Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αγριογούρουνα …πουά και ριγέ στα βουνά μας!

Αγριογούρουνα …πουά και ριγέ στα βουνά μας!

0
agriogourouna

Πρόκειται για τα υβρίδια από διασταυρώσεις άγριου και ήμερου γουρουνιού. Μεγάλη αύξηση του πληθυσμού τους

 

«Δεν αποκλείεται να τα δούμε και στα…σπίτια μας », τονίζει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού συλλόγου Ξάνθης κ. Καραγιάννης.

 
 
Νέα μορφολογικά χαρακτηριστικά αναπτύσσουν τα αγριογούρουνα στα βουνά μας. Εκτός αυτών με το συνηθισμένο μαύρο ή καφέ σκούρο χρώμα του τριχώματός τους, με την μακριά μούρη και την ίσια ουρά συναντά κανείς κυρίως οι υλοτόμοι – σύμφωνα με πληροφορίες μας – και οι κυνηγοί αγριογούρουνα …πουά ή ριγέ με διαφορετική μούρη και στριφτή ουρά! Και δεν πρόκειται για κάποια παραξενιά της φύσης πολύ δε περισσότερο για κάποια νέα τάση της …μόδας για αγριογούρουνα αλλά είναι ένα αιτιατό αποτέλεσμα του υβριδισμού! Δηλαδή των διασταυρώσεων άγριων με ήμερων γουρουνιών απ’ όπου προκύπτουν τα υβρίδια τα ημιάγρια δηλαδή γουρούνια με χαρακτηριστικά και άγριου και ήμερου γουρουνιού!
 
Τα’ χουν δει στα βουνά μας οι υλοτόμοι…
Όπως αναφέρει ο πρόεδρος του Κυνηγετικού Συλλόγου Ξάνθης κ. Αθανάσιος Καραγιάννης έχουν μαρτυρίες από υλοτόμους ότι υπάρχουν ημιάγρια γουρούνια στα βουνά μας και μάλιστα εν αφθονία: «Έχει αυξηθεί πολύ ο αριθμός των ημιάγριων γουρουνιών. Τα υβρίδια προέρχονται από διασταυρώσεις αγριογούρουνων με γουρούνια ελευθέρας βοσκής όπως αυτά που υπήρχαν στις φάρμες στο Παρανέστι. Τα αγριογούρουνα γεννούν 2 με 4 μικρά, σε αντίθεση με τα υβρίδια που η κάθε γέννα κυμαίνεται από 6 έως 10 με αποτέλεσμα να αυξηθεί πολύ ο αριθμός τους και δεν αποκλείεται να τα δούμε και στα…σπίτια μας όπως γίνεται στην Γερμανία», τονίζει ο κ. Καραγιάννης. Είναι γεγονός ότι σε πολλές περιοχές προκαλούν καταστροφές σε καλλιεργήσιμες εκτάσεις, πλήττοντας το εισόδημα των αγροτών. Όσον αφορά τις ζημιές που προκαλούν τα ζώα στις καλλιέργειες, η Κυνηγετική Ομοσπονδία Μακεδονίας Θράκης έχει προτείνει στο ΥΠΕΚΑ, τροποποίηση του ισχύοντος κανονισμού για την αποζημίωση των αγροτών, οι περισσότεροι από τους οποίους πλήττονται από επιθέσεις αγριογούρουνων σε εκτάσεις δίπλα σε δάση και προστατευόμενες, από τη σύμβαση RAMSAR, περιοχές. Παράλληλα όμως επιπτώσεις υπάρχουν και στην πανίδα της περιοχής καθώς διαταράσσεται η ισορροπία της ενώ μειώνεται ο αριθμός των αυτούσιων αγριογούρουνων.
 
Το κυνήγι του αγριόχοιρου
Να σημειώσουμε ότι το κυνήγι του αγριογούρουνου ξεκινά στις 15 Σεπτεμβρίου. Σύμφωνα με στοιχεία της Κυνηγετικής Συνομοσπονδίας Ελλάδας βάσει 15ετούς προγράμματος μέτρησης της κυνηγετικής κάρπωσης και προτίμησης για τον αγριόχοιρο, φαίνεται ότι το 15,40% των κυνηγετικών εξορμήσεων αφορά τη θήρα αγριόχοιρου (4ο στη σειρά κατάταξης μετά την μπεκάτσα, τον λαγό και τις τσίχλες). Από αυτές τις εξορμήσεις, το 55% έγιναν στη Μακεδονία και Θράκη και το ποσοστό κάρπωσης, σε σχέση με τις φορές που ο κυνηγός αγριόχοιρου συναντά το θήραμα, κυμαίνεται μεταξύ 10-20%.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τραγωδία στη βορειοδυτική Τουρκία: 66 νεκροί από πυρκαγιά σε ξενοδοχείο χιονοδρομικού κέντρου

Οι φλόγες εγκλώβισαν 234 επισκέπτες – Κάποιοι έπεσαν από τα παράθυρα για να σωθούν Μια ανε…