Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Υπό το φόβο «λουκέτου» τέσσερα καφέ με αίτημα της ΑΕΠΙ

Υπό το φόβο «λουκέτου» τέσσερα καφέ με αίτημα της ΑΕΠΙ

0
epitropi pz 25.7.14 1

Κλήθηκε να αποφασίσει για ισάριθμες ανακλήσεις αδειών η Επιτροπή Ποιότητας Ζωής μετά από βεβαιώσεις παραβάσεων μουσικής από την πλευρά της εταιρίας

 

 

 

«Καταιγίδα» αντιρρήσεων από τους δημοτικούς συμβούλους. Αναβλήθηκε το θέμα για να ζητηθεί η άποψη των εκπροσώπων των οργανισμών συλλογικής διαχείρισης

 

 

 
Με την απουσία των δύο εκπροσώπων της παράταξης «Πολίτες για την Αλλαγή» και άλλων δύο μελών της, πραγματοποιήθηκε η Συνεδρίαση της Επιτροπής Ποιότητας Ζωής, το πρωί της Δευτέρας, προεδρεύοντος (ίσως για τελευταία φορά) του απερχόμενου δημάρχου Ξάνθης Μιχάλη Στυλιανίδη.
 
Με μια βεβαίωση κλείνει επιχειρήσεις η ΑΕΠΙ
Επιτακτικά και για πρώτη φορά τέθηκε το θέμα της επιθετικής πολιτικής της ΑΕΠΙ, η οποία μετά από έγγραφο του Υπουργείου Εσωτερικών στις αρχές του Μαρτίου (αρ. 5385-4/3/2014), δύναται να ζητήσει την ανάκληση της άδειας λειτουργίας μουσικής (η οποία είναι ενσωματωμένη στην άδεια λειτουργίας καταστήματος) για τις περιπτώσεις των καταστημάτων καφέ, που παίζουν τραγούδια για τα οποία η ίδια έχει εξασφαλίσει τα πνευματικά δικαιώματα.
Στην Επιτροπή έφτασαν τέσσερις περιπτώσεις καφετεριών της Ξάνθης, στις οποίες έγινε έλεγχος από υπάλληλο της ΑΕΠΙ και βεβαιώθηκαν παραβάσεις. Να σημειωθεί ότι, όπως εξήγησε η αρμόδια υπάλληλος Αθανασία Πανταζόγλου οι επιχειρήσεις που δεν επιθυμούν να συμβληθούν με τους οργανισμούς συλλογικής διαχείρισης, ΑΕΠΙ και «Αυτοδιαχείριση» υπογράφουν υπεύθυνη δήλωση στο πλαίσιο της αίτησης χορήγησης άδειας λειτουργίας από το δήμο και υποχρεούνται να παίζουν συγκεκριμένη μουσική, για την οποία ενδέχεται να συμβάλλονται με άλλες εταιρίες, τις οποίες όμως δεν μπορεί να αναγνωρίσει ο δήμος γιατί δεν πιστοποιούνται από τον Οργανισμό Πνευματικής Ιδιοκτησίας). Έτσι, και στις εν λόγω περιπτώσεις, υπάλληλος της ΑΕΠΙ μετέβη στα καταστήματα και διενήργησε έλεγχο χωρίς ενημέρωση του ιδιοκτήτη κι έτσι με βάση τη νομοθεσία ο δήμος κλήθηκε να ανακαλέσει τις άδειες λειτουργίας τους. Προστίθεται ότι ο υπάλληλος της ΑΕΠΙ νομιμοποιείται να στέλνει βεβαιώσεις κατόπιν ελέγχων με γνώση των έννομων συνεπειών για το αληθές της δήλωσής του.
 
Να απορρίψει την ανάκληση αδειών πρότειναν τα μέλη της Επιτροπής
Τη δυσαρέσκειά τους για την εν λόγω διάταξη έδειξαν ανεξαιρέτως οι δημοτικοί σύμβουλοι που ούτε λίγο ούτε πολύ υπονόησαν πρακτικές που παραπέμπουν σε «νταβατζιλίκι» από την πλευρά της ΑΕΠΙ, κυρίως για το λόγο ότι όχι μόνο δεν ενημερώνεται ο ιδιοκτήτης, αλλά και γιατί η ανάκληση στηρίζεται στη δήλωση ενός υπαλλήλου, χωρίς να υπάρχει καμία απόδειξη.
Πρώτος αντέδρασε ο Αλέκος Κυριακίδης, που αναφέρθηκε στις προσπάθειες του ΕΒΕ, αλλά και στο κόστος της «συνεργασίας» με την ΑΕΠΙ, ζητώντας να απορριφθούν τα αιτήματα ανάκλησης, ενώ κάθετος ήταν και ο Μανώλης Φανουράκης, που δήλωσε χαρακτηριστικά ότι «η ΑΕΠΙ θέλει να ξεζουμίσει τους επιχειρηματίες» και εξήγησε ότι δε νοείται έλεγχος χωρίς ενημέρωση του ιδιοκτήτη και χωρίς τη βεβαίωση της παράβασης από αστυνομικό όργανο ή κάποιον υπηρεσιακό. Πρότεινε δε να γίνουν δεκτές οι ανακλήσεις από το δήμο, μόνο στις περιπτώσεις που θα υπάρξουν, εφόσον υπάρξουν καταδικαστικές δικαστικές αποφάσεις. Πρόσθεσε δε ότι, στις εκδηλώσεις του δήμου η ΑΕΠΙ έρχεται και μαγνητοφωνεί, αυτό θα μπορούσε να κάνει και στην περίπτωση των επαγγελματιών και τέλος σχολίασε ότι στην πραγματικότητα η νομική κατοχύρωση είναι εντελώς σαθρή, αφού οι υπάλληλοι της ΑΕΠΙ δουλεύουν με ποσοστά και άρα τίθεται θέμα και για τη δική τους ακεραιότητα.
Επιφυλάξεις για την τακτική της ΑΕΠΙ εξέφρασε και ο Γιώργος Κολλάρος που παραβρέθηκε στη συνεδρίαση.
Τις ενστάσεις από την πλευρά των επιχειρηματιών εξέθεσε ένας εξ αυτών, ο κ. Αλέξανδρος Θεοδωρίδης, που αναρωτήθηκε πώς ελέγχεται ο διενεργείσας τον έλεγχο και πώς διαπιστώνεται η περίπτωση λάθους.
Ο δήμαρχος εξήγησε ότι η επιτροπή δε δύναται να απορρίψει την εφαρμογή της διάταξης και πρότεινε να αναβληθεί το θέμα, προκειμένου να κληθούν οι εκπρόσωποι των Οργανισμών Συλλογικής Διαχείρισης για να εκτεθεί και η δική τους πλευρά. Σχολίασε δε καταληκτικά, απευθυνόμενος προς τους επαγγελματίες: «κι εσείς που έχετε τεράστια δύναμη πανελλαδικά, καθήσατε και ‘φάγατε’ αυτή τη διάταξη».
 
Φόβος κυρώσεων για έξι παιδότοπους
Η Επιτροπή εξέτασε ακόμη έξι περιπτώσεις επιβολής προστίμου σε παιδότοπους που βεβαιώθηκε από μικτά κλιμάκια του δήμου, του υγειονομικού, της αστυνομίας και της πυροσβεστικής ότι λειτουργούν χωρίς άδεια ή έχουν υπαίθριους χώρους που δεν έχουν αδειοδοτηθεί σχετικά. Οι περιπτώσεις εξετάστηκαν ξεχωριστά με την παρουσία είτε των ίδιων των ιδιοκτητών, είτε των δικηγόρων τους και αποφασίστηκε σε μία περίπτωση να γίνει αυτοψία από την υπηρεσία για να βεβαιωθεί ότι δε λειτουργεί υπαίθριος χώρος, σε άλλη περίπτωση για να διαπιστωθεί ότι δε λειτουργούν πλαστικά παιχνίδια, ενώ στις υπόλοιπες δόθηκε αναβολή για τακτοποίηση και γνωμοδότηση από την πλευρά της νομικής υπηρεσίας που απουσίαζε. 
Λευκό ψήφισε ο Νίκος Ανταμπούφης σε όλες τις περιπτώσεις, λόγω έλλειψης νομικής γνωμοδότησης.
 
Ελένη Διαφωνίδου

 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Εγκρίνεται το σχέδιο αντιμετώπισης έκτακτων αναγκών από τον Δήμο Τοπείρου

Συνεδρίασε το Τ.Ε.Σ.Ο.Π.Π στο Δήμο Τοπείρου την Τετάρτη Η τακτική συνεδρίαση του Δημοτικού…