Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Ριζική ανανέωση στα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του δήμου

Ριζική ανανέωση στα νομικά πρόσωπα και τις επιχειρήσεις του δήμου

0
dimotiko sep142

Νέος πρόεδρος στη ΔΕΥΑΞ ο Μαρίνος Σδρέβανος, στο Κέντρο Πολιτισμού ο Πασχάλης Λύρατζης, στο ΚΚΠΑ ο Ιορδάνης Χατζηευφραιμίδης

Συμφωνία Πούλιου-Μπένη-Καμαρίδη για τον ορισμό των εκπροσώπων της αντιπολίτευσης στο Κέντρο Πολιτισμού

Τις ισορροπίες του στην περίοδο προσαρμογής στη νέα θητεία προσπαθούν να βρουν οι παρατάξεις που απαρτίζουν το δημοτικό συμβούλιο, μέσα από εκρήξεις, εξομολογήσεις, υπονοούμενα, ειρωνείες, επιχειρήσεις συναίνεσης και κατάκτησης των εντυπώσεων. Όλα αυτά περιλάμβανε η πρώτη μαραθώνια συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου Ξάνθης το απόγευμα της Δευτέρας, που συνεδρίασε με 62 θέματα στην ημερήσια διάταξη. Την «παράσταση» έκλεψαν βέβαια οι παλιοί σύμβουλοι, και από τις νέες τους θέσεις, που μονοπώλησαν ερωτήσεις, παρεμβάσεις και απαντήσεις, σε υψηλούς και χαμηλούς τόνους.
Αρκετά μεγάλο μέρος της συνεδρίασης αφιερώθηκε στην εκλογή των διοικητικών συμβουλίων των νομικών προσώπων του δήμου και των εκπροσώπων άλλων επιτροπών και φορέων.
Η «τύχη» της ΔΕΥΑΞ στο Μαρίνο Σδρέβανο
Τέλος έδωσε ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος στα σενάρια για δική του προεδρεία στη ΔΕΥΑΞ, αφού στη θέση του προέδρου ορίστηκε ο Μαρίνος Σδρέβανος, με αντιπρόεδρο το Θωμά Ηλιάδη και μέλος από τη δημοτική αρχή τον Καρά Οσμάν Χασάν Λεβέντ. Από την «Κοινωνία των Δημοτών» ορίστηκε ο Θανάσης Ξυνίδης.
Πρόεδρος στο Κέντρο Πολιτισμού ο Πασχάλης Λύρατζης
Νέος πρόεδρος στο Κέντρο Πολιτισμού επελέγη από την δημοτική αρχή ο Πασχάλης Λύρατζης, ο οποίος και θα κληθεί να δώσει τη συνέχεια στους κορυφαίους θεσμούς της πόλης και να διαχειριστεί μια σειρά από άλλες δράσεις και διοργανώσεις του δήμου, στον τομέα του πολιτισμού. Αντιπρόεδρος θα είναι η Αλεξία Γκριτζίκη και μέλη από την παράταξη της συμπολίτευσης οι: Μανόλης Τσέπελης, Κώστας Τριανταφυλλίδης και Μποζ Ραμαδάν. Στην αντιπολίτευση, αν και η μείζονα δικαιούται 2 και η ελάσσονα 1, με συνεννόηση προτάθηκαν οι: Καρά Αχμέτ, Δημήτρης Μπένης και Ιπποκράτης Καμαρίδης.
Ο Γιώργος Κολλάρος καταθέτοντας και τη δική του υποψηφιότητα ζήτησε ψηφοφορία για την επιλογή των μελών από την αντιπολίτευση, αλλά δεν είχε τύχη γιατί τον στήριξε μόνο ο Νίκος Ανταμπούφης.
Όσον αφορά στην επιλογή των δημοτών, ο Χρίστος Πούλιος πρότεινε στον Μπάμπη Δημαρχόπουλο να δοθεί η δυνατότητα και στη μείζονα αντιπολίτευση να ορίσει ένα δημότη και μάλιστα η «Κοινωνία Δημοτών», όπως ανέφερε, θεώρησε σημαντική τη συμμετοχή του Μανόλη Φανουράκη, λόγω της εμπειρία που έχει. Ο δήμαρχος αρνήθηκε και δέχθηκε μόνο το θέμα να πάει σε ψηφοφορία. Ωστόσο, ο επικεφαλής της μείζονος αντιπολίτευσης, σχολιάζοντας: «ζητάω συναίνεση όχι εκλογές» και γνωρίζοντας ότι σε κάθε εκλογική διαδικασία τον πρώτο λόγο έχει η δημοτική αρχή απέσυρε την πρόταση και μαζί με την παράταξη «Συμμετέχω» ψήφισαν λευκό.
Ο Ιορδάνης Χατζηευφραιμίδης αναλαμβάνει παιδικούς σταθμούς-ΚΑΠΗ
Το Γιώργο Παπασταματίου, στο Κέντρο Κοινωνικής Προστασίας και Αλληλεγγύης, που διαχειρίζεται παιδικούς σταθμούς, ΚΑΠΗ και τις κοινωνικές δομές του δήμου, διαδέχεται ο Ιορδάνης Χατζηευφραιμίδης, με αντιπρόεδρο τη Θεοδώρα Γιαννώτα. Μέλη από τη συμπολίτευση θα είναι οι: Γιώργος Παπαστασματίου, Στέφανος Ιγιαννίδης και Ερκάν Κίρατζη. Από την αντιπολίτευση αναλαμβάνουν ο Θανάσης Ξυνίδης και η Χρυσούλα Δημούδη.
Στο ΣΔΑΝΞ ο δήμαρχος
Όπως ήταν αναμενόμενο μία θέση στους αιρετούς αντιπροσώπους στο Σύνδεσμο Διαχείρισης Απορριμμάτων νομού Ξάνθης καταλαμβάνει ο ίδιος ο δήμαρχος και μαζί του οι: Τάσος Θεοδωρίδης, Στέφανος Ιγιαννίδης, Μαρίνος Σδρέβανος και Μποζ Ραμαδάν. Από την αντιπολίτευση ο Θανάσης Ξυνίδης. Οι διαθέσεις για το κατά πόσο θα στηριχτεί η μόνη μέχρι στιγμής εκδηλωθείσα υποψηφιότητα του δημάρχου Τοπείρου Θωμά Μίχογλου δεν εκφράστηκαν, καθώς το θέμα δε συζητήθηκε περαιτέρω εντός της αίθουσας του δημοτικού συμβουλίου.
Σχεδόν όλες οι παρατάξεις στο ΔΣ του Δημοτικού Ραδιοφώνου
Ο Μιχάλης Λομβαρδέας αναλαμβάνει πρόεδρος της Δημοτικής Επιχείρησης Πληροφόρησης και Θεάματος, που ουσιαστικά διαχειρίζεται το δημοτικό ραδιόφωνο. Αντιπρόεδρος θα είναι ο Στέφανος Ιγιαννίδης. Επειδή δεν ήταν δυνατόν να έχουν αντιπρόσωπο όλες οι παρατάξεις, όπως γινόταν έως τώρα, έγινε συνεννόηση και θα αναλάβουν οι Μιχάλης Ρεκάρης και Ηλίας Βασιλούδης (από την Κοινωνία των Δημοτών), η Αλίκη Μιχαλοπούλου, ο Γιώργος Κολλάρος και ο Αριστοκλής Καραμανίδης (από τους ‘Πολίτες για την Ξάνθη’).
Στη σχολική επιτροπή Α/βαθμιας εκπαίδευσης πρόεδρος ορίστηκε η Θεοδώρα Γιαννώτα, ενώ με πρόταση του δημάρχου στο ΔΣ θα συμμετέχει και ο Γιώργος Κολλάρος. Στην επιτροπή Β/βάθμιας πρόεδρος θα είναι ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και θα συμμετέχει και ο Νίκος Ανταμπούφης, ως εκπαιδευτικός. Στη Δημοτική Επιτροπή Παιδείας ορίστηκε η Δέσποινα Παρτσαλίδου. Στην Επιτροπή Ελέγχου Αθλητικών Εγκαταστάσεων λαμβάνει καθήκοντα ο Ερκάν Κίρατζη και στην επιτροπή χορήγησης βεβαιώσεων σε παραγωγούς πωλητές λαϊκών αγορών ο ίδιος ο δήμαρχος.
Στην προβληματική επιτροπή επίλυσης φορολογικών διαφορών που σημείωσε ρεκόρ παραιτήσεων στην προηγούμενη θητεία του ΔΣ, αναλαμβάνει ο Κώστας Τριανταφυλλίδης και οικειοθελώς ο Γιώργος Κολλάρος. Στη δε επιτροπή εξέτασης ενστάσεων για την επιβολή προστίμων για τη στάθμευση οχημάτων στην περιοχή ελεγχόμενης στάθμευσης θα προεδρεύει ο Απόστολος Αγκόρτσας. Το οξύμωρο της περίπτωσης του αντιδημάρχου που από τη μια θα επιβάλλει τα πρόστιμα έχοντας την εποπτεία της ελεγχόμενης στάθμευσης και από την άλλη θα μετέχει στην επιτροπή εντόπισαν οι σύμβουλοι.
Εκπρόσωποι στα «καυτά» ΔΣ
Εκπρόσωπος στην ΓΣ της ΕΑΠΑΞ ορίστηκε η Δέσποινα Παρτσαλίδου, στη «ΦΥΣΙΣ» η Αλεξία Γκιρτζίκη και στην ΕΤΕΝΕΞ που διαχειρίζεται το «Ξενία» η Θεοδώρα Γιαννώτα. Ο Δημήτρης Μπένης εξέφρασε την άποψη ότι δεν μπορούν να οριστούν εκπρόσωποι στην υπό εκκαθάριση εταιρίες ΕΑΠΑΞ και ΦΥΣΙΣ, παρά μόνο εφόσον το ζητήσουν οι εκκαθαριστές. Ο Θανάσης Ξυνίδης, πρότεινε, με δεδομένο ότι αναλαμβάνουν συγκεκριμένες δεσμεύσεις οι εκπρόσωποι του δήμου Ξάνθης στις ΓΣ των ανωνύμων αυτών εταιριών, να μη διαχειρίζεται μόνος του ο σύμβουλος που αναλαμβάνει, αλλά να παίρνει εντολή, μετά από σχετική συζήτηση στο δημοτικό συμβούλιο.
Ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος με τη συμβουλή της νομικής υπηρεσίας, σημείωσε ότι αυτοί ορίζονται μόνο για τον τυπικό ρόλο της εκπροσώπησης στις ΓΣ.
Ελένη Διαφωνίδου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Κωδικός «Κόσυνθος» στο τεχνικό πρόγραμμα

Εντάχθηκε πρόβλεψη για μελέτες έργων μετά από αίτημα του Σ. Μελισσόπουλου που αποδέχτηκε η…