Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Πιστώθηκε πρόσθετη εξισωτική στους κτηνοτρόφους

Πιστώθηκε πρόσθετη εξισωτική στους κτηνοτρόφους

0
provata evlogia

Δόθηκαν 21 εκατ. ευρώ σε 24.000 κτηνοτρόφους ως αποτέλεσμα των αντιδράσεων των κτηνοτρόφων και των ελέγχων στα στοιχεία ενεργοποίησης του ΟΣΔΕ

 

Μικρό μερίδιο στους κτηνοτρόφους της Ξάνθης. Τι θα γίνει με όσους χάσανε την αποζημίωση του 2013

 
 
Στους λογαριασμούς 24.000 πιστώθηκε το πρωί της Τρίτη πρόσθετη εξισωτική αποζημίωση που ανέρχεται στο ποσό των 21 εκατ. ευρώ. Μια πληρωμή που σύμφωνα με πληροφορίες έρχεται ως αποτέλεσμα τόσο των αντιδράσεων των κτηνοτρόφων όσο και των στοιχείων που προέκυψαν μετά την ολοκλήρωση των διοικητικών ελέγχων από τα στοιχεία ενεργοποίησης του ΟΣΔΕ.
 
Δύο τροποποιητικές ΚΥΑ αναγνωρίζουν άλλους 1.806 ως δικαιούχους
Παράλληλα, ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Γιώργος Καρασμάνης και ο Γενικός Γραμματέας του υπουργείου Μόσχος Κορασίδης υπογράφουν δύο τροποποιητικές ΚΥΑ, οι οποίες αναγνωρίζουν άλλους 1.806 κτηνοτρόφους ως δικαιούχους πληρωμής για την εξισωτική αποζημίωση και αυξάνονται κατά 69 εκατ. ευρώ τα κονδύλια για τις πληρωμές.
Ειδικότερα, σύμφωνα με την ΚΥΑ εγκρίνεται η ένταξη 36.719 δικαιούχων στο Μέτρο 211 «Ενισχύσεις στους γεωργούς ορεινών περιοχών » για το έτος 2013, σε σχέση με τους 34.913 δικαιούχους που οριζόντουσαν στην απόφαση της 6ης Αυγούστου.
Με άλλα λόγια, σύμφωνα με τις τροποποιήσεις το συνολικό κόστος του Μέτρου 211 ανέρχεται σε 677.610.015,47 ευρώ, έναντι 635.913.348,59 ευρώ που ίσχυε παλαιότερα, ενώ όσον αφορά το Μέτρο 212 το νέο ποσό ορίζεται στα 281.003.710,00 ευρώ, έναντι 253.584.501,04 ευρώ.
 
Άδεια η καρδάρα στην Ξάνθη
Σε επικοινωνία του «Ε» με τον Πρόεδρο του Συλλόγου Κτηνοτρόφων Ξάνθης κ. Σάκη Λουκμακιά ενημερωθήκαμε ότι από τους 950 κτηνοτρόφους του νομού μας που λαμβάνανε εξισωτική αποζημίωση έχουν πάρει ένα μικρό ποσό οι 550, ενώ οι 400 που κόπηκαν δεν έχουν λάβει «ούτε ευρώ».
«Από τους 950 δικαιούχους οι 400 που έχουν κοπεί δεν έχουν πάρει τίποτα. Αλλά και σε όσους έχουν πιστωθεί χρήματα στους λογαριασμούς τους, ενώ κανονικά θα έπρεπε να πάρουν περίπου 4.500 ευρώ υπάρχουν κτηνοτρόφοι που έχουν πάρει 50 ευρώ, 200 ευρώ, ακόμη και 1,20 ευρώ» αναφέρει ο ίδιος και συμπληρώνει «γίνονται διαπραγματεύσεις με το υπουργείο για να τα πάρουμε. Δυστυχώς όμως, δεν είμαστε αισιόδοξοι. Ο τρόπος που μας μίλησε ο υπουργός και ο πρόεδρος του ΟΠΠΕΚΕΠΕ μας έδωσε την εικόνα ότι δύσκολα θα τα πάρουμε».
Να υπενθυμίσουμε ότι το πρόβλημα για την εκταμίευση δημιουργήθηκε από την άρνηση της Ευρωπαϊκής Κοινότητας να αναγνωρίσει τους βοσκότοπους που είχαν οριστεί.
«Το πρόβλημα είναι ότι δεν μας αναγνωρίζουν τους βοσκότοπους. Το λάθος βαραίνει καθαρά την προηγούμενη διοίκηση του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης, η οποία στην Κοινοτική Επιτροπή της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε λάθος καταστάσεις, οι οποίες δεν επιδέχονται καμία τροποποίηση τώρα» σημειώνει ο κ. Λουκμακιάς και συνεχίζει «οι βοσκότοποι ήταν οι ίδιοι με πέρυσι. Οι φίλοι μας οι Ευρωπαίοι, όμως, προσπαθούν να μας φέρουν το δικό τους μοντέλο, κάτι που εκ των πραγμάτων δεν γίνεται, αφού δεν διαθέτουμε τις πεδιάδες τις Γαλλίας, της Γερμανίας και της Ολλανδίας».
 
Αισιόδοξοι για την εξισωτική του 2014
Αν και τα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν κάνει τους κτηνοτρόφους να χάσουν την ελπίδα τους σχετικά με την αποζημίωση του 2013, οι εκπρόσωποι τους φαίνονται ιδιαίτερα αισιόδοξοι για την επόμενη χρονιά.
«Τα υπουργεία θα συνεργαστούν αλλάζοντας το νομοσχέδιο με σκοπό να αναγνωρίζονται οι βοσκότοποι. Έτσι είμαστε αισιόδοξοι ότι το θέμα θα λυθεί του χρόνου» δηλώνει ο κ. Λουκμακιάς.
Μάλιστα, όπως σημειώνει ο ίδιος, τον κρίσιμο ρόλο του χρόνου θα κληθούν να τον παίξουν οι δήμοι, οι οποίοι έχουν επιφορτιστεί με την υποχρέωση να ορίσουν τους επιλέξιμους βοσκότοπους ανά οικισμό, προκειμένου να προχωρήσουν από εκεί στην κατανομή.
«Στο Δήμο Τοπείρου που έχω εκλεγεί Δημοτικός Σύμβουλος θα φροντίσω να γίνουν σωστά οι διαδικασίες. Την βοήθεια μου, όμως, θα παρέχω σε όσους δήμους του νομού μας την χρειαστούν. Αν δεν μπορέσουμε 4 δήμοι να συνεργαστούμε σε αυτό τον τομέα, είμαστε άξιοι της μοίρας μας» υπογραμμίζει ο ίδιος και καταλήγει «δεν θέλουμε να εξαρτιόμαστε από επιδοτήσεις. Θέλουμε να αποκτήσουν τα προϊόντα μας την αξία που τους ανήκει και να ζούμε αξιοπρεπώς, όπως ακριβώς ένας εργαζόμενος, ένας δημόσιος υπάλληλος. Για μας αυτός είναι νόμος».
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…