Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά 1, 5 εκ. χάνει ο νομός από το ρώσικο εμπάργκο σε καπνά και ρόδια

1, 5 εκ. χάνει ο νομός από το ρώσικο εμπάργκο σε καπνά και ρόδια

0
rodakina

12 εκ. ευρώ το «μάρμαρο» για τους αγρότες στην ΑΜΘ! Πλήγμα στην τοπική οικονομία

 
Τι λένε οι αγρότες – Τι ζητά ο νεοεκλεγείς περιφερειάρχης και οι βουλευτές Ν.Δ Ξάνθης – Ροδόπης
 
 
 
12 εκ. ευρώ είναι το «μάρμαρο» που θα πληρώσουν οι αγρότες της περιφέρειάς μας από τον ρώσικο «πάγο» στα αγροτικά προϊόντα εξαιτίας της στάσης της Ε.Ε. στο ζήτημα της σύρραξης Ρωσίας – Ουκρανίας. Περίπου 1.5 εκ. ευρώ είναι η απώλεια εισοδήματος για το νομό μας από το εμπάργκο στα καπνά (1.260.000 ευρώ) και στα ρόδια (224.000 ευρώ) ενώ υπολογίζεται σε 9 εκ. η «χασούρα» για τα ακτινίδια σε Ξάνθη και Καβάλα αν συνεχιστεί το εμπάργκο και τον Οκτώβριο χωρίς να έχει υπολογιστεί η απώλεια στους ροδακινοπαραγωγούς του νομού μας που μεγάλο μέρος της παραγωγής τους κατέληγε στις αγοράς της Ρωσίας μέσω συνεταιρισμού του νομού Ημαθίας.
 
Πλήγμα στην τοπική οικονομία
Πρόκειται για ένα μεγάλο πλήγμα για τους αγρότες και την τοπική οικονομία καθόσον η Ρωσική αγορά απορροφά σημαντικές ποσότητες αγροτικών προϊόντων της Περιφέρειας Ανατολικής Μακεδονίας και Θράκης και όπως επισημαίνουν οι αγρότες «οι Ρώσοι θέλουν ποιότητα και την καλοπληρώνουν». Παρά ταύτα ιδιαίτερη κινητοποίηση σε συλλογικό επίπεδο από τους ίδιους τους αγρότες του νομού μας αλλά και της περιφέρειας προς την κατεύθυνση αναζήτησης νέων αγορών προκειμένου να διαθέσουν τα προϊόντα τους δεν έχει εκδηλωθεί και οι μόνες αντιδράσεις μέχρι στιγμής είναι σε πολιτικό επίπεδο με την επιστολή του νεοεκλεγέντα περιφερειάρχη Γιώργου Παυλίδη προς τους Υπουργούς Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων κ. Γεώργιο Καρασμάνη και Οικονομικών κ. Γκίκα Χαρδούβελη με την οποία ζητά να συμπεριληφθούν και τα αγροτικά προϊόντα της περιοχής στα όποια μέτρα προστασίας ληφθούν καθώς επίσης και των βουλευτών ΝΔ Ξάνθης και Ροδόπης Κοντόύ και Στυλιανίδη αντίστοιχα.
 
«Μια …πεθαμένη χρονιά για το ροδάκινο»
Όπως έγινε γνωστό η κυβέρνηση έχει δεσμευτεί για αποζημιώσεις όμως οι αγρότες της περιοχής μας κρατούν μικρό καλάθι καθότι γνωρίζουν ότι και τα χρήματα των αποζημιώσεων δεν θα καλύπτουν εξ ολοκλήρου τη ζημιά τους αλλά και γιατί υπάρχει η φημολογία ότι καραδοκεί …συμψηφισμός με τα χρέη τους! Οπότε πολλοί θα μείνουν με άδεια χέρια: «Μας έχει ρημάξει το ρώσικο εμπάργκο. Φέτος ήταν μια καλή χρονιά για τα ροδάκινα αλλά έχει γίνει μια …πεθαμένη χρονιά!. Εμείς μέρος της παραγωγής μας το διαθέτουμε στην Ρώσικη αγορά μέσω ενός συνεταιρισμού της Νάουσας και το υπόλοιπο στην ντόπια αγορά. Τώρα προσπαθούμε όλη την παραγωγή μας να την διαθέσουμε στην τοπική αγορά με συνέπεια να πέσει σε πολύ χαμηλά επίπεδα η τιμή. Είμαστε σε απόγνωση…», τονίζει ο ροδακινοπαραγωγός κ. Γιάννης Ράπτης
 
«Στριμωγμένοι και με την πλάτη στον τοίχο…»
«Μεγάλο πρόβλημα θα έχουν οι αγρότες παραγωγοί ακτινίδιων αν συνεχιστεί το εμπάργκο και τον Οκτώβριο που είναι η συγκομιδή. Στο νομό μας έχουμε μεγάλη παραγωγή που φεύγει σχεδόν όλη για Ρωσία. Θα έχουμε μεγάλη απώλεια χρημάτων απ’ αυτά. Όσο για τις αποζημιώσεις ακούγεται ότι τα χρήματα θα είναι 20 – 25 εκ. ευρώ αντί 50 εκ. ευρώ που θα παίρνανε αν πωλούσαν την σοδειά τους αλλά και το πιο ανησυχητικό είναι ότι θα συμψηφιστούν με τα χρέη τους…Γιάννης κερνάει Γιάννης πίνει δηλαδή…», επισημαίνει ο πρόεδρος της Ένωσης Αγροτών Ξάνθης κ. Κώστας Δαλάτσης.
 
Ερωτήσεις πολιτικών  
Στο μέγεθος του προβλήματος για την περιφέρεια μας αναφέρεται στην επιστολή ο κ. Παυλίδης: «Η σπουδαιότητα της συγκεκριμένης αγοράς για την εξέλιξη του ακτινιδίου στην περιοχή της Καβάλας και της Ξάνθης, καθώς από αυτήν θα εξαρτηθεί η αυξομείωση της καλλιεργούμενης έκτασης, μια και η Ρωσία απορροφά πολύ σημαντικό ποσοστό της παραγωγής. Επίσης, δεν πρέπει να μας διαφεύγει ότι λόγω των αυξημένων γραφειοκρατικών διαδικασιών που απαιτεί η Ρωσία, σημαντικός όγκος προϊόντος διατίθεται στην Ρώσικη αγορά μέσω της Ουκρανίας Άμεσα θα απασχολήσει τους παραγωγούς και εξαγωγείς και το ακτινίδιο, καθώς η έναρξη συγκομιδής για τα φρούτα της ποικιλίας Hayward προσδιορίζεται γύρω στις 10-12 Οκτωβρίου, ενώ τα Green Light, ως πρώιμα, θα ξεκινήσουν μέσα Σεπτεμβρίου. Έχει ιδιαίτερη σημασία για την Περιφέρειά μας ότι το κρασί και το λάδι, που εξάγονται επίσης στην Ρωσία, εξαιρούνται του εμπάργκο. Προσοχή πρέπει να δοθεί στην καλλιέργεια του ροδιού στην Ξάνθη, όπου περίπου το 1/3 της παραγωγής κατευθύνεται σε αυτήν την αγορά και η παραγωγή αυξάνεται κάθε χρόνο» υπογραμμίζεται στην επιστολή. Ορισμένα από τα φρούτα αποτελούν για παραγωγούς της περιοχής μονοκαλλιέργειες, με αποτέλεσμα η ζημία για τις οικιακές τους οικονομίες να είναι καταστρεπτικές. Παρακαλούμε να ληφθεί η ανάλογη πρόνοια και για τα προϊόντα της περιοχής ώστε να αποφευχθούν ζημίες και να προβλεφθούν , σε αρνητική εξέλιξη, οι ανάλογες αποζημιώσεις».
«Ποια μέτρα προτίθενται να λάβουν έτσι ώστε να αποτραπούν οι εξαιρετικά δυσμενείς επιπτώσεις στο εισόδημα και την ζωή των αγροτών από την εφαρμογή των κυρώσεων της Ρωσίας σε βάρος των εξαγωγών των αγροτικών μας προϊόντων προς τη χώρα αυτή;», ζητούν να πληροφορηθούν οι βουλευτές της ΝΔ Ξάνθης Ροδόπης από τους αρμόδιους υπουργούς ενώ το ΥΠΑΑΤ σε ανακοίνωσή του στις 4 Αυγούστου αναφέρει ότι «σύμφωνα με πρόσφατες καθησυχαστικές δηλώσεις του επικεφαλής της Φυτοϋγειονομικής και Κτηνιατρικής Υπηρεσίας της Ρωσικής Ομοσπονδίας ROSSELKHOZNADZOR» κ. Sergei Dankvert, υπάρχει εποικοδομητική συνεργασία με την αντίστοιχη ελληνική Υπηρεσία και εκτιμάται πως δεν θα υπάρξουν προβλήματα για τις ελληνικές εξαγωγές φρούτων στην Ρωσική Ομοσπονδία. Παρά τη διαφαινόμενη θετική για τις ελληνικές εξαγωγές οπωροκηπευτικών προς τη Ρωσία εξέλιξη, βρισκόμαστε σε συνεχή επαφή με τη ρωσική πλευρά για την έγκαιρη αντιμετώπιση προβλημάτων που τυχόν ανακύψουν όσον αφορά τις μεταφορές, αλλά και για παραμέτρους που άπτονται των απαιτούμενων φυτοϋγειονομικών ελέγχων».
 
Είναι πολλά τα λεφτά που χάνονται…
 Σύμφωνα με την συλλογή στοιχείων από την Περιφέρειά μας , όλων των νομών της ΑΜΘ, τα σημαντικότερα εξαγωγικά προϊόντα προς την Ρωσία, με τις αντίστοιχες ποσότητες και τις πιθανολογούμενες ζημίες είναι:
 
Είδος
Περιοχή
Κιλά
Τιμή
Τζίρος (ευρώ)
Ακτινίδια
Καβάλα – Ξάνθη
10.000.000
0,9
9.000.000
Σταφύλια
Καβάλα
1.200.000
0,8
960.000
Ρόδια
Ξάνθη
280.000
0,8
224.000
Καπνά
Ξάνθη
420.000
3,0
1.260.000
Κεράσια
Κομοτηνή
430.000
1,3
559.000
Σύνολο
12.330.000
12.003.000
 
 
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

28 εκ. ευρώ στην ΑΜΘ για έργα βελτίωσης

Παράλληλα, έχει ήδη ενεργοποιηθεί στο Πληροφορικό Σύστημα Κρατικών Ενισχύσεων η δυνατότητα…