Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αναστέλλεται η λειτουργία της ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής Ξάνθης

Αναστέλλεται η λειτουργία της ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής Ξάνθης

0
noshleutes

Δεν πραγματοποιήθηκαν φέτος εγγραφές για τους πρωτοετείς σε όλη την χώρα με υπουργική απόφαση

Άγνωστο το μέλλον της σχολής. Για μεγάλη απώλεια μιλούν οι αρμόδιοι
Χωρίς πρωτοετείς φοιτητές θα λειτουργήσει, φέτος, η σχολή ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής Ξάνθης, καθώς με Υπουργική Απόφαση δεν πραγματοποιήθηκαν εγγραφές σε όλα τα τμήματα της χώρας. Μια απόφαση καταπέλτης τόσο για τους ενδιαφερόμενους όσο και για τους αρμόδιους, οι οποίοι ισχυρίζονται ότι η σχολή προσέφερε και κοινωνικό έργο.
Άγνωστο το μέλλον των σχολών
Πάνω από 10 ενδιαφερόμενοι επισκέφτηκαν φέτος την ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής Ξάνθης με σκοπό να εγγραφούν στο τμήμα. Μια επιθυμία όμως που δεν μπόρεσε να εφαρμοστεί στην πράξη, καθώς με υπουργική απόφαση αναστέλλεται η λειτουργία του τμήματος και κατ’ επέκταση δεν μπορούν να πραγματοποιηθούν εγγραφές.
«Δυστυχώς φέτος δεν μας επιτράπηκε να πραγματοποιήσουμε εγγραφές» αναφέρει στο «Ε» η Διευθύντρια ΕΠΑΣ Νοσηλευτικής Ξάνθης κ. Ευδοκία Χαρανά και εξηγεί «με έγγραφο του υπουργείου ενημερωθήκαμε ότι αναστέλλεται η εγγραφή των πρωτοετών στις νοσηλευτικές ΕΠΑΣ σε όλη την χώρα».
Η ίδια, υπογραμμίζοντας ότι δεν γνωρίζει τι θα γίνει τις επόμενες ακαδημαϊκές χρονιές, υποστηρίζει ότι το τμήμα θα πρέπει να λειτουργήσει καθώς, εκτός των άλλων, προσφέρει και κοινωνικό έργο μέσα από τις διάφορες δράσεις στις οποίες συμμετέχει. Επιπλέον, σημειώνει ότι στις δύσκολες εποχές που διανύουμε οι σπουδαστές αποτελούν δυνατά χέρια στα Δημόσια Νοσοκομεία.
Κλείνοντας, η κ. Χαρανά καθησυχάζει τους δευτεροετείς φοιτητές και τις οικογένειές τους ότι δεν θα υπάρξουν προβλήματα στην φοίτηση τους, καθώς το τμήμα θα λειτουργεί σίγουρα μέχρι και τις 15 Σεπτεμβρίου του 2015.
Χωρίς προβλήματα η πρακτική στην Ξάνθη
Την ίδια ώρα ο Βουλευτής Καβάλας κ. Ιωάννης Πασχαλίδης σε κοινή ερώτηση που κατέθεσε προς τους Υπουργούς Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης & Πρόνοιας κ. Ιωάννη Βρούτση, Παιδείας & Θρησκευμάτων κ. Ανδρέα Λοβέρδο και Υγείας κ. Μαυρουδή Βορίδη αναφέρει μεταξύ άλλων ότι «οι σπουδαστές των ΤΕΙ Νοσηλευτικής και οι σπουδαστές νοσηλευτικών ειδικοτήτων των ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ για να αποκτήσουν άδεια άσκησης επαγγέλματος αλλά και για να διευρύνουν την εμπειρία και τις γνώσεις τους πάνω στο μελλοντικό τους επάγγελμα, υποχρεούνται να κάνουν εξάμηνη πρακτική εξάσκηση σε δημόσια ή ιδιωτικά νοσοκομεία. Η νομοθεσία που ρυθμίζει τα θέματα της πρακτικής εξάσκησης ορίζει για τους απασχολούμενους αμοιβή και ασφάλιση.
Δυστυχώς όμως οι εν λόγω σπουδαστές αντιμετωπίζουν μεγάλο πρόβλημα στην εξεύρεση θέσεων στα δημόσια νοσοκομεία προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους άσκηση, μιας και οι προϋπολογισμοί των δημόσιων νοσοκομειακών ιδρυμάτων για μισθοδοσία από το Υπουργείο Υγείας, που καλύπτουν και την πρακτική των σπουδαστών, δεν επαρκούν για να απορροφήσουν παρά ένα μικρό ποσοστό μόνο του όγκου των αιτούντων».
Μάλιστα, ρωτά «Ποιες συγκεκριμένες ενέργειες πρόκειται να αναληφθούν για την επίλυση του καίριου αυτού ζητήματος;
Προβλέπεται περαιτέρω επιχορήγηση πιστώσεων για αμοιβές σπουδαστών πτυχιούχων ή τελειοφοίτων ΤΕΙ και ΕΠΑΛ – ΕΠΑΣ προκειμένου να κάνουν την πρακτική τους άσκηση;
Υπάρχει πρόβλεψη για συγκεκριμενοποίηση των πιστώσεων του προϋπολογισμού για τα Δημόσια Νοσοκομεία προκειμένου να παρέχονται συγκεκριμένα κάθε φορά ποσά αποκλειστικά για την πρακτική άσκηση;»
Με αφορμή την παραπάνω ερώτηση το «Ε» επικοινώνησε με τον Διοικητή του Γενικού Νοσοκομείου Ξάνθης κ. Αθανάσιο Πάσχου, ο οποίος μας ενημέρωσε ότι δεν υπάρχουν τέτοιου είδους ζητήματα στην πόλη μας.
«Δεν έχουμε αντιμετωπίσει τέτοια ζητήματα ξανά στο παρελθόν. Καταβάλλουμε τα προβλεπόμενα από τον νόμο» σημειώνει ο ίδιος και συμπληρώνει «μάλιστα, σε αντίθεση με άλλες πόλεις, δεν έχουμε προβλήματα ούτε στις παρεχόμενες θέσεις απασχόλησης για τους σπουδαστές καθώς προσφέρονται αρκετές».
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…