Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Από το Ε.Σ.Υ. στο Ε.Σ.Υ. Α.Ε.

Από το Ε.Σ.Υ. στο Ε.Σ.Υ. Α.Ε.

0

Για πλήρη ιδιωτικοποίηση και εμπορευματοποίηση της υγείας κάνει λόγο ο πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιορτών Ξάνθης

Μηδενική – ωστόσο – η συμμετοχή των γιατρών και των εργαζομένων του νοσοκομείου Ξάνθης στην πανελλαδική απεργία που κήρυξαν οι Ομοσπονδίες τους

Συμβολικό χαρακτήρα με σχεδόν μηδενική συμμετοχή γιατρών και εργαζομένων είχε στην Ξάνθη η πανελλαδική απεργία που κήρυξαν η ΟΕΝΓΕ και η ΠΟΕΔΗΝ για την 1 και 2 Οκτωβρίου, ένα διήμερο δράσεων: «για την υπεράσπιση της υγείας ως θεμελιώδους κοινωνικού δικαιώματος και δημόσιου αγαθού», όπως αναφέρεται σε σχετική ανακοίνωση. Κι αυτό όχι γιατί γιατροί και εργαζόμενοι δεν συμφωνούν με το πλαίσιο των αιτημάτων και των κλαδικών διεκδικήσεων αλλά γιατί: « για το νοσοκομείο Ξάνθης που συνεχώς λειτουργεί με προσωπικό ασφαλείας, είναι …πολυτέλεια η απεργία!», όπως αιτιολόγησε την μηδενική συμμετοχή ο πρόεδρος της Ένωσης νοσοκομειακών γιατρών Ξάνθης κ. Δημήτρης Αδαμίδης. Απ’ την πλευρά δε των εργαζομένων επίσης είναι πολυτέλεια η περικοπή ενός μεροκάματου!
Υγεία ανταγωνιστική και κερδοφόρα…
Για πλήρη ιδιωτικοποίηση της υγείας και πλήρη κατεδάφιση των όποιων δομών απέμειναν ως Εθνικό Σύστημα Υγείας και Πρωτοβάθμιο Εθνικό Δίκτυο Υγείας, έκανε λόγο ο κ. Αδαμίδης επισημαίνοντας ότι η υγεία πλέον θα υπολογίζεται σε λογιστική βάση και θα έχει σκοπό το κέρδος και ως εκ τούτου θα παρέχεται μόνο στους έχοντες και κατέχοντες, ενώ ο ασθενής θα υπολογίζεται ως κερδοφόρος πελάτης και όχι με βάση τα καθαρά επιστημονικά κριτήρια και τις ανάγκες ίασης.
Βάλαν τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα
adamidis giatros-emprosΟ κ. Αδαμίδης με μια δήλωση – καταπέλτη στο «Ε» περιγράφει τις ραγδαίες αλλαγές στο Εθνικό Σύστημα Υγείας και μιλά για πλήρη εμπορευματοποίηση της υγείας: «Αλλάζει τελείως το τοπίο στην υγεία. Πλέον το ΕΣΥ γίνεται ΕΣΥ Α.Ε. και θα λειτουργεί με λογιστικά κριτήρια με απώτερο σκοπό το κέρδος… Σύμφωνα με τον νόμο που ψηφίστηκε και θα τεθεί σε εφαρμογή από 1/1/2015 και θεσπίζει ως φορέα διαχείρισης του ΕΣΥ το ΕΣΑΝ, μια εταιρεία στην οποία μόνο τον πρώτο χρόνο το κράτος θα έχει το 51% και το υπόλοιπο 49% με ισότιμους ψήφους μέτοχοι ιδιοκτήτες κλινικών, ολοκληρώνεται πλήρως η ιδιωτικοποίηση του ΕΣΥ. Θα λειτουργούν με ανταγωνιστικά κριτήρια …με λίγα λόγια βάλαν τους λύκους να φυλάνε τα πρόβατα και πρόβατα είναι οι ασθενείς αλλά και εμείς οι γιατροί γιατί συνδέουν τον μισθό μας με το κέρδος τους. Μέλημά μας πια δεν θα είναι να κάνουμε καλά τον ασθενή αλλά να …επιλέγουμε τον ασθενή με το πιο παχύ πορτοφόλι, να του παράσχουμε την πιο δαπανηρή θεραπεία και να μειώνουμε στο ελάχιστο το κόστος της δωρεάν νοσηλείας. Να αποφέρουμε κέρδη δηλαδή στην εταιρεία… Έτσι θα θεωρούμαστε καλοί γιατροί και θα έχουμε μπόνους ενώ διαφορετικά θα έχουμε μειώσεις μισθών! Η νοσηλεία του ασθενούς δεν θα αποφασίζεται με βάση την επιστημονική ανάγκη και πάνω από τρεις μέρες θα πληρώνετε! Έτσι όποιος έχει λεφτά θα πληρώνει για την νοσηλεία του περισσότερες μέρες και όποιος όχι θα παίρνει εξιτήριο. Στα χειρουργεία θα δίνουμε προτεραιότητα σ’ έναν 90χρονο για αρθροπλαστική που κοστίζει και όχι σε ένα 20χρονο που έσπασε το χέρι ή το πάοδι του. Το γνωρίζουμε ότι η υγεία είναι ακριβή. Όμως εμείς πιστεύουμε και επενδύουμε στο κοινωνικό κέρδος που έχουμε κάνοντας καλά ένα 40χρονο που θα δουλέψει και θα παράγει και όχι στο λογιστικό κέρδος των μετόχων…»!
Ενημέρωση για θέματα υγείας από τους γιατρούς του νοσοκομείου Ξάνθης την Τετάρτη  
Να σημειώσουμε ότι την προεχή Τετάρτης 7 Οκτωβρίου στις ΄6 το απόγευμα στο Εργατικό Κέντρο Ξάνθης θα πραγματοποιηθεί ανοιχτή συζήτηση για θέματα υγείας και προβλήματα του νοσοκομείου Ξάνθης. Την εκδήλωση διοργανώνει η Ένωση Νοσοκομειακών Γιατρών Ξάνθης.
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Ανοίγει από ώρα σε ώρα το taxisnet για τις φορολογικές δηλώσεις 2024

Προσυμπληρωμένες δηλώσεις για μισθωτούς και συνταξιούχους – Ποιοι θα πρέπει να κάνουν τροπ…