Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πρώτη μέρα στο σχολείο…και για τους πρωτοετείς φοιτητές

Πρώτη μέρα στο σχολείο…και για τους πρωτοετείς φοιτητές

0
DPTH-empros

900 εγγραφές αναμένεται να πραγματοποιήσουν τα τμήματα της πόλης μας για την φετινή ακαδημαϊκή χρονιά

 

Ανησυχεί η ακαδημαϊκή κοινότητα για τον αριθμό των εισακτέων που θα προχωρήσουν σε μετεγγραφή εγκαταλείποντας την ακριτική μας πόλη

 
 
Εκατοντάδες φοιτητές από όλη την χώρα, αλλά και από την Κύπρο έφτασαν στην πόλη μας προκειμένου να εγγραφούν στην Πολυτεχνική Σχολή. Αρκετοί από αυτούς, μάλιστα, έχουν ήδη βρει το φοιτητικό σπίτι, που θα στεγάσει τα όνειρα, τις προσπάθειες και τις ανέμελες στιγμές των επόμενων χρόνων, και το διαμορφώνουν ανάλογα με το γούστο τους, αλλά και την οικονομική ευχέρεια των γονιών τους.
Από την άλλη βέβαια, δεν είναι λίγοι αυτοί που δεν έχουν προχωρήσει σε μια τέτοια ενέργεια, είτε γιατί έχουν σκοπό να πάρουν μετεγγραφή είτε γιατί περιμένουν να δουν αν θα εξασφαλίσουν μια θέση στις εστίες.
Οι εισακτέοι με τα δικαιολογητικά στα χέρια και τους γονείς τους στο πλάι τους πέρασαν τις πόρτες των τμημάτων, προκειμένου να πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους.
Μια διαδικασία, ωστόσο, που δεν δημιούργησε προβλήματα και καθυστερήσεις, ούτε την πρώτη μέρα, καθώς οι γραμματείες, γνωρίζοντας τον αυξημένο όγκο φοιτητών που θα προσέλθει για εγγραφή τις πρώτες μέρες, είχαν προετοιμαστεί, έτσι ώστε να τους εξυπηρετήσουν χωρίς να ταλαιπωρηθούν ούτε οι ίδιοι ούτε οι γονείς τους.
 
900 φοιτητές θα πραγματοποιήσουν την εγγραφή τους τις επόμενες ημέρες
Την τιμητική της είχε φέτος η Πολυτεχνική Σχολή Ξάνθης, καθώς ακόμα περισσότεροι φοιτητές την βάλανε στις πρώτες θέσεις του μηχανογραφικού τους δελτίου.
Οι εισακτέοι στα τμήματα της πόλης μας φέτος υπολογίζονται στους 900, ενώ πέρυσι ήταν 800. Συγκεκριμένα, το ακαδημαϊκό έτος 2014-2015 το Τμήμα Αρχιτεκτόνων Μηχανικών θα υποδεχτεί 125 πρωτοετείς φοιτητές, το Τμήμα Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών 250, το Τμήμα Μηχανικών Παραγωγής και Διοίκησης 150, το Τμήμα Μηχανικοί Περιβάλλοντος 150 και το Τμήμα Πολιτικών Μηχανικών 225.
 
Το αγκάθι των μετεγγραφών
Το μεγάλο στοίχημα της ακαδημαϊκής κοινότητας του ΔΠΘ είναι να καταφέρει να κρατήσει τους εισακτέους στα τμήματα της. Ένα εγχείρημα όμως, το οποίο απειλείται από την εφαρμογή του νέου νόμου για τις μετεγγραφές στην τριτοβάθμια εκπαίδευση.
Σε πρόσφατες δηλώσεις του μάλιστα, ο νέος Πρύτανης του Ιδρύματος κ. Αθανάσιος Καραμπίνης εξέφρασε την ανησυχία του για την εφαρμογή του παραπάνω νόμου, εκτιμώντας μάλιστα ότι ένα μεγάλο ποσοστό από τους 4000 πρωτοετείς που εισήχθησαν φέτος στο Δημοκρίτειο Πανεπιστήμιο θα προχωρήσει στην μετεγγραφή του σε μεγάλα αστικά κέντρα, εγκαταλείποντας την ακριτική μας περιοχή. Για το λόγο αυτό, μάλιστα, και προκειμένου τα τμήματα να γνωρίζουν από την πρώτη στιγμή των αριθμό των φοιτητών που θα φιλοξενήσουν, οι εισακτέοι του Δημοκριτείου Πανεπιστημίου που επιθυμούν να προχωρήσουν σε μετεγγραφή, καλούνται να συμπληρώσουν υπεύθυνη δήλωση κατά την εγγραφή τους.
Ωστόσο, αν και το ποσοστό που αναμένεται να εγκαταλείψει την πόλη μας είναι μεγάλο, το κενό κάπως μετριάζεται εξασφαλίζοντας την εύρυθμη λειτουργία του ΔΠΘ, χάρη στην αύξηση του αριθμού εισακτέων.
Επιπλέον, οι πρωτοετείς που έρχονται από πόλεις που δεν έχουν κοντά τους αντίστοιχο τμήμα κατά πάσα πιθανότητα δεν θα προχωρήσουν σε κάποια μετεγγραφή, καθώς η πόλη μας εξασφαλίζει μια οικονομική φοιτητική ζωή, χάρη στα χαμηλά ενοίκια, την δωρεάν μεταφορά των φοιτητών αλλά και την φθηνή διασκέδαση.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

«Φύσηξε» και γεμίσαμε σκόνη στην Ξάνθη

Καλυμμένα τα αυτοκίνητα, οι δρόμοι και τα μπαλκόνια – Μιλά ο καθηγητής ΔΠΘ και Διευθυντής …