Αρχική ΠΟΛΙΤΙΚΗ Τοπική Αυτοδιοίκηση Θέατρο του …παραλόγου στο δήμο Ξάνθης!

Θέατρο του …παραλόγου στο δήμο Ξάνθης!

0
theatro xanthi

Κλειστό το θερινό θέατρο για το φετινό καλοκαίρι – Χωρίς καμιά θεατρική παράσταση οι Ξανθιώτες

 

9 μήνες ανταλλάσσουν έγγραφα οι υπηρεσίες του δήμου με το Κέντρο Πολιτισμού και μια άδεια δεν μπόρεσαν να βγάλουν!

 
 
 Βραβείο αδιαφορίας και ολιγωρίας παίρνει η δημοτική αρχή για το θέμα του θερινού θεάτρου επειδή …κατόρθωσε 9 μήνες τώρα να μην ολοκληρώσει τη διαδικασία αδειοδότησης του θερινού θεάτρου με αποτέλεσμα οι Ξανθιώτες φέτος να μην έχουν τη δυνατότητα να παρακολουθήσουν ούτε μια από τις 22 προγραμματισμένες θεατρικές παραστάσεις του καλοκαιριού από περιοδεύοντες θιάσους και ο δήμος και το Κέντρο Πολιτισμού να χάνουν έσοδα δεκάδων χιλιάδων ευρώ! Ενδεικτικό όμως και μιας παθογενούς, γραφειοκρατικής, και νωχελικής κατάστασης που χαρακτηρίζει τις υπηρεσίες του δήμου και συγκεκριμένα τη Διεύθυνση Τεχνικών υπηρεσιών, Διοικητικών υπηρεσιών, του Γραφείου Αδειών Εμπορικών και Επιχειρηματικών Δραστηριοτήτων καθώς 9 μήνες τώρα …ανταλλάσουν έγγραφα με το Κέντρο Πολιτισμού, δίνουν προέγκριση και μετά την ανακαλούν …παίζοντας πραγματικά ένα θέατρο του παραλόγου…
 
9 μήνες ανταλλάσσουν έγραφα και άδεια δεν έβγαλαν!
Τις γραφειοκρατικές «περιπέτειες» του Κέντρου Πολιτισμού για να βγάλει άδεια λειτουργίας για το δύο αμφιθέατρα αφηγείται ο πρόεδρος του Κέντρου Μανώλης Φανουράκης καταδεικνύοντας ως υπεύθυνη τη δημοτική αρχή. Σύμφωνα με όσα είπε στο «Ε»: Το Νοέμβριο του 2013 το Κέντρο Πολιτισμού ζήτησε εγγράφως από τις Τεχνικές υπηρεσίες του δήμου να μεριμνήσουν και να κινήσουν όλες τις διαδικασίες για την έκδοση άδειας λειτουργίας στα δύο αμφιθέατρα (θερινό και χειμερινό) η χρήση των οποίων έχει παραχωρηθεί από το δήμο στο Κέντρο το 2010. Τον Γενάρη άλλαξε ο νόμος και πάλι το Κέντρο με καινούργιο έγγραφο ζητά να κινηθεί η διαδικασία σύμφωνα με τις απαιτήσεις του νόμου. Δόθηκε τότε από το Γραφείο Αδειών και τον κ. Αλέκο Κυριακίδη μια προέγκριση για το χειμερινό όμως ανακλήθηκε με νέα απόφαση τον Μάιο με το αιτιολογικό ότι δεν προχώρησε η μελέτη. Στο μεταξύ μετά το τραγικό ατύχημα του Ελληνικού έγινε νέα τροπολογία όπου αυστηροποιούνται οι κανόνες αδειοδότησης. Ο νομοθέτης όμως δίνει το περιθώριο να δίνεται άδεια παράστασης τους θιάσους απευθείας από το δήμο αν υπάρχει Βεβαίωση Μηχανικού ότι τηρούνται οι όροι ασφαλείας και αν υπάρχει πιστοποιητικό ενεργειακής πυροπροστασίας. Έτσι στις 12 Μαΐου το Κέντρο ξαναστέλνει έγγραφο στις τεχνικές υπηρεσίες για την χορήγηση δικαιολογητικών για την έκδοση του πιστοποιητικού. 22 Μαΐου απαντά ο κ. Κυριακίδης ότι το Κέντρο για να νομιμοποιείται να κάνει την μίσθωση στους θιάσους επιβάλλεται να υπάρχει άδεια παράστασης από το δήμο και εφόσον δεν υπάρχει δεν έχει ολοκληρωθεί η μελέτη δεν μπορεί να λειτουργήσει το θερινό θέατρο: «Θα μπορούσα να το λειτουργήσω αναλαμβάνοντας την ευθύνη αν δεν είχαν προηγηθεί όλα αυτά τα έγγραφα. Τώρα κανένας από το Κέντρο δεν δέχεται να αναλάβει την ευθύνη της λειτουργίας του», βεβαιώνει ο κ. Φανουράκης αποποιούμενος οποιαδήποτε ευθύνη για την μη λειτουργία του θερινού .
 
Μανά : «Εμείς ότι μας ζήτησαν το δώσαμε…είναι πολιτική ευθυνη η λειτουργία του θερινού»
Από την Τεχνική Υπηρεσία η Διευθύντρια κα Κατερίνα Μανά μας επισημαίνει ότι: «Ότι μας ζητήθηκε από το Κέντρο εμείς το χορηγήσαμε σαν υπηρεσία. Γνωρίζω ότι υπάρχουν τεχνικά προβλήματα. Είναι πολιτική η ευθθ7νη …εμείς ότι είχαμε να του δώσουμε το δώσαμε…»  
 
Αναρμόδιος δήλωσε ο Μηχανικός που – υποτίθεται – ότι του ανέθεσαν την μελέτη –
Σύγχυση επικρατεί για το αν έχει οριστεί και …αναλάβει τελικά ο Μηχανικός που θα εκπονήσει τη μελέτη ενεργειακής πυροπροστασίας. Όπως μας είχε πληροφορήσει ο κ. Φανουράκης και η κα Μανά έχει ανατεθεί στον Μηχανικό του τμήματος Περιβάλλοντος κ. Σάββα Παυλίδη η εκπόνηση της μελέτης ενεργειακής πυροπροστασίας – πυρασφάλειας η οποία προαπαιτείται για να εκδοθεί η άδεια παράστασης και μάλιστα όπως διαβεβαίωσε ο κ. Φανουράκη με έγγραφό του στις 1 Ιουλίου προς το Κέντρο Πολιτισμού βάζει λουκέτο στο θερινό θέατρο έως ότου ολοκληρωθεί η μελέτη που εκπονεί! Όμως ο κ. Παυλίδης μιλώντας στο «Ε» διέψευσε και τον κ. Φανουράκη και την κα Μανά δηλώνοντας: «Σύμφωνα με το οργανόγραμμα του δήμου τις μελέτες εκπονεί η τεχνική υπηρεσία. Εγώ είμαι Τεχνικός Ασφαλείας και είμαι αναρμόδιος για την εκπόνηση μελετών. Μάλιστα ενημέρωσα εγγράφως την υπηρεσία».
 
Χωρίς θερινό θέατρο και θερινό σινεμά η Ξάνθη…
Κατά συνέπεια ούτε ο Μηχανικός δεν έχει οριστεί ακόμη!
Αν λοιπόν κάποιοι ευελπιστούσαν αμυδρώς ότι μπορεί κα να προλάβουν να δουν καμιά παράσταση το μόνο που μπορούν να δουν είναι όνειρα θερινής νυκτός…
Και με δεδομένο ότι θερινό σινεμά δεν έχουμε 3 χρόνια τώρα και θερινό θέατρο επίσης δεν έχουμε, η Ξάνθη μένει μόνο να παρακολουθεί το θέατρο του …παραλόγου που παίζεται στο δήμο Ξάνθης!
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Τοπική Αυτοδιοίκηση
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Τον Οικουμενικό Πατριάρχη κ. Βαρθολομαίο συνάντησε ο περιφερειάρχης ΑΜΘ,Πρωτοσέλιδο

Ο κ. Τοψίδης συμμετείχε σε αποστολή από τη Ροδόπη, αποτελούμενη από τον μητροπολίτη Μαρωνε…