Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η ΛΑ’ ΕΠΚΑ Ξάνθης γίνεται Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης

Η ΛΑ’ ΕΠΚΑ Ξάνθης γίνεται Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης

0
avdira museio2-empros

Αλλαγές στις Εφορείες Αρχαιοτήτων προβλέπει νέο Προεδρικό Διάταγμα του υπουργείου Πολιτισμού

 

Καταργείται η 15η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και οι αρμοδιότητες της «απορροφώνται» από τις Εφορείες Αρχαιοτήτων ανά νομό

 
 
Σαρωτικές αλλαγές επιφέρει στις Εφορείες Προϊστορικών, Κλασσικών και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων της Θράκης, νέο Προεδρικό Διάταγμα του Νέου Οργανισμού του υπουργείου Πολιτισμού (ΥΠΠΟΑ), το οποίο δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ στις 28 Αυγούστου, σύμφωνα με το οποίο από τις 28 Οκτωβρίου 2014 ανά περιφερειακή Ενότητα καταργούνται οι Εφορείες Προϊστορικών και Κλασικών Αρχαιοτήτων, όπως και οι Εφορείες Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και δημιουργούνται Εφορείες αρχαιοτήτων, συγχωνεύοντας τη διοίκησή τους.
 
Και οι δύο εγένετο μια: η Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης
Αυτό πρακτικά σημαίνει για την περιοχή μας ότι η ΙΘ΄ΕΠΚΑ, που είχε ως χωρική αρμοδιότητα τις ΠΕ Ροδόπης και Έβρου, και η 15η Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων, που είχε αρμοδιότητα σε Ξάνθη, Ροδόπη και Έβρο, καταργούνται, και το προσωπικό τους διαμοιράζεται στις νεοδημιουργηθείσες Εφορείες Αρχαιοτήτων Ροδόπης, Ξάνθης και Έβρου. Δηλαδή η ΛΑ ΕΠΚΑ Ξάνθης εκτός από Προϊστορικών και Κλασσικών Αρχαιοτήτων θα είναι και Βυζαντινών Αρχαιοτήτων και ο νέος Οργανισμός θα ονομάζεται εφ’ εξής Εφορεία Αρχαιοτήτων Ξάνθης, όπως αντίστοιχα και οι άλλες Εφορείες Ροδόπης και Έβρου.
 
Τι μέλλει γενέσθαι με το προσωπικό
Κληθείσα να σχολιάσει και να αξιολογήσει τις αλλαγές η Προϊσταμένη της ΛΑ ΕΠΚΑ Ξάνθης, Αρχαιολόγος Κωνσταντίνα Καλλιντζή περιορίστηκε απλά να πει ότι με την συγχώνευση αυτή κάποια θέματα που αφορούν την Εφορεία Βυζαντινών Αρχαιοτήτων θα εξυπηρετούνται καλύτερα αλλά αναφορικά με τα τυχόν προβλήματα που θα προκύψουν στην ΛΑ’ ΕΠΚΑ από μετακινήσεις προσωπικού σημείωσε ότι ακόμη δεν έχει πλήρη εικόνα και ότι αυτά θα ρυθμιστούν με διευκρινιστική εγκύκλιο. Σύμφωνα με το Π.Δ. το προσωπικό των Εφορειών θα κάνει αιτήσεις μέχρι την μετατροπή του Οκτωβρίου για να μετακινηθεί στις νέες Εφορείες, ενώ ειδικά στην Κομοτηνή οι αρχαιολόγοι και το προσωπικό θα συνεχίσουν να είναι διαμοιρασμένοι στους υπάρχοντες χώρους της Βυζαντινής Εφορείας και της ΕΠΚΑ, υπό κοινή διοίκηση όμως, ενώ οι αρχαιολόγοι της ΙΘ΄ΕΠΚΑ που θα αποσπαστούν στην Εφορεία Έβρου θα συνεχίσουν να στεγάζονται στην Κομοτηνή μέχρι την ολοκλήρωση της κατασκευής του μουσείου Αλεξανδρούπολης, ενώ ο κ. Δημήτριος Μάτσας, προϊστάμενος της ΙΘ΄ΕΠΚΑ, θα παραμείνει στην Κομοτηνή.
Αξίζει να σημειωθεί ότι η μείωση των χωρικών αρμοδιοτήτων των Εφορειών θεωρείται ότι μπορεί να αποδώσει αποτελέσματα, αν φυσικά μαζί με αυτές τις αλλαγές υπάρξει και η ανάλογη στελέχωση.
 
Η αποστολή των νέων Εφορειών
Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του Υπουργείου, οι επιχειρησιακοί στόχοι των Εφορειών Αρχαιοτήτων είναι οι εξής:
 
α) Η επιστημονική έρευνα, η αποκάλυψη, η διατήρηση, η συντήρηση, η προστασία, η ανάδειξη, η προβολή και η φύλαξη των αρχαιοτήτων, η έκθεση τους σε Μουσεία, καθώς και η συμμετοχή τους σε εκθέσεις στην ημεδαπή και αλλοδαπή.
Επιπλέον, η μελέτη, ο προγραμματισμός, η διαχείριση και η εκτέλεση οιουδήποτε αρχαιολογικού έργου συντήρησης, επισκευής, αποκατάστασης, αναστήλωσης, ανάδειξης και διαμόρφωσης των μνημείων και αρχαιολογικών χώρων, καθώς και του άμεσου φυσικού ή μη περιβάλλοντός τους, η εκτέλεση όλων των ανωτέρω έργων με αυτεπιστασία και απολογιστικά σύμφωνα με τις ισχύουσες διατάξεις.
β) Η μέριμνα για την επιστημονική μελέτη και δημοσίευση των αρχαιοτήτων, η διαχείριση των μνημείων, των αρχαιολογικών χώρων, των μουσείων και των συλλογών, χωρικής τους ευθύνης, τα οποία ανήκουν στο Κράτος, η συμμετοχή σε διεθνή και ευρωπαϊκά προγράμματα, η διοργάνωση και η συμμετοχή σε ημερίδες, συνέδρια, σεμινάρια και εκπαιδευτικές δράσεις για θέματα που αφορούν στις αρμοδιότητες της Εφορείας, καθώς και για η παραγωγή συμβατικών και ψηφιακών εκδόσεωνκαι εκπαιδευτικού υλικού.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …