Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Ποτέ δεν είναι αργά για την γνώση

Ποτέ δεν είναι αργά για την γνώση

0
sxoleio deuterhs eukairias

10 χρόνια το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας στην πόλη μας δίνει την δυνατότητα στους μαθητές του να πάρουν απολυτήριο Γυμνασίου

 

Ένα όνειρό ζωής πραγματοποιείται για τους μαθητές του που τους ανοίγονται νέες πόρτες στην αγορά εργασίας

 
 
Η ζωή δίνει πάντα δεύτερες ευκαιρίες στους ανθρώπους είτε για να διορθώσουν κακώς κείμενα του παρελθόντος είτε για να πραγματοποιήσουν κάποιο όνειρο τους, που για διάφορους λόγους και αιτίες δεν είχαν την ευκαιρία να το ζήσουν. Βάσει αυτής της φιλοσοφίας, δημιουργήθηκε, πριν από 10 χρόνια, στην πόλη μας το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας, που δίνει την δυνατότητα σε ενήλικες μαθητές να πάρουν απολυτήριο Γυμνασίου. Ένα σχολείο διετούς φοίτησης χωρίς το άγχος των εξετάσεων και εργασίες για το σπίτι, όπου το πρόγραμμα ανταποκρίνεται στις ανάγκες των μαθητών και τους βοηθάει να φτάσουν ακόμα πιο ψηλά, ανοίγοντας τους δρόμους τόσο για εργασία, όσο και να συνεχίζουν την εκπαίδευση τους αφού το πτυχίο τους είναι ισότιμο με τα Γυμνάσια τυπικής εκπαίδευσης.
 
Ο ρόλος του σχολείου
«Το σχολείο Δεύτερης ευκαιρίας απευθύνεται σε άτομα πάνω από 18 χρονών, που δεν έχουν τελειώσει την βασική τυπική τους εκπαίδευση. Μέσω αυτού του σχολείου τους δίνεται η ευκαιρία να μπουν στην εκπαιδευτική διαδικασία και να πάρουν απολυτήριο Γυμνασίου, ισότιμο με τα τυπικά σχολεία. Η φοίτηση του είναι 2 χρόνια και λειτουργεί απογευματινές ώρες 4:30 με 8:30» αναφέρει στο «Ε» ο Υποδιευθυντής του σχολείου κ. Τζενάν Τσαρεκτσί, ενώ ο Διευθυντής κ. Φάνης Χατζημιχαήλ συμπληρώνει «όπως είπε και ο κ. Τσαρεκτσί το σχολείο μας είναι ένα σχολείο που απευθύνεται σε ενήλικες που δεν πήγαν ή δεν τελείωσαν το Γυμνάσιο, αλλά έχουν τελειώσει το Δημοτικό. Θα έρθουν σε εμάς για να τελειώσουν το Γυμνάσιο γιατί αυτή τη στιγμή χρειάζεται σε πολλές δουλειές, ακόμη και στα πεντάμηνα».
 
Ένα αλλιώτικο σχολείο
«Ακόμα και να έχουν κάνει κάποιες τάξεις του Γυμνασίου το πρόγραμμα μας είναι διετές, γιατί το κύριο χαρακτηριστικό του σχολείου είναι ότι δεν είναι όπως το τυπικό σχολείο» αναφέρει ο Τσαρεκτσί και εξηγεί «λειτουργούμε με άλλες παιδαγωγικές τεχνικές, με άλλες αντιλήψεις. Δεν έχουμε εξετάσεις, εργασίες για το σπίτι και βαθμούς. Γενικώς, η εκπαίδευση ενήλικων αντιμετωπίζεται με άλλη φιλοσοφία σε σχέση με την τυπική». Για την ιδιαιτερότητα του σχολείου του μίλησε και ο κ. Χατζημιχαήλ ο οποίος σημείωσε: «Προσανατολισμένοι στις ανάγκες των μαθητών, βλέπουμε τι ξέρει και τον βοηθάμε να ανέβει πιο ψηλά. Ένας που ξέρει περισσότερα θα ανέβει και αυτός πιο ψηλά. Οι μαθητές μας μόλις τελειώσουν το σχολείο μπορούν να πάνε στο Λύκειο. Όσοι από αυτούς πάνε είναι πολύ καλοί ή άριστοι. Μέτριοι δεν πάνε, γιατί εδώ αγαπούν το σχολείο, αγαπούνε τον δάσκαλο. Είναι κάτι διαφορετικό».
Όσον αφορά, μάλιστα, τα μαθήματα και τα βιβλία ο κ. Τσαρεκτσί μας απαντά: «Τα μαθήματα που γίνονται είναι ο Πληροφορικός Γραμματισμός, τα Αγγλικά, η Ελληνική Γλώσσα, ο Μαθηματικός Γραμματισμός, το Περιβάλλον και οι Φυσικές Επιστήμες. Βιβλία δεν υπάρχουν. Το τι θα διδαχθεί το τμήμα καθορίζεται από του καθηγητές ανάλογα με την ανάγκες των μαθητών.
 
Η γυναικοκρατία στις σχολικές αίθουσες
100 περίπου μαθητές φοίτησαν πέρυσι στα Σχολεία Δεύτερης Ευκαιρία Ξάνθης και Μύκης, με 55 μαθητές να ανήκουν στα τμήματα της Α’ και της Β’ τάξης στην Ξάνθη και τα 40 στην Μύκη. Όπως αποκαλύπτει στο «Ε» ο Διευθυντής του Σχολείου, αν και βρισκόμαστε ακόμα στα μέσα των εγγραφών το ενδιαφέρον είναι περισσότερο σε σχέση με πέρσι, καθώς και ότι ενδέχεται να λειτουργήσει και σχολείο στη Μάντενα.
Μάλιστα, απαντώντας στην ερώτηση για το αν η πλειοψηφία των μαθητών είναι άνδρες ή γυναίκες, ο κ. Χατζημιχαήλ σημειώνει ότι στην Ξάνθη είναι λίγο περισσότερες, ενώ στην Μύκη οι άνδρες είναι μόνο 3.
 
Ένα όνειρο ζωής εκπληρώνεται
Στο «Ε» μίλησαν και μαθήτριες του σχολείου που ανυπομονούν να ξεκινήσουν τα μαθήματα της δεύτερης χρονιάς. Όπως σημειώνουν και οι ίδιες, αν και δεν βλέπουν την ώρα να πάρουν το πολυπόθητο απολυτήριο, δεν θέλουν να φύγουν από το ευχάριστο περιβάλλον του σχολείου, στο οποίο αποκτήσαν φίλους.
«Το αποφάσισα πριν πολλά χρόνια. Είχα πει ότι όταν ξεκινήσει η κόρη μου Γυμνάσιο θα ξεκινήσω και εγώ, γιατί ήταν το όνειρό μου. Όταν ήρθα στο σχολείο μου άρεσε πάρα πολύ, γιατί οι καθηγητές μας μας βοηθάνε και πάμε και εκπαιδευτικές εκδρομές. Πραγματικά, νιώθουμε ότι γυρίσαμε στα παιδικά μας χρόνια. Φέτος που θα πάρω το απολυτήριο στα χέρια μου νιώθω ότι αυτό το όνειρο πραγματοποιείται» αναφέρει η κ. Νεμπιέ Χατζηαλή, μαθήτρια της Β’ τάξης.
Παρόμοια είναι και η ιστορία της κ. Σεγκιούλ Μουσκί Αλή, η οποία δεν βλέπει την ώρα όπως μας είπε να ξαναμπεί στην σχολική αίθουσα για δεύτερη χρονιά. «Όταν ήμουνα μικρή αν και ήθελα δεν πήγα Γυμνάσιο. Το κουβαλούσα από τότε μέσα μου. Για το σχολείο άκουγα από τις φίλες μου, που είχαν έρθει, και αποφάσισα να έρθω και εγώ μιας και είχαν μεγαλώσει τα παιδιά μου. Τώρα που θα πάρω το απολυτήριο στεναχωριέμαι λίγο που θα πρέπει να φύγω από εδώ γιατί περνάμε καλά, συνηθίσαμε ό ένας τον άλλον και τους καθηγητές» δηλώνει χαρακτηριστικά η ίδια.
Όσον αφορά το οικογενειακό τους περιβάλλον, αλλά και τα σχέδια τους για το μέλλον η Νεμπιέ και η Σεγκιούλ μας εκμυστηρεύονται ότι δέχονται συχνά πειράγματα από τα παιδιά τους, ενώ δεν αποκλείουν να συνεχίσουν την εκπαίδευση του σε κάποιο Τεχνικό Λύκειο.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Δύο θετικές εξελίξεις στην κτηματογράφηση

1)Ολοκληρώθηκε η κτηματογράφηση στο Εύλαλο – Βγήκε το ΦΕΚ 2) Δεν κλείνει στις 30/11/2024 η…