Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Συνεχίζουν να «αιμορραγούν» οι κτηνοτρόφοι

Συνεχίζουν να «αιμορραγούν» οι κτηνοτρόφοι

0
provata close

Ο καταρροϊκός πυρετός θερίζει τα κοπάδια και η ευλογιά απειλεί ότι θα ξαναπεράσει τα σύνορα του νομού μας

 

Σ. Λουκμακιάς: «Αυτή τη στιγμή χτυπιόμαστε και από τις δύο πλευρές και δεν ξέρουμε από πού να προφυλαχτούμε»

 
 
Δεν λένε να επουλωθούν οι «πληγές» των κτηνοτρόφων του νομού μας, οι οποίοι δέχονται το ένα πλήγμα μετά το άλλο. Αν και θα περίμενε κανείς όλες αυτές οι ασθένειες που ταλαιπωρούν την περιοχή μας καιρό να έχουν περάσει στο παρελθόν, αυτές ακόμα «λεηλατούν» τα κοπάδια ή απειλούν να ξαναεπιστρέψουν αποτελειώνοντας ό,τι έχουν αφήσει.
 
«Θερίζει» ο καταρροϊκός τα κοπάδια του νομού μας
Οι κτηνοτρόφοι του νομού μας, πριν καλά προλάβουν να σταθούν στα πόδια τους, μετά το τεράστιο οικονομικό πλήγμα που δέχτηκαν από την ευλογιά, καλούνται να αντιμετωπίσουν και τον καταρροϊκό πυρετό, ο οποίος, όπως έχουμε αναφέρει και σε προηγούμενο ρεπορτάζ του «Ε», έχει πάρει πανδημικές διαστάσεις. Η ασθένεια, που εισήλθε στο νομό μας από την Βουλγαρία, μέσω του Νέστου, «προσέβαλε» σχετικά εύκολα τα ήδη ταλαιπωρημένα κοπάδια της περιοχής μας από την ευλογιά και «έδεσε» τα χέρια των κτηνοτρόφων, οι οποίοι βλέπουν για άλλη μια φορά το ζωικό τους κεφάλαιο να απειλείται. Όπως αποκαλύπτει στο «Ε» ο Πρόεδρος των Κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Σάκης Λουκμακιάς, καθημερινά χάνονται περίπου 70 ζώα. Ένας αριθμός που για να γίνει πιο κατανοητό το μέγεθος του μεταφράζεται από τον κ. Λουκμακιά σε ένα ολόκληρο κοπάδι ανά 2-3 μέρες.
«Ο ιός του καταρροϊκού πυρετού είναι σε μεγάλη έξαρση σε όλη την χώρα και ιδίως στο νομό μας. 70 ζώα την ημέρα πεθαίνουν από καταρροϊκό πυρετό, κάτι που σημαίνει ότι στις 2 μέρες χάνεται μια μέση κτηνοτροφική εκμετάλλευση. Πρέπει κάτι να γίνει για να σταματήσει αυτό το κακό που μας έχει βρει. Θα πρέπει το αρμόδιο υπουργείο με το επιστημονικό του προσωπικό που διαθέτει στην Αθήνα να έρθει στην περιφέρεια μας και να βρούνε μια λύση και για τον καταρροϊκό πυρετό και την ευλογιά. Αυτή τη στιγμή χτυπιόμαστε και από τις δύο πλευρές και δεν ξέρουμε από πού να προφυλαχτούμε».
Όσον αφορά τον καταρροϊκό πυρετό και τα μέτρα που παίρνουν οι ίδιοι κτηνοτρόφοι για να προφυλάξουν το ζωικό τους κεφάλαιο, ο κ. Λουκμακιάς σημειώνει «ο καταρροϊκός πυρετός μεταδίδεται από τα κουνούπια. Εμείς ψεκάζουμε καθημερινά με εντομοαπωθητικά, αλλά αυτά δεν τελειώνουν. Είναι κάποια λάθη του παρελθόντος που μας ταλαιπωρούν τώρα. Όταν η περιφέρεια δεν ψεκάζει τον Μάρτιο που είναι η περίοδος του γόνου, όπως γινόταν παλιά επί Νομαρχιών, δεν γίνεται να αντιμετωπιστούν τα κουνούπια όσο και να ψεκάζουμε μετά. Έτσι, οι κτηνοτρόφοι πια ποντάρουμε μόνο στην αλλαγή των καιρικών συνθηκών».
 
«Λεηλατεί» τον νομό η ευλογιά
Προ των πυλών βρίσκεται και ο ιός της ευλογιάς, η οποία απειλεί τους κτηνοτρόφους ότι θα επιστρέψει για να πάρει ο,τι άφησε. Αν και βρίσκεται σε ύφεση στον νομό μας, ταλαιπωρεί ακόμα τους κτηνοτρόφους του Έβρου με το τελευταίο κρούσμα να σημειώνεται την Δευτέρα στο Διδυμότειχο. Μάλιστα, σύμφωνα με στοιχεία έχουν θανατωθεί 18.000 πρόβατα μέσα σε 60 ημέρες.
«Το μόνο που μας ευχαριστεί εμάς τους κτηνοτρόφους είναι ότι κάτι πάει να γίνει με τα μέτρα» σημειώνει στο «Ε» ο κ. Λουκμακιάς και εξηγεί «δηλαδή, υπάρχει μια θέληση από την πλευρά της περιφέρειας και έχουν αυξήσει τα μέτρα. Ήδη εμείς την Κυριακή κάναμε έναν έλεγχο πάνω στις Σάπες και είδαμε ότι δεν περνάει τίποτα αν πρώτα δεν περάσει μέσα από την τάφρο. 24 ώρες το 24ωρο υπάρχει αστυνόμευση και πυροσβεστικό όχημα, το οποίο την εφοδιάζει με νερό και φάρμακα».
Να σημειώσουμε ότι στο νομό μας το τελευταίο κρούσμα σημειώθηκε στις 12 Μαρτίου με αποτέλεσμα να έχουν αρθεί τα μέτρα για τους κτηνοτρόφους στην πλειοψηφία τους με το μόνο που ισχύει ακόμα να είναι η απαγόρευση της εξόδου των ζώων για πάχυνση.
 
Σύμβαση για 5 τάφρους υπέγραψε ο Παυλίδης
Υπεγράφη χθες από τον Περιφερειάρχη ΑΜ-Θ κ. Γιώργο Παυλίδη απόφαση με την οποία ευρέθησαν και δεσμεύονται άμεσα πιστώσεις για την κατασκευή ή τη συντήρηση 6 απολυμαντικών τάφρων τροχών οχημάτων στην ΠΕ Έβρου, συνολικού Προϋπολογισμού 147.452,69€, με σκοπό να περιοριστεί η μετάδοση του ιού της ευλογιάς. Συγκεκριμένα, η απόφαση αφορά την κατασκευή απολυμαντικής τάφρου τροχών οχημάτων περιοχής φυλακίου Εγνατίας προϋπολογισμού 24.577,56€, στην περιοχή πρώην φυλακίου Καραγώγου προϋπολογισμού 24.581,07€, στην περιοχή Δ.Δ.. Βρυσούλας προϋπολογισμού 24.581,07€, στην περιοχή Δ.Δ. Μοναστηρακίου προϋπολογισμού 24.554,36€, στην περιοχής Δ.Δ. Μάνδρας προϋπολογισμού 24.577,56€ και τέλος την επισκευή-συντήρηση απολυμαντικών τάφρων τροχών οχημάτων περιοχών Μικρού Δερείου και Πυλαίας προϋπολογισμού 24.581,07€.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Παράταση κρατικών αγροτικών ενισχύσεων λόγω πολέμου Ουκρανίας προτείνει η Κομισιόν

Κατά την τελευταία σύνοδό του, που πραγματοποιήθηκε στις 21 και 22 Μαρτίου 2024, το Ευρωπα…