Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ «Σαρώνουν» οι πλειστηριασμοί καταστημάτων στην Ξάνθη!

«Σαρώνουν» οι πλειστηριασμοί καταστημάτων στην Ξάνθη!

0
pleistiriasmoi spitia

Δυο συγκεκριμένες τράπεζες δίνουν εντολή για πλειστηριασμούς και έχουν μαζέψει καταστήματα και αγροτεμάχια

 

Προωθείται «πάγωμα» των πλειστηριασμών πρώτης κατοικίας και το 2015

 
 
Μεγάλα δράματα εκτυλίσσονται στα συμβολαιογραφικά γραφεία της πόλης μας με τους πλειστηριασμούς κυρίως σε καταστήματα κατόπιν εντολής των τραπεζών να έχουν την τιμητική τους! Τα χρέη τους έπνιξαν, τα μαγαζιά τους τα’ κλεισαν και έφτασε η ώρα να τα βγάλουν στο σφυρί…
 
Σε καθημερινή διάταξη οι πλειστηριασμοί στην Ξάνθη
Μια καθημερνή τραγωδία με αδιάψευστους μάρτυρες τους συμβολαιογράφους που λόγω επαγγέλματος διενεργούν τους πλειστηριασμούς. Ιδιαίτερα – σύμφωνα με πληροφορίες μας – είναι δυο τράπεζες που δίνουν αβέρτα εντολές για πλειστηριασμούς και έχουν μαζέψει μαγαζιά και αγροτεμάχια, ενώ κάποιες άλλες δείχνουν κατανόηση!
Όπως αναφέρει η γνωστή συμβολαιογράφος της πόλης μας κα Ντίνα Ναηλιάνη οι πλειστηριασμοί στην Ξάνθη δίνουν και παίρνουν: «Η κατάσταση είναι τραγική και δείχνει το μέγεθος του προβλήματος και της οικονομικής δυσπραγίας που επικρατεί. Νοικοκύρηδες χάνουν τα μαγαζιά τους…πουλάνε όσο όσο. Μέχρι στιγμή υπάρχει προστασία της πρώτης κατοικίας υπό κάποιες προϋποθέσεις αλλά δεν είναι γνωστό για πόσο ακόμη…Υπάρχει μια γενικότερη ανησυχία και αβεβαιότητα στον κόσμο που επιτείνεται ακόμη περισσότερο και από τον ΕΝΦΙΑ. Προσπαθούν να κάνουν επιμέρους τροποποιήσεις. Θεωρώ πως όλος ο νόμος πρέπει να καταργηθεί», επισημαίνει η κα Νταηλιάνη που βιώνει καθημερινά το πρόβλημα των συμπολιτών μας που χάνουν τις περιουσίες τους
 
«Παγώνουν» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και το 2015
Σ’ ότι αφορά τους πλειστηριασμούς πρώτης κατοικίας σύμφωνα με νεώτερες ανακοινώσεις από το υπουργείο Ανάπτυξης εξετάζεται η παράταση για ένα χρόνο, και το 2015, του υφιστάμενου καθεστώτος προστασίας της κύριας κατοικίας των δανειοληπτών από τους πλειστηριασμούς «Παγώνουν» οι πλειστηριασμοί πρώτης κατοικίας και το 2015. Να σημειώσουμε ότι το υφιστάμενο καθεστώς προστασίας της κύριας κατοικίας από τους πλειστηριασμούς ορίζεται με το άρθρο 2 του νόμου 4224/2013 (ΦΕΚ Α’ 288). Σύμφωνα με αυτό αναστέλλονται οι πλειστηριασμοί σε βάρος της κύριας κατοικίας των οφειλετών, έως την 31η Δεκεμβρίου 2014, εφόσον αυτοί πληρούν ορισμένα κριτήρια που θέτει ο νόμος και συγκεκριμένα: η αντικειμενική αξία της κύριας κατοικίας δεν υπερβαίνει τις 200.000 ευρώ το καθαρό οικογενειακό εισόδημα χωρίς τις κρατήσεις για τα ασφαλιστικά ταμεία, φόρο εισοδήματος και εισφορά αλληλεγγύης, να είναι μέχρι 35.000 ευρώ η συνολική αξία κινητής και ακίνητης περιουσίας να είναι μικρότερη ή ίση με 270.000 ευρώ. Από το ποσό αυτό, το σύνολο των καταθέσεων και κινητών αξιών του οφειλέτη δεν πρέπει να υπερβαίνει τις 15.000 ευρώ. Πάντως, η κυβέρνηση για να πετύχει τη σύμφωνη γνώμη της τρόικας δεν αποκλείεται να μειώσει τα προαναφερόμενα όρια.
 
ΕΝΦΙΑ: Ένας άδικος φόρος
Σ’ ότι αφορά τον ΕΝΦΙΑ οι Πρόεδροι των Συμβολαιογραφικών Συλλόγων Εφετείων: Θράκης, Θεσσαλονίκης, Κέρκυρας, Λάρισας, Ιωαννίνων, Πατρών, και Κρήτης κατέθεσαν μερικές πολύ σημαντικές επισημάνσεις (αναλυτικά στο κείμενο που ακολουθεί) υποστηρίζοντας ότι η επεξεργασία και η θεσμοθέτηση του νομικού πλαισίου, που αφορά στον ενιαίο φόρο ιδιοκτησίας ακινήτων έγινε με ιδιαίτερα πλημμελή και πρόχειρο τρόπο με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αδικίες και να προκαλούνται σοβαρότατες παρενέργειες στις συναλλαγές επί των ακινήτων.
 

Ποιες τροποποιήσεις προτείνουν για τον ΕΝΦΙΑ οι συμβολαιογράφοι

Προτείνουμε συνοπτικά να υπάρξει παρέμβαση για τροποποίηση των κείμενων διατάξεων στα ακόλουθα σημεία:
1.Τροποποίηση του Αρθρο 54Α του 4174/2013, έτσι ώστε:
α)   το πιστοποιητικό ΕΝΦΙΑ να επισυνάπτεται μόνο στις εμπράγματες δικαιοπραξίες και όχι και στις υποσχετικές – ενοχικές δικαιοπραξίας όπως απαιτείται σήμερα (κατά τις οδηγίες του αρμοδίων υπαλλήλων του ΥΠΟΙΚ, πρέπει να επισυνάπτεται ακόμα και στις πράξεις εξόφλησης τιμήματος και κατάργησης του όρου της διαλυτικής αίρεσης !!!!).
β) Να εξαιρεθούν επίσης από την υποχρέωση προσκόμισης πιστοποιητικού ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή Φ.Α.Π. οι δηλώσεις αποδοχής κληρονομιάς. Σήμερα για να αποδεχθεί ο κληρονόμος την ακίνητη περιουσία τού κληρονομούμενου καλείται πρώτα να προβεί σε διορθώσεις – τροποποιήσεις των δηλώσεων τού θανόντος και στη συνέχεια να υπογράψει την πράξη της αποδοχής. Εξάλλου η αποδοχή κληρονομιάς αποτελεί προαπαιτούμενη πράξη σε περίπτωση τυχόν μεταβίβασης του κληρονομιαίου ακινήτου, στην οποία πράξη μεταβίβασης θα απαιτηθεί η προσάρτηση του σχετικού πιστοποιητικού ΕN.Φ.Ι.Α. ή Φ.Α.Π.
γ) Να καταργηθεί, για την ασφάλεια των συναλλαγών, η ποινή της ακυρότητας των δικαιοπραξιών και να ορισθεί ότι αποτελεί πειθαρχικό παράπτωμα του συμβολαιογράφου ή του φύλακα μεταγραφών ή του προϊσταμένου του κτηματολογικού γραφείου η μη τήρηση των από τον εν λόγω νόμο επιβαλλόμενων υποχρεώσεών τους.
Ομοίως, για την ασφάλεια των συναλλαγών, να καταργηθεί η υποχρέωση προσκόμισης στο υποθηκοφυλακείο ή στο κτηματολογικό γραφείο, κυρωμένου αντιγράφου του αποδεικτικού εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού του φόρου, έτσι ώστε να μπορεί να προχωρήσει η μεταγραφή του συμβολαίου άμεσα και πριν την παρέλευση της προθεσμίας των τριών ημερών, εντός της οποίας ο συμβολαιογράφος έχει την υποχρέωση να αποδώσει τον σχετικό φόρο.
Προτείνουμε επομένως την τροποποίηση του 54Α του 4174/2013:
Α) στην παρ. 1 αυτού: Σε κάθε δικαιοπραξία, με την οποία συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται από οποιαδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης σ’ αυτό, μνημονεύεται και επισυνάπτεται πιστοποιητικό της Φορολογικής Διοίκησης, με το οποίο πιστοποιείται ότι το ακίνητο έχει συμπεριληφθεί   στη δήλωση Ενιαίου Φόρου Ιδιοκτησίας Ακινήτων, καθώς και ότι ο φορολογούμενος έχει καταβάλει ή έχει νόμιμα απαλλαγεί από τον ΕΝΦΙΑ για το συγκεκριμένο ακίνητο για τα δύο προηγούμενα της μεταβίβασης έτη.
Β) στην παρ. 2 αυτού: Οι φύλακες μεταγραφών και οι προϊστάμενοι των κτηματολογικών γραφείων υποχρεούνται να αρνηθούν την μεταγραφή ή καταχώρηση στα κτηματολογικά γραφεία, συμβολαιογραφικού εγγράφου, με το οποίο συστήνονται, μεταβάλλονται, αλλοιώνονται ή μεταβιβάζονται από οποιδήποτε αιτία δικαιώματα επί ακινήτου ή παρέχεται δικαίωμα υποθήκης ή προσημείωσης υποθήκης, αν δεν μνημονεύεται και δεν επισυνάπτεται σ΄αυτό το πιστοποιητικό της προηγούμενης παραγράφου.
Γ) Κατάργηση της παρ. 3 αυτού.
Δ) στην παρ. 4 αυτού : Κατάργηση της υποχρέωσης προσκόμισης στο υποθηκοφυλακείο ή στο κτηματολογικό γραφείο, κυρωμένου αντιγράφου του αποδεικτικού εξόφλησης του οφειλόμενου ποσού ΕΝΦΙΑ.
Ε) στην παρ. 6 αυτού: Η παράβαση των υποχρεώσεων που προβλέπονται από τον παρόντα νόμο, συνιστά για τους συμβολαιογράφους, τους φύλακες μεταγραφών και τους προϊσταμένους των κτηματολογικών γραφείων πειθαρχικό παράπτωμα.
(Σε περίπτωση που θα παραμείνει, αναιτιολόγητα κατά την άποψή μας, η ποινή προστίμου στον συμβολαιογράφο ή στον φύλακα μεταγραφών, τότε αυτό να επιβάλλεται μόνο στην περίπτωση που η παράβαση συνεπάγεται για το Δημόσιο διαφυγόντα φόρο, να μην υπερβαίνει δε τα 1.000 ευρώ και να ορισθεί σε ποσοστό επί του τυχόν διαφυγόντος φόρου ακίνητης περιουσίας.)
2) Να μην λαμβάνονται υπόψη για τον υπολογισμό και την επιβολή του Φ.Α.Π. κτίσματα ευτελούς αξίας, όπως π.χ. μικρές αγροτικές αποθήκες, υπόστεγα, φούρνοι, εξωτερικές τουαλέτες σε αγροτικούς οικισμούς ή οι οικίσκοι στέγασης αντλητικών συγκροτημάτων σε αγρούς, τα οποία άλλωστε εξυπηρετούν ομάδες ιδιοκτητών όμορων αγρών και να μην απαιτείται η αναγραφή τους στο σχετικό πιστοποιητικό του άρθρου 54Α του Ν. 4174/2013.
3)Να ορισθεί μειωτικός συντελεστής για τον επιβαλλόμενο ΕΝ.Φ.Ι.Α. για τακτοποιηθέντες χώρους σε πατάρια και σοφίτες, όπως άλλωστε προβλέπει ο Ν. 4178/2013 και να υπάρξει διαφορετική αντιμετώπιση των ανοικτών θέσεων στάθμευσης στον ακάλυπτο χώρο ή στην πιλοτή της οικοδομής, οι οποίες με τις κείμενες διατάξεις αντιμετωπίζονται για την επιβολή του ΕΝ.Φ.Ι.Α. όπως και οι κλειστοί βοηθητικοί χώροι.
4)Να εξαιρεθεί από τον ΕΝ.Φ.Ι.Α. ή να ορισθεί μειωτικός συντελεστής για την πρώτη κατοικία και για τις αγροτικές αποθήκες και λοιπά βοηθητικά κτίσματα σε αγροτικούς οικισμούς.
5) Να ορισθεί το όριο εισοδήματος για την ισχύ του μειωτικού συντελεστή 50% στο ποσόν των 12.000 ευρώ από τα 9.000 ευρώ, που έχει ορισθεί με τις ισχύουσες διατάξεις.
6) Να ορισθεί μειωτικός συντελεστής για ακίνητα, που δεν αποδίδουν εισόδημα και δεν χρησιμοποιούνται (π.χ. ακάλυπτα οικόπεδα, ημιτελή κτίσματα, κλειστά και μη χρησιμοποιούμενα κτίσματα).
7)Να ορισθεί ότι σε περίπτωση τροποποίησης σύστασης οριζόντιας ιδιοκτησίας όσον αφορά σε κοινόχρηστο και κοινόκτητο χώρο της οικοδομής, προκειμένου να ορισθεί ότι τμήμα του θα ανήκει κατ’ αποκλειστική χρήση ή θα αποτελεί παρακολούθημα κάποιας διαιρεμένης ιδιοκτησίας δεν απαιτείται η προσκόμιση πιστοποιητικών Φ.Α.Π. των συνιδιοκτητών της οικοδομής, οι οποίοι συμπράττουν στην ανωτέρω πράξη, αφού άλλωστε σε ουδεμία μεταβίβαση των δικών τους διαιρεμένων ιδιοκτησιών προβαίνουν.
8)Να ορισθεί ρητά ότι τα πιστοποιητικά των διαμερισμάτων της αντιπαροχής για τα έτη 2010, 2011, 2012 και 2013 οφείλουν να τα προσκομίσουν διαζευκτικά, είτε οι οικοπεδούχοι, είτε ο εργολάβος κατασκευαστής, καθόσον υπήρξε τα προηγούμενα έτη διαφορετική αντιμετώπιση του σχετικού θέματος από τις εκάστοτε θεσπισθείσες διατάξεις, η οποία προκάλεσε σύγχυση στους εμπλεκόμενους πολίτες όσον αφορά στις σχετικές υποχρεώσεις τους.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόγραμμα “Σπίτι μου 2”: Ο χρόνος μετράει αντίστροφα για την έναρξή του

Τα ψιλά γράμματα που πρέπει να προσέξετε O χρόνος για την έναρξη της διαδικασίας υποβολής …