Η Ξάνθη υποδέχθηκε με θέρμη και τιμές τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο
Σύσσωμη η πολιτική και στρατιωτική ηγεσία και πλήθος κόσμου στην υποδοχή του. Μήνυμα για ευθύνη, ταπείνωση και αυτογνωσία προς τους άρχοντες απηύθυνε ο παναγιώτατος
Θερμότατη υποδοχή επεφύλαξε η Ξάνθη στον Οικουμενικό Πατριάρχη Βαρθολομαίο, ο οποίος έφτασε στην πόλη το απόγευμα της Τρίτης και έγινε δεκτός με χειροκροτήματα στην κεντρική πλατεία, συνοδεία μητροπολιτών και αρχόντων του πατριαρχείου και παρουσία σύσσωμης της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας, αλλά και μεγάλου μέρους του χριστεπώνυμου πλήθους, που έσπευσε για να λάβει την ευχή και να ακούσει τα πατρικά λόγια του επικεφαλής της Ορθόδοξης Εκκλησίας.
Με θέρμη δέχθηκε από την πλευρά του και ο Οικουμενικός Πατριάρχης το καλωσόρισμα, και οδηγούμενος στην εξέδρα από το κόκκινο χαλί που στρώθηκε στην κεντρική πλατεία, χαμογελώντας δεχόταν τα χειροφιλήματα των πιστών.
Η μπάντα του Δ ΣΣ ανάλαβε τη μουσική υπόκρουση της υποδοχής του Πατριάρχη μέχρι το σημείο της εξέδρας κάτω από το ρολόι, ενώ στη θέση του βρισκόταν και το άγημα των στρατιωτών αποδίδοντας τις δέουσες τιμές . Στο χώρο της πλατείας, αλλά και στη συνέχεια στη δοξολογία στον ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας βρέθηκαν πολιτιστικά σωματεία, σύλλογοι, οι πρόσκοποι, ο Ερυθρός Σταυρός, αλλά και η ηγεσία και πολλά μέλη της εκπαιδευτικής και ακαδημαϊκής κοινότητας. Ακόμη, το παρών έδωσε ο μουφτής Μεμέτ Εμίν Σινίκογλου, αλλά και ο γενικός πρόξενος της Τουρκίας στην Κομοτηνή Ιλχάν Σενέρ.
Τον παναγιώτατο καλωσόρισε από το βήμα ο δήμαρχος της πόλης Μπάμπης Δημαρχόπουλος, ο οποίος στη σύντομη ομιλία του τόνισε: «οι ομορφιές του τόπου μας, η πληθυσμιακή σύνθεση, η πολυπολιτισμικότητα οδηγούν στην αρμονική συμβίωση χριστιανών και μουσουλμάνων», ενώ έδωσε ιδιαίτερη βαρύτητα στη δήλωση ότι: «εμείς οι χριστιανοί, είμαστε περήφανοι και τυχεροί γιατί απολαμβάνουμε της πατρικής φροντίδας, αγάπης και στοργής του αξιώτατου ιεράρχου σεβασμιώτατου μητροπολίτη Ξάνθης κ. Παντελεήμονος του οποίου είμεθα όλοι πνευματικά τέκνα». Στο τέλος, σημείωσε: «εκπροσωπώντας όλο το λαό της πόλης ως δήμαρχος επιτρέψτε μου ταπεινά να σας ευχηθώ ο παντοδύναμος Κύριος να σας χαρίζει καλή υγεία και δύναμη ώστε εις έτη πολλά να λαμπρύνετε με την παρουσία σας το οικουμενικό μας πατριαρχείο και να επιτελείτε το δυναμικό έργο σας σε όλη τη γη, σε όλη την οικουμένη» και πρόσφερε στον Πατριάρχη ένα πίνακα ξανθιώτη ζωγράφου που απεικονίζει την Παλιά Πόλη και τα μοναστήρια στο βάθος.
Νουθεσίες για τους άρχοντες να αποτελούν πρότυπο για τους πολίτες
Τη θρησκευτική ηγεσία και τους «φίλτατους ξανθιώτες», όπως τους αποκάλεσε χαιρέτισε ο οικουμενικός Πατριάρχης, που στην αρχή του λόγου του θύμισε ότι η Ορθόδοξη Εκκλησία χαρακτηρίζεται εξ ορισμού από την αγαπητική κοινωνία των μελών της. «Ποιμένες και κληρικοί δεν κατέχουν θέση υπεροχής και εξουσίας, αλλά διακονίας και αυτή η πραγματικότητα αρμόζει εξόχως στη χώρα που γεννήθηκε η δημοκρατία». Με αφορμή τα λόγια αυτά ο κ. Βαρθολομαίος αφιέρωσε την ομιλία του στις αρετές και το αίσθημα ευθύνης που πρέπει να διέπει τους άρχοντες, που καλούνται να φέρουν εις πέραν το απαιτητικό έργο της διοίκησης. «Έτσι και τα αξιώματα πρέπει να ασκούνται ως λειτουργήματα χάριν της εξυπηρετήσεως και ευτυχίας του συνόλου», υπογράμμισε ο Πατριάρχης, επικαλούμενος και το αρχαίο απόφθεγμα: «αρχή άνδρα δεικνυσαι». Ο ίδιος μετέφερε επίσης και τη διαπίστωση ότι οι άρχοντες διατηρούν ακμαία πίστη στο Θεό, πράγμα που, όπως είπε: «αποτελεί αφορμή χαράς και ικανοποίησης για εμάς, ως δείγμα ταπείνωσης και αυτογνωσίας. Μόνο με τις ανθρώπινες δυνάμεις δεν είναι δυνατό να ανταποκριθούν επιτυχώς και υπευθύνως στις υπηρεσίες τους». Ακόμη, έκανε έκκληση στις ηγεσίες να έχουν επίγνωση των δυνατοτήτων τους και να ενστερνίζονται προτάσεις άλλων, ενθαρρύνοντας τη συνεργασία και την καλλιέργεια ευχάριστης ατμόσφαιρας, ώστε τελικά να αποτελούν και πρότυπο για το λαό.
Επίσκεψη που δίνει ελπίδα
Στον ασφυκτικά γεμάτο Ιερό Ναό της του Θεού Σοφίας τελέστηκε η Θεία Λειτουργία και στη συνέχεια και ο μητροπολίτης Ξάνθης κ. Παντελεήμων καλωσόρισε τον ποιμενάρχη στην περιοχή μας, την οποία με υπερηφάνεια παρουσίασε ως πρότυπο ειρηνικής συμβίωσης, αν και οι άνθρωποι που απαρτίζουν την κοινωνία μας έχουν διαφορετική πίστη, παραδόσεις και πολιτισμό. «Σε αυτή την περίοδο οικονομικής και πνευματικής κρίσης, που οι νέοι βιώνουν το αβέβαιο, η παρουσία σας τονώνει την ελπίδα, καθώς η μητέρα Εκκλησία της Κωνσταντινούπολης ήταν πάντα καταφύγιο και ασπίδα για όλους τους χριστιανούς», σημείωσε μεταξύ άλλων ο μητροπολίτης Ξάνθης.
Ελένη Διαφωνίδου