Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Αφιερώματα Ο Σμυρναίικος Τύπος του 19ου αιώνα «κυκλοφορεί» στην Ξάνθη

Ο Σμυρναίικος Τύπος του 19ου αιώνα «κυκλοφορεί» στην Ξάνθη

0
tupos smurnh

Μια έκθεση μεγάλης ιστορικής αξίας στο Λύκειο Ελληνίδων από το Σάββατο 30 Αυγούστου

 

Βουτιά στην καθημερινότητα των Σμυρναίων μέσα από τα περιοδικά και τις εφημερίδες της περιοχής από το 1831 έως το 1922

 
 
Έχουμε μπει στην τελική ευθεία για τις Γιορτές Παλιάς Πόλης με τους φορείς και τους συλλόγους να είναι έτοιμοι να δώσουν δυναμικό παρών στηρίζοντας με τις εκδηλώσεις τους αυτόν τον σημαντικό θεσμό για την Ξάνθη.
Από τις εκδηλώσεις αυτές δεν θα μπορούσε να λείπει και το Λύκειο Ελληνίδων Ξάνθης, το οποίο χρόνια τώρα στηρίζει όλα τα πολιτιστικά δρώμενα του τόπου μας, αλλά και πραγματοποιεί ενέργειες που προάγουν τον πολιτισμό εντός και εκτός συνόρων.
Μια από τις φετινές εκδηλώσεις του που αναμένεται να πολυσυζητηθεί είναι η έκθεση με τίτλο «Ο Ελληνικός Τύπος της Σμύρνης (1831-1922)».
 
Μια σπουδαία ευκαιρία για τους Ξανθιώτες
«Το Λύκειο Ελληνίδων στα πλαίσια των Γιορτών Παλιάς Πόλης 2014 ετοίμασε διάφορες δραστηριότητες προκειμένου να έχει και αυτό μια δυναμική παρουσία και να στηρίξει αυτό το δυναμικό θεσμό του Δήμου Ξάνθης και του Κέντρου Πολιτισμού. Μια από τις καθημερινές δραστηριότητες που έχουμε προγραμματίσει είναι και η έκθεση με τίτλο ο Ελληνικός Τύπος της Σμύρνης από το 1831 έως το 1922» αναφέρει η Πρόεδρος του Λυκείου κ. Ευτέρπη Στάντσιου και εξηγεί «θεωρούμε ιδιαίτερα σημαντική την έκθεση αυτή, η οποία πρωτοπαρουσιάστηκε στο μέγαρο της Παλιάς Βουλής τον Μάρτιο του τρέχοντος έτους, γιατί θα δώσει την δυνατότητα στην κοινωνία της Ξάνθης, ένα μέρος της οποίας αποτελείται από πρόσφυγες Μικρασιάτες, να δουν τον ελληνικό τύπο, τα φύλλα των εφημερίδων και των περιοδικών μέσα από τα οποία αφενός μεν αντλούνται πληροφορίες αλλά και τον αγώνα που δίνονταν καθημερινά από τους δημοσιογράφους κάτω από αντίξοες συνθήκες, οικονομικές, λογοκρισίας και δύσκολης νομοθεσίας. Κειμήλια που υπογραμμίζουν την πρόοδο του ελληνισμού στην Μ. Ασία, ο οποίος είναι συνώνυμο της προόδου, της ανάπτυξης, της εξέλιξης».
 
Γ. Δολιανίτης: Ένας μεγάλος ευεργέτης
Με τα καλύτερα λόγια μίλησε η κ. Στάντσιου για τον εκθέτη κ. Γεώργιο Δολιανίτη τον οποίο χαρακτήρισε ως έναν μεγάλο ευεργέτη, αλλά και για την Ένωση Σμυρναίων και την Ιστορική και Εθνολογική Εταιρεία Ελλάδος, οι οποίοι δέχτηκαν να εκθέσουν τα μεγάλης ιστορικής αξίας κειμήλια τους στους χώρους του Λυκείου.
Η ίδια μιλώντας για τον κ. Δολιανίτη και την συνεργασία του σημειώνει: «Ο κ. Δολιανίτης πρόκειται για έναν ευεργέτη, έναν σπάνιο άνθρωπο που έχει αφιερώσει την ζωή του στην προώθηση του ελληνισμού και των βιβλίων. Είναι συλλέκτης πολλών θεμάτων καθώς πέρα από την συλλογή με τον Τύπο της Σμύρνης έχει και την μεγαλύτερη συλλογή εγγράφων και εντύπων που έχουν σχέση με τους Ολυμπιακούς Αγώνες. Επιπλέον έχει αναλάβει όλα τα έξοδα αυτής της έκθεσης και της μεταφοράς στο Λύκειο, ακόμα και την έκδοση των καταλόγων.
Αυτή η συνεργασία μας προέκυψε κατόπιν παρέμβασης της κ. Ζωής Δημακοπούλου, η οποία είναι εκπρόσωπος μας στο κεντρικό Λύκειο στην Αθήνα. Η ίδια καθώς συνδέεται φιλικά με τον κ. Δολιανίτη και έχει επαφές με την ένωση Σμυρναίων με ενημέρωσε για την έκθεση και συμφωνήσαμε να συναντηθούμε με τους ιδρυτές και τους οργανωτές της προκειμένου να τους γνωστοποιήσουμε την επιθυμία μας να την φιλοξενήσουμε και στην πόλη μας. Μάλιστα τους μεταφέραμε την ανάγκη του τόπου για τέτοιες παρουσίες, το έντονο προσφυγικό στοιχείο που έχει η πόλη, αλλά και την αγάπη των Ξανθιωτών προς την παράδοση, την ιστορία και τον πολιτισμό. Όλα αυτά τους συγκίνησαν με αποτέλεσμα να κάνουν αμέσως δεκτό το αίτημα μας.
* Να σημειώσουμε ότι ενόψει της παραπάνω έκθεσης το Λύκειο θα φιλοξενήσει το ίδιο διάστημα και έκθεση με παραδοσιακές αυθεντικές φορεσιές της Μ. Ασίας, κυριότητας της κ. Φρόσως Γιεκτίδου-Τσάκου.
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αφιερώματα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Η σύγκρουση της ταυτότητας στο «Αόρατος Άνθρωπος» του Ραλφ Έλλισον

Η καταπίεση του αφροαμερικανού ήρωα μπορεί να ερμηνευτεί ως μια αναπαράσταση των κοινωνικώ…