Το σημερινό καθεστώς δεν τους επιτρέπει να συνταξιοδοτούνται πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας
Νέα τροπολογία αναγνωρίζει τη δυνατότητα συνταξιοδότησης των ασφαλισμένων του ΟΓΑ με τη συμπλήρωση 40 ετών ασφάλισης και του 62ου έτους ηλικίας τους
Μια ευχάριστη είδηση έφτασε στους κύκλους των αγροτών το σαββατοκύριακο, η οποία θέλει οι εκπρόσωποι του πρωτογενή τομέα να βγαίνουν στην σύνταξη στα 62 και όχι στα 67 τους χρόνια, αρκεί να έχουν 40 χρόνια ασφάλιση. Αν και οι 4 δεκαετίες λογαριάζονται πολλές, οι αγρότες της χώρας μας φαίνονται ικανοποιημένοι από την τροπολογία της κυβέρνησης που έχει κατατεθεί ήδη στην Βουλή από τους συναρμόδιους υπουργούς Εργασίας και Οικονομικών και αναμένεται η ψήφισή της.
Τι ισχύει μέχρι σήμερα
Το καθεστώς που ισχύει μέχρι και σήμερα, δεν επιτρέπει σε όσους ασχολούνται με τον πρωτογενή τομέα να συνταξιοδοτηθούν πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας, ακόμη και αν έχουν πραγματοποιήσει 40 έτη ασφάλισης. Ένα καθεστώς που κρίθηκε άδικο, καθώς όπως αναφέρεται στην αιτιολογική έκθεση της υπουργικής τροπολογίας που έχει κατατεθεί στο νομοσχέδιο «Ρυθμίσεις θεμάτων εφοδιαστικής και άλλες διατάξεις», «δημιουργεί άνιση μεταχείριση σε βάρος των ασφαλισμένων των λοιπών ασφαλιστικών οργανισμών».
Τι προβλέπει η τροπολογία
Από τη δημοσίευση του νόμου πλέον οι ασφαλισμένοι του ΟΓΑ θα έχουν τη δυνατότητα να συνταξιοδοτηθούν με 40 χρόνια ασφάλισης και σε ηλικία 62 ετών, υπό την προϋπόθεση αυτός να είναι ο τελευταίος ασφαλιστικός τους φορέας.
Αν δεν πληρούνται οι προϋποθέσεις συνταξιοδότησης από τον ΟΓΑ ή αν ο ΟΓΑ δεν είναι αρμόδιος για την κρίση συνταξιοδοτικού δικαιώματος, η αίτηση συνταξιοδότησης δεν διαβιβάζεται σε προηγούμενο ασφαλιστικό φορέα πριν από τη συμπλήρωση του 67ου έτους ηλικίας.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η ετήσια δαπάνη από την πρόωρη καταβολή σύνταξης σε πρόσωπα ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που συμπληρώνουν το 62ο έτος ηλικίας και 40 χρόνια ασφάλισης, εκτιμάται (βάσει στοιχείων του υπουργείου Εργασίας) σε 10,5 εκατ. ευρώ από το 2017 και μετά.
Για το 2014 η δαπάνη εκτιμάται σε μόλις 225.000 ευρώ, για το 2015 σε 4.390.000 ευρώ και για το 2016 σε 7.560.000 ευρώ.
Σύμφωνα με την έκθεση του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η ετήσια δαπάνη από την πρόωρη καταβολή σύνταξης σε πρόσωπα ασφαλισμένους στον ΟΓΑ που συμπληρώνουν το 62ο έτος ηλικίας και 40 χρόνια ασφάλισης, εκτιμάται (βάσει στοιχείων του υπουργείου Εργασίας) σε 10,5 εκατ. ευρώ από το 2017 και μετά.
Για το 2014 η δαπάνη εκτιμάται σε μόλις 225.000 ευρώ, για το 2015 σε 4.390.000 ευρώ και για το 2016 σε 7.560.000 ευρώ.
Ευχαριστημένοι οι αγρότες του νομού μας με την νέα τροπολογία
Ιδιαίτερα ικανοποιημένοι φαίνεται ότι είναι οι αγρότες του νομού μας, οι οποίοι θεωρούν ότι το νέο μέτρο ήρθε για να αποκαταστήσει μια αδικία ετών.
«Το μέτρο αυτό αποκαθιστά μια αδικία ετών. Για πολλά χρόνια ξέρουμε πολύ καλά ότι οι έλληνες αγρότες και κτηνοτρόφοι εργάζονται από πολύ μικρή ηλικία στα χωράφια και τις κτηνοτροφικές μονάδες και βγαίνανε στην σύναξη πάντοτε στα 65. Ήμασταν ο μόνος κλάδος, οι ασφαλισμένοι στον ΟΓΑ, που είχαμε τόσα πολλά χρόνια ασφάλισης για να βγούμε στην σύνταξη, ενώ την ίδια ώρα στον δημόσιο και τον ιδιωτικό τομέα βγαίνανε με λιγότερα χρόνια είτε επειδή ήταν μητέρες, είτε είχαν συμπληρώσει κάποια ένσημα κλπ. Στον δικό μας κλάδο αυτά δεν ίσχυαν και έτσι, ίσως αυτή η τροπολογία ήρθε για να αποκαταστήσει μια αδικία» αναφέρει στο «Ε» ο Πρόεδρος Γεωργών κ. Κώστας Δαλάτσης και συμπληρώνει «και πάλι βλέπουμε ότι απαιτούνται 40 χρόνια ασφάλισης, ενώ βλέπουμε ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, στις άλλες κατηγορίες ασφαλισμένων χρειάζονται 35 χρόνια. Παρόλα αυτά το βλέπουμε θετικά γιατί με αυτόν τον τρόπο αποκαθιστάται μια αδικία».
Ικανοποιημένος από το νέο μέτρο δηλώνει και ο Πρόεδρος Κτηνοτρόφων κ. Σάκης Λουκμακιάς, ο οποίος σημειώνει ότι επιτέλους λήφθηκε κάτι θετικό και για τους αγρότες.
«Είναι ένα θετικό μέτρο. Τα 40 χρόνια είναι πάρα πολλά βέβαια, αλλά και τα 45 είναι ακόμα περισσότερα. Όπως οι περισσότεροι εργαζόμενοι βγαίνουν στα 35 χρόνια ασφάλισης στην σύνταξη, θα έπρεπε έτσι και ο αγρότης να βγει και αυτός» σημειώνει ο ίδιος και εξηγεί «εμείς βλέπουμε με καλό μάτι την ηλικία των 62 ετών, γιατί ως συνήθως οι αγρότες ασφαλίζονται γύρω στα 20 τους χρόνια. Έτσι, μέσα σε όλα αυτά τα μέτρα που έχει πάρει η πολιτεία τα τελευταία χρόνια, πήρε και ένα καλό μέτρο για τον Έλληνα αγρότη».
Όσον αφορά τον αριθμό των δικαιούχων ο ίδιος υπογραμμίζει: «Αυτή τη στιγμή δεν νομίζω να υπάρχουν πάρα πολλοί δικαιούχοι, αλλά θέλω να πιστεύω ότι ένας 40αρης αγρότης, που είναι ήδη 20 χρόνια ασφαλισμένος, να καταφέρει στα 62 του χρόνια να βγει στην σύνταξη».
Γεωργία Ταραξοπούλου