Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Αιμορραγεί» η μειονότητα από την μετανάστευση

«Αιμορραγεί» η μειονότητα από την μετανάστευση

0
exinos

Πάνω από 120 οικογένειες έφυγαν από το Σέλερο…Ερημώνουν τα Φίλια, Σήμαντρα, Σούνιο

 
Η μετανάστευση είναι εποχιακή και γένους αρσενικού στον δήμο Μύκης. Τι λένε οι δήμαρχοι Αβδήρων και Μύκης
 
 
 
Μεγάλη «πληγή» κυρίως για τον κόσμο της μειονότητας του νομού μας αποτελεί η μετανάστευση μια τάση που έχει διογκωθεί τα τελευταία χρόνια και έχει την αιτία της που αλλού; Μα στην οικονομική κρίση και στην υψηλή ανεργία! Το δρόμο της Ξενιτιάς για δουλειά στην Γερμανία όπως στα χρόνια της δεκαετίας του ’60 παίρνει το πιο δυναμικό κομμάτι του πληθυσμού της μειονότητας στον κάμπο και στα ορεινά του νομού μας! Ερημώνει το Σέλερο, τα Σήμαντρα, το Σούνιο, τα Φίλια…Οικισμοί του δήμου Αβδήρων που παλιότερα έσφυζαν από ζωή τώρα μαραζώνουν. Έρημα τα καπνοχώραφα, έρημες κι οι στάνες…
 
Πάνω από 120 οικογένειες έφυγαν από το Σέλερο…
Το τελευταίο καιρό πάνω από 400 κάτοικοι του Σελέρου, περίπου 120 οικογένειες έχουν φύγει για Γερμανία! Αλλά και τα άλλα χωριά του πρώην δήμου Σελέρου μετρούν τους ξενιτεμένους τους σε εκατοντάδες! Είναι όλες τους οικογένειες οικοδόμων που είχαν παράλληλα και αγροτική δραστηριότητα. Όμως η οικοδομή σταμάτησε εδώ και 8 τουλάχιστον χρόνια και οι 4.000 οικοδόμοι του νομού μας έχουν να κάνουν μεροκάματο και αυτοί δεν θυμούνται από πότε…Με αποτέλεσμα να μην έχουν ασφάλεια και ιατροφαρμακευτική κάλυψη. Είδαν και απόειδαν ότι και απ’ τα καπνά δεν βγαίνει το ψωμί και στράφηκαν στην ξενιτιά…εργάτες στην Γερμανία.
 
Τσιτιρίδης: «Χρειάζεται στροφή στον πρωτογενή τομέα για να συγκρατηθεί ο πληθυσμός»
Ιδιαίτερα προβληματισμένος είναι ο δήμαρχος Αβδήρων κ. Γιώργος Τσιτιρίδης που είναι γνώστης του θέματος και βρίσκεται σε μια διαδικασία αναζήτησης με τους συνεργάτες του τρόπων ώστε να σταματήσει το κύμα μετανάστευσης: «Πιστεύω ότι μόνο με μια στροφή στον πρωτογενή τομέα μπορεί να συγκρατηθεί ο πληθυσμός. Αυτό που θα κάνουμε σε πρώτη φάση είναι να ενημερώσουμε τον κόσμο στους οικισμούς αυτούς μέσω ημερίδων και των γεωπόνων μας για την νέα ΚΑΠ και για τα προγράμματα που δίνουν κίνητρα για κάποιες καλλιέργειες ή για κτηνοτροφικές δραστηριότητες. Το πρόβλημα είναι μεγάλο και όσο πάει και οξύνεται και στα πλαίσια που έχουμε την δυνατότητα ως δήμος θα παρέμβουμε», τονίζει ο κ. Τσιτιρίδης. Να σημειώσουμε ότι μετανάστευση υπάρχει και στην πλειονότητα στο δήμο Αβδήρων όμως σε πολύ περιορισμένο βαθμό και μόνο σε πτυχιούχους που ζητούν μια καλύτερη τύχη στο εξωτερικό.
 
Εποχιακοί μετανάστες στο Δήμο Μύκης
Στο δήμο Μύκης η μετανάστευση έχει εποχή και φύλο. Είναι εποχιακή και γένους αρσενικού και δεν είναι απόρροια της κρίσης αλλά έχει ενταθεί με την κρίση. Κατά διαστήματα αδειάζει από άνδρες ο Εχίνος, ο Κένταυρος κατά άλλα χωριά και μένουν πίσω ηλικιωμένοι, γυναίκες και παιδιά που ασχολούνται με την καλλιέργεια καπνών. Οι περισσότεροι δουλεύουν στα ναυπηγεία της Βορείου Ευρώπης αλλά και σε ελληνικές εταιρείες που αναλαμβάνουν έργα στην Βουλγαρία και Σερβία και σ’ άλλες χώρες της Ευρώπης: «Ο δήμος μας έχει δυνατότητες ανάπτυξης σε τρεις τομείς: Στον αγροτουρισμό, στην κτηνοτροφία και στις εντατικές καλλιέργειες. Θα διερευνήσουμε όλες τους τομείς και τις δυνατότητες που υπάρχουν και είμαστε διατιθεμένοι να καταβάλλουμε τεράστια προσπάθεια να προσανατολίσουμε και να ενθαρρύνουμε τους δημότες μας να στραφούν σε εναλλακτικές καλλιέργειες. Μια καλή κίνηση ήταν αυτή με το τσάι του βουνού, υπάρχουν και άλλες καλλιέργειες όπως των αρωματικών φυτών που αποδίδουν. Θα κάνουμε ενημερώσεις και τεχνική στήριξη προκειμένου να συγκρατηθεί ο πληθυσμός μας. Να πούμε βέβαια ότι η μετανάστευση στο δήμο μας είναι εποχιακή. Οι οικογένειες παραμένουν εδώ αλλά δεν παύει να είναι πρόβλημα που οξύνεται λόγω της ανεργίας», αναφέρει ο δήμαρχος Μύκης Τζεμήλ Καπζά.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αφιέρωμα της ΕΡΤ στην Ευχούπολη

Καθημερινές δράσεις και καλλιτεχνικά δρώμενα με επίκεντρο τα παιδιά Η Ευχούπολη της Ξάνθης…