Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Ακόμα ψάχνουν το δίκιο τους η κτηνοτρόφοι για την Εξισωτική 2013

Ακόμα ψάχνουν το δίκιο τους η κτηνοτρόφοι για την Εξισωτική 2013

0
ktinotrofoi-web

Εξαπολύουν πυρά κατά του Κυρ. Μπαμπασίδη

 

Σύλλογος Κτηνοτρόφων ΑΜ-Θ: «Εκεί που μας χρωστούσαν μας πήραν και το βόδι»

 
Δεν λέει να κοπάσει η καταιγίδα που ξέσπασε στα γεωργοκτηνοτροφικά «χωράφια» με τις πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης 2013. Προκειμένου να βρεθεί μια λύση σχετικά με τα προβλήματα που ανέκυψαν και να κατευνάσουν τα πνεύματα πραγματοποιήθηκε στο ΥπΑΑΤ ευρεία σύσκεψη, στην οποία συμμετείχαν ο Υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης & Τροφίμων Γ. Καρασμάνης, ο Αναπληρωτής Υπουργός Π. Κουκουλόπουλος, οι Γενικοί Γραμματείς Μ. Κορασίδης και Δ. Μελάς, ο Ειδικός Γραμματέας Δ. Ιατρίδης, ο Πρόεδρος του ΟΠΕΚΕΠΕ Γρ. Αποστολάκος και ο Αντιπρόεδρος, Κυρ. Μπαμπασίδης, ο οποίος κατάγεται από την περιφέρεια μας. Αποφάσεις που όπως φαίνεται δεν ικανοποιούν του κτηνοτρόφους της περιφέρειας μας, οι οποίοι υποστηρίζουν ότι δεν δίνεται άμεση λύση στο πρόβλημά τους.
 
Η ανακοίνωση του ΥπΑΑΤ
Το ΥπΑΑΤ θα προβεί σε νέες ρυθμίσεις προκειμένου να εξαλειφθούν στο μέγιστο βαθμό στο μέγιστο βαθμό οι ελλείψεις που παρουσιάστηκαν με την καταβολή της πρώτης δόσης καθώς όπως σημειώνει το ίδιο κύριο μέλημα είναι να βελτιωθεί με τον καλύτερο δυνατό τρόπο και πάντα προς όφελος των παραγωγών και κτηνοτρόφων η πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης έτους 2013.
Ειδικότερα η ανακοίνωση αναφέρει:
«Η πολιτική ηγεσία του ΥΠΑΑΤ, έχοντας ως δεδομένο ότι έχουν εξευρεθεί πιστώσεις συνολικά 130 εκατ. ευρώ και αφού έλαβε υπόψη της όλα τα τεχνικά δεδομένα όπως αυτά απορρέουν από την εθνική και κοινοτική νομοθεσία, τις δεσμεύσεις για την εφαρμογή νέου σχεδίου δράσης για τον προσδιορισμό των επιλέξιμων προς επιδότηση βοσκοτόπων καθ’ υπόδειξη της Ε. Επιτροπής, και κυρίως την αποφυγή αναστολής πληρωμών των ενισχύσεων του 2014 και την επιβολή καταλογισμών σε βάρος των κτηνοτρόφων, αποφάσισε:
1) Να δοθεί η δυνατότητα υποβολής ενστάσεων σε όλους, όσοι υπέβαλαν αίτηση, και είτε απερρίφθησαν στην πρώτη πληρωμή της εξισωτικής είτε έλαβαν μικρότερη της αναμενόμενης αποζημίωση. Καταληκτική ημερομηνία για την υποβολή ενστάσεων ορίσθηκε η 31η Αυγούστου 2014.
2) Να διευρυνθούν ορισμένα βασικά κριτήρια επιλεξιμότητας, όπως το ηλικιακό όριο που από τα 65 ορίζεται στα 67 έτη, και η ελάχιστη απαραίτητη έκταση βοσκοτόπων με στόχο την ένταξη περισσότερων δικαιούχων στο καθεστώς της εξισωτικής αποζημίωσης».
Μάλιστα η ίδια ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι έχουν ήδη δοθεί σαφής οδηγίες και κατευθύνσεις προς τις αρμόδιες υπηρεσίες του ΟΠΕΚΕΠΕ, ενώ οι εποπτευόμενοι οργανισμοί του ΥπΑΑΤ, θα παρέχουν στους παραγωγούς και κτηνοτρόφους διευκρινήσεις και υποστήριξη ώστε οι φάκελοι να έχουν την απαιτούμενη πληρότητα. Τέλος, φροντίζει να υπενθυμίσει ότι και το 2012 οι πληρωμές της εξισωτικής αποζημίωσης πραγματοποιήθηκαν σε τέσσερις δόσεις και τα ποσά καταβλήθηκαν σταδιακά μέχρι το τέλος του έτους, ενώ δεσμεύεται πως η επόμενη εξοφλητική πληρωμή στους δικαιούχους, θα γίνει εντός του Σεπτεμβρίου.
 
Νέο κύμα αντιδράσεων από τους αγρότες
Με σκληρά λόγια που βρίθουν από ειρωνεία απαντούν οι Κτηνοτροφικοί Σύλλογοι της Περιφέρειας μας, οι οποία θεωρούν ότι οι αρμόδιοι τους εμπαίζουν για άλλη μια φορά, καθώς, όπως οι ίδιοι υποστηρίζουν, δεν δίνεται άμεση λύση στο πρόβλημα τους.
«Αυτό όμως που μας εξοργίζει είναι η επικοινωνιακή τακτική του ΥΠΑΑΤ και του ΟΠΕΚΕΠΕ με πρωτεργάτη στην περιφέρειά μας το συντοπίτη μας, αντιπροέδρου του ΟΠΕΚΕΠΕ κ. Κυριάκου Μπαμπασίδη. Ο οποίος αντί να ζητήσει συγγνώμη από τους κτηνοτρόφους για το πρόβλημα που το ΥΠΑΑΤ και ο ΟΠΕΚΕΠΕ έχουν δημιουργήσει εις βάρος τους, δηλώνει στα ΜΜΕ της περιφέρειάς μας με θράσος ότι το πρόβλημα με την πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης δεν έχει τις διαστάσεις που εμείς του δίνουμε, ότι ευθύνη φέρουν οι κτηνοτρόφοι για τη μείωση των βοσκοτόπων και ότι θα πρέπει οι ίδιοι σε συνεργασία με τους δήμους να δηλώνουν επιλέξιμους βοσκοτόπους έγκαιρα. Επίσης με απειλητικό ύφος δηλώνει ότι ο ΟΠΕΚΕΠΕ προχωρά άμεσα σε επιτόπιους ελέγχους για να διαπιστώσει αν το ζωικό μας κεφάλαιο είναι πραγματικό και έτσι να ξεχωρίσει, όπως χαρακτηριστικά λέει, την ήρα από το στάρι» αναφέρουν χαρακτηριστικά σε σχετική ανακοίνωση τους.
Κλείνοντας, απευθυνόμενοι στον κ. Μπαμπασίδη επισημαίνουν ότι δεν χρειάζεται να προαναγγέλλονται οι επιτόπιοι έλεγχοι του ΟΠΕΚΕΠΕ με ύφος, καθώς οι ίδιοι είναι στη διάθεση του ΟΠΕΚΕΠΕ καθ’ όλη τη διάρκεια του έτους για κάθε έλεγχο, χωρίς γιορτές, αργίες και διακοπές.
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…