«Με υπευθυνότητα να βοηθήσουμε για την αναβάθμιση του ποδοσφαίρου» δηλώνει στο «Ε» ο Ξανθιώτης αθλητικός παράγοντας/μέλος ΕΠΟ
ÂÂ
Δείτε ποιες είναι οι αρμοδιότητες της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας
Μία «κομβική» θέση της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας θα αναλάβει τις επόμενες ημέρες ο γνωστός Ξανθιώτης ποδοσφαιρικός παράγοντας κ. Γιώργος Γκιρτζίκης, καθώς προτάθηκε για τη θέση του Προέδρου της Κεντρικής Επιτροπής Διαιτησίας της ΕΠΟ.
Η πρόταση – απόφαση για να αναλάβει την ΚΕΔ είναι του Προέδρου της ΕΠΟ, Γιώργου Σαρρή, και θα επικυρωθεί σε προσεχές Δ.Σ.
Από τα μακροβιότερα στελέχη της ΕΠΟ
Ο κ. Γκιρτζίκης είναι επί σειρά ετών μέλος του Δ.Σ. της ΕΠΟ, όπου μεταξύ άλλων διετέλεσε ταμίας (3,5 θητείες), εκπρόσωπος της στη Super League και σε άλλες θέσεις, ενώ πλέον θα είναι υπεύθυνος για τα ζητήματα της ελληνικής διαιτησίας.
Αξίζει να σημειωθεί ότι ο νυν Πρόεδρος της ΚΕΔ συνολικά έχει διατελέσει μέλος της ΕΠΟ για 17 συναπτά έτη, έχοντας αφήσει θετικές εντυπώσεις μιας και είναι ένας χαμηλών τόνων παράγοντας που διαχρονικά δεν έχει προκαλέσει με τις συμπεριφορές του (αντίθετα με πολλά άλλα μέλη του Δ.Σ. της ΕΠΟ), ενώ παρείχε σημαντικό έργο απ’ όποιο πόστο κι αν ανέλαβε.
Επίσης στο παρελθόν υπήρξε Πρόεδρος της ΕΠΣ Ξάνθης αλλά και του Δ.Σ. της ΠΑΕ Skoda Ξάνθη.
«Τα μάτια όλων των φιλάθλων στραμμένα στην ΚΕΔ»
Σε αποκλειστική συνέντευξη του στο «Ε» ο Γιώργος Γκιρτζίκης μίλησε για τη νέα του θέση και τις αρμοδιότητες που θα περάσουν στα χέρια του το επόμενο χρονικό διάστημα. Αναλυτικά:
«Ε»: Ποιες είναι οι αρμοδιότητες σας στην ΚΕΔ;
Γ.Γ.: «Η ΚΕΔ/ΕΠΟ ασχολείται με την εκπαίδευση, τους ορισμούς, τις κρίσεις και ότι αφορά τη διαιτησία σε όλα τα επίπεδα, από τη Super League μέχρι τα ερασιτεχνικά πρωταθλήματα. Εκτός από τη θέση του Προέδρου, αποτελείται από τον Θανάση Μπριάκο (επικεφαλής εκπαίδευσης διαιτητών), τον Χιου Ντάλας (παρακολουθεί τους διαιτητές, εισηγείται τις τιμωρίες, ασχολείται με τα τεστ διαιτητών και κρίνει τον προβιβασμό/υποβιβασμό), ενώ στην επιτροπή βρίσκονται και άλλα τρία μέλη που είναι επιφορτισμένοι με τις Β’ – Γ’ Εθνικές κατηγορίες, τους παρατηρητές κ.α..
«Ε»: Με την ανάληψη της προεδρίας της ΚΕΔ σίγουρα αυξάνονται και οι υποχρεώσεις/ευθύνες σας;
Γ.Γ.: «Σίγουρα επειδή έχει πάρα πολλές υποχρεώσεις και χρειάζεται συχνή παρουσία στην ΕΠΟ. Είναι «δύσκολη» θέση από την άποψη ότι τα μάτια όλων των φιλάθλων είναι στραμμένα στη διαιτησία και ασκείται κριτική σε πολλές περιπτώσεις. Η κριτική βέβαια είναι δεκτή εφ’ όσον είναι καλοπροαίρετη και μπορεί να μας βοηθήσει στο έργο μας. Αντίθετα όταν η κριτική είναι κακοπροαίρετη, αυτό κάνει κακό και επιδρά αρνητικά στο ποδόσφαιρο της Ελλάδας γενικότερα».
«Ε»: Συμπληρώνετε 17 χρόνια ως μέλος της Ελληνικής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας από άλλες θέσεις. Πιστεύετε ότι αυτή είναι η πιο δύσκολη καθώς έχει να κάνει με το κομμάτι των διαιτητών;
Γ.Γ.: «Όπως με έχουν εμπιστευθεί οι προηγούμενοι Πρόεδροι της ΕΠΟ, έτσι και τώρα ο Πρόεδρος της Ομοσπονδίας κ. Γιώργος Σαρρής μου ανέθεσε μία υπεύθυνη θέση και είναι μεγάλη τιμή για εμένα. Η δυσκολία έχει να κάνει στο ό,τι κι αν γίνει, όσο κι αν βελτιώνεται το κομμάτι «διαιτησία», πάντα θα υπάρχουν παράπονα προς το πρόσωπο των διαιτητών και των επικεφαλής τους. Από την πλευρά μου θα προσπαθήσω να υπηρετήσω με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και να βοηθήσω προς τη σωστή κατεύθυνση, ώστε να υπάρχει μία ηρεμία σε ότι έχει να κάνει με την ελληνική διαιτησία, ώστε όσοι ασχολούνται με το ποδόσφαιρο να μπορούν με την ανάλογη ηρεμία να αφοσιώνονται και να ασχολούνται με το έργο τους».
«Θα προσπαθήσουμε για το καλύτερο»
Κλείνοντας ο κ. Γκιρτζίκης αναφέρθηκε και στα παράπονα που εκφράζουν αρκετές φορές άνθρωποι του ποδοσφαίρου, υπογραμμίζοντας ότι τα λάθη μπορεί να γίνονται καθώς είναι ανθρώπινα, όταν όμως υπάρχει υποψία σκοπιμότητας η ΚΕΔ θα είναι αμείλικτη.
«Ε»: Υπάρχουν ορισμένες «φωνές» που αρκετές φορές εκφράζουν παράπονα για την ελληνική διαιτησία. Εσείς πως κρίνετε εσείς το επίπεδό της;
Γ.Γ.: «Σίγουρα όπως σε κάθε κλάδο έτσι και στη διαιτησία γίνονται λάθη και θα συνεχίσουν να υπάρχουν. Αυτό που επιδιώκουμε εμείς είναι αυτά να περιοριστούν και να μειωθούν στο ελάχιστο δυνατό. Αν δούμε ότι γίνονται εσκεμμένα λάθη τότε θα είμαστε πολύ αυστηροί και θα υπάρχουν συνέπειες. Μέσα από την προσπάθεια όμως και τη συνεχή επιμόρφωση και αξιολόγηση των διαιτητών πιστεύω θα πετύχουμε το καλύτερο να βοηθήσουμε στην αναβάθμιση και τη βελτίωση των διαιτητών και του ποδοσφαίρου».
ÂÂ
Οι διαιτητές της Super League 2014-2015
Καλογερόπουλος Χαράλαμπος (ΕΠΣ Αθηνών)
Παπαπέτρου Αναστάσιος (ΕΠΣ Αθηνών)
Παππάς Ανδρέας (ΕΠΣ Αθηνών)
Τριτσώνης Σταύρος (ΕΠΣ Αθηνών)
Στυλιαράς Δημήτριος (ΕΠΣ Αιτ/νίας)
Ιωαννίδης Κωνσταντίνος (ΕΠΣ Αργολίδας)
Δελφάκης Ιωάννης (ΕΠΣ Αρκαδίας)
Κουτσιαύτης Αριστομένης (ΕΠΣ Άρτας)
Θάνος Δημήτριος (ΕΠΣ Γρεβενών)
Κύζας Γεώργιος (ΕΠΣ Δράμας)
Σιδηρόπουλος Αναστάσιος (ΕΠΣ Δωδ/νήσου)
Κάμπαξης Ιωάννης (ΕΠΣ Εύβοιας)
Λαμπρόπουλος Μάριος (ΕΠΣ Ηλείας)
Μαντάκης Στέφανος (ΕΠΣ Ημαθίας)
Μήτσιος Χρήστος (ΕΠΣ Ηπείρου)
Κουκουλάκης Μιχαήλ (ΕΠΣ Ηρακλείου)
Κομίνης Γεώργιος (ΕΠΣ Θεσπρωτίας)
Τοπούζης Ιωάννης (ΕΠΣ Θράκης)
Αμπάρκιολης Απόστολος (ΕΠΣ Καβάλας)
Μάνταλος Σταύρος (ΕΠΣ Καβάλας)
Δασκαλόπουλος Γεώργιος (ΕΠΣ Κορινθίας)
Ζαχαριάδης Πραξιτέλης (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Λιαχούδης Γεώργιος (ΕΠΣ Μακεδονίας)
Σπάθας Ηλίας (ΕΠΣ Πειραιά)
Ντίτσος Γεράσιμος (ΕΠΣ Πρέβεζας)
Βοσκάκης Μιχαήλ (ΕΠΣ Ρεθύμνου)
Αρετόπουλος Αλέξανδρος (ΕΠΣ Τρικάλων)
Δημητρόπουλος Αλέξανδρος (ΕΠΣ Φθιώτιδας)
Γιάχος Αθανάσιος (ΕΠΣ Χίου)
ÂÂ
Δημήτρης Καλτέκης
dkaltekis@empros.gr