Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά Εξισωτική-θρίλερ για τους γεωκτηνοτρόφους

Εξισωτική-θρίλερ για τους γεωκτηνοτρόφους

0
agrotes001-empros

Μετρά χτυπήματα ο Πρωτογενής Τομέας του νομού

 

1000 γεωκτηνοτρόφοι της Ξάνθης δεν έλαβαν ή έλαβαν μερικώς την Εξισωτική Αποζημίωση του 2013

 
 
Τις πληγές τους μετρούν οι κτηνοτρόφοι του Νομού Ξάνθης με τελευταίο χτύπημα αυτό της μη καταβολής της Εξισωτικής Αποζημίωση του 2013. Μετά το τεράστιο πλήγμα που έχουν δεχθεί από τις ασθένειες της ευλογιάς και του καταρροϊκού πυρετού, στην οικονομική δυσπραγία τους προστέθηκε και η μη πληρωμή της Εξισωτικής Αποζημίωσης στη μεγάλη πλειοψηφία τους, εξαιτίας του μεγάλου αριθμού βοσκοτόπων που χαρακτηρίζονται από τον ΟΠΕΚΕΠΕ ως μη επιλέξιμοι.
Όσον αφορά τον Νομό μας 400 γεωργοκτηνοτρόφοι δεν έλαβαν αποζημίωση, ενώ 600 πήραν ένα πολύ μικρό μέρος της. Αντίστοιχο είναι το πρόβλημα και στους υπόλοιπους νομούς της χώρας, με την γειτονική Ροδόπη να μετρά 300 κτηνοτρόφους που θίγονται από την αλλαγή αυτή του ΟΠΕΚΕΠΕ.
 
Η ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης
Συγκεκριμένα, στις 8 Αυγούστου 2014 πιστώθηκε στους λογαριασμούς 60.912 γεωργών και κτηνοτρόφων ποσό ύψους 60,5 εκατ.€ από την εξισωτική αποζημίωση έτους 2013. Σύμφωνα με την ανακοίνωση του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης ήταν η πρώτη πληρωμή που πραγματοποιήθηκε μετά τον έλεγχο των αιτήσεων που υποβλήθηκαν από τους δικαιούχους παραγωγούς και πληρούν τα κριτήρια ενίσχυσης.
«Οι 34.913 δικαιούχοι προέρχονται από ορεινές περιοχές και ενισχύονται από το μέτρο 211 της εξισωτικής αποζημίωσης, ενώ οι 25.999 ενισχύονται από το μέτρο 212 για τις μειονεκτικές περιοχές.
Το συνολικό ποσό της πρώτης πληρωμής που θα δοθεί για την εξισωτική έτους 2013 ανέρχεται σε 73 εκατ.€, εκ των οποίων τα 60,5 εκατ.€ πιστώθηκαν στους 60.912 δικαιούχους που πληρούν τα κριτήρια του μέτρου 211 και 212 της εξισωτικής αποζημίωσης.
Δεν περιλαμβάνονται στην πρώτη πληρωμή της εξισωτικής αποζημίωσης, αγρότες οι οποίοι, είτε δεν πληρούσαν τα κριτήρια επιλεξιμότητας όπως αυτά καθορίζονται στο πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2007-2013 «Αλέξανδρος Μπαλτατζής», είτε επειδή διαπιστώθηκαν ελλείψεις δικαιολογητικών στις αιτήσεις που υπέβαλαν.
Οι εν λόγω παραγωγοί, δεν χάνουν το δικαίωμα ενίσχυσης, αλλά θα χρειαστεί να συμπληρώσουν τα δικαιολογητικά που απαιτούνται για να πιστωθεί η εξισωτική αποζημίωση με επόμενη πληρωμή» αναφέρει μεταξύ άλλων η σχετική ανακοίνωση, η οποία κάνει φανερό ότι έχουν καταβληθεί 12,5 εκατομμύρια λιγότερα από όσα είχαν εγκριθεί. Τα χρήματα αυτά σύμφωνα με πληροφορίες προγραμματίζεται να δοθούν στους δικαιούχους μέσω του ΟΠΕΚΕΠΕ στο πρώτο 15θήμερο του Σεπτεμβρίου, και ανάλογα με την πορεία εξέτασης των ενστάσεων που θα υποβληθούν από τους παραγωγούς.
Τέλος, το υπόλοιπο ποσό ως τα 130 εκατ.€ (τα οποία είχαν εγκριθεί αρχικά έπειτα από συντονισμένες ενέργειες του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης που έγιναν στο πλαίσιο των ευρωπαϊκών κανονισμών), δηλαδή άλλα 57 εκατ.€ θα πιστωθούν στους δικαιούχους στο επόμενο διάστημα, και αφού επιλυθούν τα προβλήματα που ανέκυψαν με 7.000 κτηνοτρόφους οι οποίοι έμειναν εκτός εξισωτικής, στην παρούσα φάση.
 
Εντάσεις από γεωκτηνοτρόφους και πολιτικούς
Αντιλαμβανόμενοι το τεράστιο πλήγμα που δημιουργείται στην γεωργική οικονομία της περιοχής οι Βουλευτές της Νέας Δημοκρατίας της Ξάνθης και της Ροδόπης, Αλέξανδρος Κοντός και Ευριπίδης Στυλιανίδης αντίστοιχα απηύθυναν ερώτηση προς τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Καρασμάνη Γεώργιο στην οποία ζητούν να μάθουν «σε ποια μέτρα προτίθεται να προβεί προκειμένου να λυθεί το πρόβλημα των μη επιλέξιμων βοσκοτόπων και να πληρωθεί η Εξισωτική Αποζημίωση του 2013 στους δικαιούχους κτηνοτρόφους».
Σε ανακοίνωση προέβη και η ΕΑΣ Ξάνθης η οποία σημειώνει ότι εντόπισε άμεσα το πρόβλημα της επιλεξιμότητας των βοσκοτόπων και με έγγραφα προς τον Πρόεδρο του ΟΠΕΚΕΠΕ και τον Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης και
Τροφίμων ανέφερε το πρόβλημα προτείνοντας λύσεις.
Μάλιστα, τονίζει ότι τα μέλη της επιθυμούν ο ΟΠΕΚΕΠΕ να γνωστοποιήσει για ποιους λόγους μείωσε κατά χιλιάδες στρέμματα εκτάσεις επιλέξιμων Βοσκοτόπων, χαρακτηρίζοντας τες ως δασικές. Επιπλέον, ζητούν από τον ΟΠΕΚΕΠΕ τη δυνατότητα υποβολής αιτημάτων αλλαγής επιλεξιμότητας προκειμένου να πληρωθούν οι κτηνοτρόφοι του νομού Ξάνθης την Εξισωτική Αποζημίωση, αλλά και από το Υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων καθώς και το Υπουργείο Οικονομικών να στηρίξει οικονομικά την Κτηνοτροφία.
Την αγωνία των εκπροσώπων του Πρωτογενή Τομέα εκφράζει και ο Πρόεδρος Αγροτών Τοπείρου κ. Κώστας Δαλάτσης, σύμφωνα με τον οποίο οι γεωκτηνοτρόφοι του νομού μας φοβούνται μήπως δεν γίνει άρση του χαρακτηρισμού και κατεπέκταση εκταμίευση των ποσών που δικαιούνται στους λογαριασμούς τους.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…