Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Πίσω τα λεφτά για όλα τα κιλά!»

«Πίσω τα λεφτά για όλα τα κιλά!»

0
agrotes5-empros

 Ευρωχαστούκι σε 800.000 έλληνες αγρότες που πήραν τις αποζημιώσεις από  το «πακέτο Χατζηγάκη» το 2009. Θύελλα αντιδράσεων

 
 Ο υπ. Οικονομικών με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ζητά ανάκληση των αποζημιώσεων επικαλούμενος βαρύ πρόστιμο στην χώρα μας
 
 
 
Ανοιχτό λογαριασμό έχει η Ευρώπη με τους έλληνες αγρότες και με τελεσίδικη απόφαση του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου (εκδόθηκε 16 Ιουλίου 2014) ζητά πίσω τα λεφτά που τους δόθηκαν σαν αποζημίωση για καταστροφές στην παραγωγή εξαιτίας κλιματολογικών συνθηκών από τον ΕΛΓΑ το 2009, το γνωστό «πακέτο Χατζηγάκη» που ως γνωστόν διέλυσε τα «μπλόκα» των αγροτών αλλά τα βρήκε «μπαστούνια» στην Ευρώπη!
 
Μετά από 5 χρόνια τους ζητά πίσω τα λεφτά που τους έδωσαν για αποζημίωση!
Μ΄ αυτή την απόφαση στο χέρι ο υπουργός Οικονομικών, Γκ. Χαρδούβελης με έγγραφο που κατέθεσε στη Βουλή ζητά την ανάκτηση  των παράνομων αγροτικών κρατικών ενισχύσεων ύψους 387,4 εκατ. ευρώ για να προλάβει το πρόστιμο που θα επιβάρυνε τον κρατικό προϋπολογισμό. Όπως υπογραμμίζεται στο έγγραφο : «μόνο εφόσον δεν υλοποιηθεί η απόφαση ανάκτησης, σύμφωνα με τα ανωτέρω, είναι πιθανή η έκδοση καταδικαστικής απόφασης του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης και η επιβολή προστίμου σε βάρος της Ελλάδας, με ταυτόχρονο αποκλεισμό των επιχειρήσεων (αγροτών) που ήταν λήπτες της παράνομης ενίσχυσης από κάθε περαιτέρω ενίσχυση μέχρι την ημερομηνία πλήρους συμμόρφωσης».
 
Απειλούν με νέα μπλόκα οι αγρότες
Θύελλα αντιδράσεων έχει προκαλέσει στους αγρότες η κίνηση αυτή του υπουργού Οικονομικών και απειλούν να στήσουν ξανά μπλόκα: «Τις αποζημιώσεις μας τις έδωσε ο ΕΛΓΑ δηλαδή το κράτος για τις καταστροφές που πάθαμε στα βαμβάκια και σ’ άλλες παραγωγές το 2008 από τον καιρό. Ας τις ζητήσουν λοιπόν από το κράτος και όχι από μας… Αυτό αν γίνει το βέβαιο είναι  ότι θα βγούμε ξανά στον δρόμο και δεν θα …ξαναμπούμε στα χωράφια μας …Δεν μπορούμε να δώσουμε πίσω τα λεφτά που μας έδωσαν το 2009. Θα είναι η «ταφόπλακα» για την αγροτιά…», λέει με εμφατικό τρόπο ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης.
 
Κοντός: «Χρειάζεται πολιτική διαπραγμάτευση… Δεν πρέπει να την πληρώσουν οι αγρότες…»
Την ίδια άποψη εκφράζει και ο τέως υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκος Κοντός ο οποίος προτείνει να λυθεί με πολιτική διαπραγμάτευση από την κυβέρνηση: «Τα λεφτά αυτά δόθηκαν για τις ζημιές στην αγροτική παραγωγή λόγω των καιρικών συνθηκών. Δεν είναι σωστό οι αγρότες  να πληρώσουν την μη σωστή διεκδίκηση εκ μέρους της χώρας. Πρέπει το θέμα να λυθεί με πολιτική διαπραγμάτευση», τονίζει  ο κ. Κοντός. 
 
Θεωρούνται κρατικές ενισχύσεις που νοθεύουν τον ανταγωνισμό…
Σ’  ότι αφορά το ιστορικό της υπόθεσης αυτή ξεκίνησε τον Ιανουάριο του 2009, όταν η Ευρωπαϊκή Επιτροπή πληροφορήθηκε «σχετικά με τις αντισταθμιστικές πληρωμές τις οποίες επρόκειτο να καταβάλει ο ΕΛΓΑ, κατόπιν διαμαρτυριών μεγάλου αριθμού Ελλήνων παραγωγών γεωργικών προϊόντων, λόγω των ζημιών που είχαν υποστεί κατά το έτος 2008, εξαιτίας των δυσμενών καιρικών συνθηκών». Συγκεκριμένα, στις 7 Δεκεμβρίου 2011, η Επιτροπή εξέδωσε απόφαση με την οποία έκρινε ότι οι αποζημιώσεις που δόθηκαν πριν τις 28 Οκτωβρίου 2009 «ενδέχεται να νοθεύουν τον ανταγωνισμό… παρέχοντας επιλεκτικό οικονομικό πλεονέκτημα στους Έλληνες παραγωγούς, σε σχέση με άλλους παραγωγούς της Ευρωπαϊκής Ένωσης». Στις 8 Φεβρουαρίου 2012, η Ελλάδα ζήτησε ενώπιον του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ την ακύρωση της απόφασης. Με ξεχωριστό δικόγραφο, κατέθεσε αίτηση ασφαλιστικών μέτρων ζητώντας την αναστολή εκτέλεσης της απόφασης. Με τη διάταξή του, στις 19 Σεπτεμβρίου 2012, ο πρόεδρος του Γενικού Δικαστηρίου δέχθηκε την αίτηση ασφαλιστικών μέτρων. Ωστόσο, με την απόφαση του Ιουλίου το έβδομο τμήμα του Γενικού Δικαστηρίου της ΕΕ απορρίπτει όλα τα επιχειρήματα που επικαλείται η Ελλάδα και την προσφυγή στο σύνολό της. Επικυρώνει, δε, την απόφαση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής.
Είναι πολλά τα λεφτά που καλούνται οι αγρότες να επιστρέψουν …
Να σημειώσουμε ότι περισσότεροι από 800.000 αγρότες θα πρέπει να επιστρέψουν 387,4 εκατ. ευρώ από τα 600 εκ. ευρώ που δόθηκαν τα  οποίες κρίθηκαν ως ενισχύσεις  μη συμβατές προς την ευρωπαϊκή νομοθεσία χαρακτηριζόμενες ως κρατικές ενισχύσεις. Όπως αναφέρει στο έγγραφό του ο υπουργός Οικονομικών: «Η λήψη απόφασης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή περί μη συμβατότητας μιας κρατικής ενίσχυσης υποχρεώνει το κράτος-μέλος που την έχει χορηγήσει να ανακτήσει αυτήν από τους λήπτες της ενίσχυσης, εντός ταχθείσης προθεσμίας» Όπως όλα δείχνουν εκτός και αν η ελληνική κυβέρνηση ζητήσει προθεσμία, τα χρήματα θα πρέπει να επιστραφούν μέχρι τα τέλη Νοεμβρίου του τρέχοντος έτους, δεδομένου ότι η κοινοτική νομοθεσία προβλέπει περίοδο 4 μηνών για την ανάκτηση των σχετικών ποσών από την έκδοση της τελεσίδικης απόφασης. 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΜΘ: Ανησυχητική μείωση του αγροτικού πληθυσμού

Χάσαμε περίπου 50.000 κατ’ επάγγελμα αγρότες σε 10 χρόνια – Η τάση της βιολογικής κα…