Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Η ΑΜΘ μπαίνει στην εποχή της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης

Η ΑΜΘ μπαίνει στην εποχή της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης

0
perifereiako pavlidis

 Την Τετάρτη πραγματοποιήθηκε η πρώτη τεχνική συνάντηση για την υλοποίηση της Προπαρασκευαστικής Δράσης

 
 
Πραγματοποιήθηκε την Τετάρτη 10/09/2014 στο ξενοδοχείο Lucy στην Καβάλα, υπό την προεδρεία του Περιφερειάρχη Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης κ. Γεωργίου Παυλίδη, η πρώτη τεχνική συνάντηση για την υλοποίηση της Προπαρασκευαστικής Δράσης για την εξειδίκευση της εφαρμογής της Περιφερειακής Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (RIS3).
Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο, αναγνωρίζοντας τη σημαντική προσπάθεια που καταβάλλει η Περιφέρεια Ανατολικής Μακεδονίας – Θράκης για την κατάρτιση της Στρατηγικής Έξυπνης Εξειδίκευσης (Περιφερειακή RIS3) αλλά και το γεγονός ότι πρόκειται για μια Περιφέρεια που έχει πληγεί σημαντικά από την πρόσφατη κοινωνικο-οικονομική κρίση της χώρας, ενέκρινε την υλοποίηση Προπαρασκευαστικής Δράσης για την εξειδίκευση της εφαρμογής της Περιφερειακής RIS3. Η διάρκεια της εκτιμάται σε 15 μήνες και φιλοδοξεί να αποτελέσει πρότυπο και για άλλες Περιφέρειες σύγκλισης της Ελλάδας και της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η δε επιτυχία της εξαρτάται από τη στενή συνεργασία και τη δέσμευση όλων των εμπλεκομένων φορέων.
Η Προπαρασκευαστική Δράση θα υλοποιηθεί βάσει πρωτοκόλλου συνεργασίας μεταξύ της Γ.Δ. Περιφερειακής Πολιτικής της Ευρωπαϊκής Επιτροπής (DG REGIO) και του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής JRC, με έδρα στη Σεβίλλη.
Στην Π-ΑΜΘ η κατάρτιση της Περιφερειακή RIS3 εγκρίθηκε πρόσφατα (Ιούλιος 2014) από το Περιφερειακό Συμβούλιο σε μια πρώτη μορφή, και με την πρόσθεση του τουρισμού στον πυρήνα του στρατηγικού μας σχεδιασμού, όπως ζήτησε ο Περιφερειάρχης ΑΜΘ . Αναγνωρίζεται όμως από το σύνολο των εμπλεκομένων φορέων ότι εξακολουθούν να υπάρχουν προκλήσεις για την περαιτέρω εξειδίκευσή της, την εφαρμογής της αλλά και την εγκατάσταση ενός συστήματος παρακολούθησης και αξιολόγησης των αποτελεσμάτων από την εφαρμογής της. Την ανάγκη της εμβάθυνσης, επικαιροποίησης, εξειδίκευσης της εφαρμογής, διατύπωσης προτάσεων για το σύστημα διακυβέρνησης αλλά και παρακολούθησης – αξιολόγησης και αναθεώρησης της Περιφερειακής RIS3, έρχεται κατά βάση να καλύψει η Προπαρασκευαστική Δράση. Ήταν επιλογή της Περιφέρειας να προσκληθούν και να εισηγηθούν περί του Τουρισμού στην Περιφέρειά μας οι εκπρόσωποι του Υπουργείου Τουρισμού και της ΓΓΕΤ.
Στη συνάντηση παραβρέθηκαν, ο Αντιπεριφερειάρχης Καβάλας κ. Θ. Μαρκόπουλος, ο Αντιπεριφερειάρχης Τουριστικής Ανάπτυξης, Εκθέσεων, Υποστήριξης, Δημοσίων Σχέσεων και Διεθνών Σχέσεων κ. Μ. Αμοιρίδης, η Δήμαρχος Καβάλας κα Δ. Τσανάκα, εκπρόσωποι του Ερευνητικού Ινστιτούτου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής JRC, ο Πρόεδρος του Περιφερειακού Συμβουλίου Έρευνας και Επιχειρηματικότητας της Περιφέρειας Α.Μ.Θ. κ. Αντωνιάδης, ο Προϊστάμενος και στελέχη της Ενδιάμεσης Διαχειριστικής Αρχής και της Περιφέρειας Α.Μ.Θ., Γενικοί Διευθυντές και στελέχη της ΠΑΜΘ, η υπεύθυνη της Πλατφόρμας «Τουρισμού» της Γενικής Γραμματείας Έρευνας και Τεχνολογίας, εκπρόσωποι της Ειδικής Υπηρεσίας Στρατηγικής, Σχεδιασμού και Αξιολόγησης Αναπτυξιακών Προγραμμάτων του Υπουργείου Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας, της Ειδικής Υπηρεσίας Συντονισμού και Εφαρμογής του Υπουργείου Τουρισμού, του Συμβούλου Περιφερειακής RIS ΑΜΘ και εμπειρογνώμονες της DG REGIO.
Στα πλαίσια της συνάντησης, πραγματοποιήθηκε τις απογευματινές ώρες Στρογγυλή Τράπεζα, με τη συμμετοχή εκπροσώπων του Περιφερειακού Συμβουλίου Καινοτομίας και Επιχειρηματικότητας Α.Μ.Θ., των Επιμελητηρίων και του Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδας. Κατά τη διάρκειά της συζητήθηκαν θέματα που αφορούν στη διαδικασία επιχειρηματικής ανακάλυψης, της ενίσχυσης της εξωστρέφειας των επιχειρήσεων, στην ανάπτυξη συνεργασιών μεταξύ επιχειρήσεων και ερευνητικών ιδρυμάτων και ζητήματα που αφορούν στην αντιμετώπιση του φαινόμενου της φυγής επιστημονικού ανθρώπινου δυναμικού. Συμφωνήθηκαν τα επόμενα βήματα ενεργοποίησης της προπαρασκευαστικής δράσης και διαμορφώθηκε η εταιρική σχέση συνεργασίας μεταξύ όλων εμπλεκομένων (περιφερειακής αρχής, κεντρικής κυβέρνησης και Ευρωπαϊκής Επιτροπής).
Σχετικά ο Περιφερειάρχης κ. Γιώργος Παυλίδης δήλωσε: « Ευχαριστούμε όσους συμμετείχαν και συνέβαλλαν σε μια εποικοδομητική συνεδρίαση. Ήταν σημαντική η προπαρασκευαστική συνάντησή μας. Τέθηκαν επί τάπητος όλα τα ζητήματα από μας, τους ειδικούς, από τα Υπουργεία, από όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, έτσι ώστε με τους πόρους που διαθέτουμε μέσα από τη συνεργεία των προγραμμάτων να πετύχουμε το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα. Από την πλευρά μας, με τη συνδρομή της ΓΓΕΤ και του Υπουργείου Τουρισμού, ενισχύσαμε τη θέση μας να συμπεριληφθεί στον πυρήνα του σχεδιασμού μας με σταθερή υποστήριξη και όλων των άλλων παραγωγικών τομέων, ο τουρισμός, ώστε να πετύχουμε γρήγορες εισροές. Θα επιχειρήσουμε την αναδιάρθρωση στην Περιφέρειά μας μέσα από όλους τους τομείς ανάπτυξης και προς όφελος όλων».
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…