή ένα είδος πέτσας που περιβάλλει το επάνω μέρος του ποδιού τους, είναι φαγώσιμα! Δεν ισχύει! Τα πιο συνηθισμένα θανατηφόρα μανιτάρια έχουν κι αυτά δαχτυλίδι πάνω στο πόδι τους.

Επικίνδυνο λάθος 4: Μανιτάρια που δεν μυρίζουν άσχημα, δεν έχουν καυτερή ή πικρή ή στυφή γεύση, που η σάρκα τους δεν αλλάζει χρώμα όταν τα κόψουμε, ή έχουν ωραία εμφάνιση(!) είναι ακίνδυνα! Δεν ισχύει! Μερικά από τα πιο συνηθισμένα και πολύ επικίνδυνα μανιτάρια είναι άοσμα ή έχουν όχι άσχημη μυρωδιά (π.χ. σαν μέλι) και ωραία γεύση (π.χ. σαν φουντούκι). Επίσης, η σάρκα τους μένει ολόλευκη όταν τα κόψουμε και είναι όμορφα και ελκυστικά στην εμφάνιση.

Τα πιο επικίνδυνα μανιτάρια

Κάθε μανιταροσυλλέκτης θα πρέπει οπωσδήποτε να γνωρίζει ποια είναι τα πιο συχνά εμφανιζόμενα μανιτάρια που μπορούν να απειλήσουν ακόμη και τη ζωή του ανθρώπου. Παρόλο που υπάρχουν πολλά είδη μανιταριών που προκαλούν ελαφρότερες ή βαρύτερες δηλητηριάσεις, ένας σχετικά μικρός αριθμός από αυτά μπορούν να θέσουν σε κίνδυνο την ανθρώπινη ζωή. Ωστόσο, το 90-95% των θανατηφόρων δηλητηριάσεων, τόσο παγκοσμίως όσο και στη χώρα μας, οφείλονται σε μόλις δύο-τρία είδη μανιταριών, πολύ συγγενικών μεταξύ τους, τα κοινά γνωρίσματα των οποίων παρουσιάζονται παρακάτω. Πρόκειται για τα είδη Αmanita phalloides – Αμανίτης ο φαλλοειδής, Amanita verna – Αμανίτης ο εαρινός και Amanita virosa – Αμανίτης ο δυσώδης. Από αυτά, στη χώρα μας το πιο συνηθισμένο είναι το πρώτο, λιγότερο το δεύτερο, ενώ το τρίτο φαίνεται να είναι πολύ σπάνιο έως ανύπαρκτο στον τόπο μας.

Μαριάννα Ξανθοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δυναμική παρουσία της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης στην Κοπεγχάγη

Κατά τη διάρκεια της εκδήλωσης, διεξήχθησαν αρκετές συναντήσεις με σκοπό την προώθηση της …