Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα «Παλιές «αμαρτίες»… «κυνηγούν» τη ΣΕΚΑΠ

«Παλιές «αμαρτίες»… «κυνηγούν» τη ΣΕΚΑΠ

0
sekap-empros

Αναβλήθηκε για τις 9 Σεπτεμβρίου η δίκη για την υπόθεση λαθρεμπορίας τσιγάρων

 

Το ΣΔΟΕ συνεχίζει την έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος. Παρακολουθεί τις εξελίξεις και ετοιμάζεται να επέμβει η νέα διοίκηση

 
 
Παλιές «αμαρτίες» που αφορούν λαθρεμπόριο τσιγάρων και βαρύνουν με ποινικές ευθύνες στελέχη της διοίκησης της ΣΕΚΑΠ, της περιόδου 2008 – 2009 έρχονται να «στοιχειώσουν» την νέα ιδιωτική πλέον ΣΕΚΑΠ, ιδιοκτησίας του ομογενή επιχειρηματία Ιβάν Σαββίδη και να αμαυρώσουν την προσπάθεια της εταιρείας να ανακτήσει τα μερίδια αγοράς που έχασε και να διεισδύσει σε ξένες αγορές.
 
Ιστορικό της υπόθεσης, όπως δημοσιεύτηκε στην εφημερίδα «Καθημερινή» τον Ιανουάριο του 2011
Να σημειώσουμε ότι η υπόθεση ήρθε στο φως μετά την κατάσχεση (Ιανουάριος του 2010) στο λιμάνι της Αιδηψού του πλοίου «Μitridat»,το οποίο μετέφερε παράνομα 3.950.000 πακέτα τσιγάρα. Από την περαιτέρω διερεύνηση διαπιστώθηκε ότι μέσω ενός δικτύου ανύπαρκτων ή υπεράκτιων (offshore)εταιρειών διακινήθηκαν παρανόμως τσιγάρα μεγάλης αξίας. Οι διαφυγόντες δασμοί ανέρχονται σε 19.429.000 ευρώ. Από το πόρισμα της προκαταρκτικής εξέτασης (σχετικό ρεπορτάζ της εφημερίδας Καθημερινή Ιανουάριος του 2011 με τίτλο:«απάτη 20 εκ. ευρώ») ανέφερε ότι:«προκύπτουν ποινικές ευθύνες σε βάρος 3 τουλάχιστον ατόμων ανάμεσα στα οποία και ο πρώην διευθυντής εξαγωγών της ΣΕΚΑΠ».
Όπως επίσης προέκυπτε από το πόρισμα η ΣΕΚΑΠ, ύστερα από εισήγηση της Διεύθυνσης Εξαγωγών, υπέγραψε ιδιωτικό συμφωνητικό με εταιρεία ονόματι «VELMA» και έδρα τη Μόσχα. Στο διάστημα από τον Απρίλιο έως τον Οκτώβριο του 2009, από τη ΣΕΚΑΠ πωλήθηκαν στη «VELMA» προϊόντα καπνού αξίας 1.101.910 ευρώ. Στα σχετικά (συνολικά επτά) παραστατικά έγγραφα που βρέθηκαν από την έρευνα, ως παραλήπτης των τσιγάρων εμφανίζεται η εταιρεία International Marine Services, με έδρα την Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Το ίδιο επαναλαμβάνεται στην περίπτωση του «Mitridat». Το ΣΔΟΕ απηύθυνε αιτήματα στην Interpol και τους αστυνομικούς συνδέσμους στις πρεσβείες της Ελλάδας σε Μόσχα και Αλεξάνδρεια.Στις 21 Ιουνίου με έγγραφό της η Interpol ενημέρωσε το ΣΔΟΕ ότι η εταιρεία «VELMA»δεν υφίσταται στη Ρωσία, καθώς και ότι στη διεύθυνση όπου δήθεν βρίσκονταν τα γραφεία της εταιρείας διαμένει ένας συνταξιούχος. Αντίστοιχα, σύμφωνα με την απάντηση της ελληνικής πρεσβείας στο Κάιρο, η εταιρεία International Marine Services ναι μεν υπάρχει αλλά ως αποκλειστική δραστηριότητα έχει την εξαγωγή φρούτων και λαχανικών στην Ελλάδα.
 
Στις 9 Σεπτεμβρίου η εκδίκαση της υπόθεσης – 4 οι κατηγορούμενοι
Να σημειώσουμε ότι η πρώτη δίκη έγινε στη Χαλκίδα μετά τη σύλληψη. Ο εισαγγελέας όμως διέταξε έρευνα για τα προηγούμενα έτη καθώς το αδίκημα τελέστηκε πριν τη σύλληψη. Η σχηματισθείσα δικογραφία επρόκειτο να συζητηθεί την περασμένη εβδομάδα στο Πλημμελειοδικείο Ξάνθης όμως μετά από αίτημα των κατηγορουμένων αναβλήθηκε για τις 9 Σεπτεμβρίου. Οι κατηγορούμενοι σύμφωνα με πληροφορίες μας είναι ο τότε Διευθυντής Εξαγωγών, ένας εκπρόσωπος της εταιρείας – «φάντασμα», ο τότε πρόεδρος της εταιρείας και ένας τελωνειακός πράκτορας. Να σημειώσουμε ότι το ΣΔΟΕ συνεχίζει την έρευνα για φοροδιαφυγή και ξέπλυμα μαύρου χρήματος και ήδη έχει καλέσει περί τα 30 στελέχη της εταιρίας. Σύμφωνα με πληροφορίες η νέα διοίκηση είναι ιδιαίτερα ενοχλημένη καθώς αγνοούσε την υπόθεση και παρακολουθεί τις εξελίξεις, έτοιμη να επέμβει με κάθε νόμιμο τρόπο για να προασπίσει τα συμφέροντα της εταιρείας.  
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@emrpos.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΑΔΕΔΥ Ξάνθης: Αντιδρά στην ατυχή καταγγελία ΕΣΠΕΕΞ και καλεί σε ανάκληση

Η ανακοίνωση-καταγγελία, σύμφωνα με την ΑΔΕΔΥ, βασίζεται σε ελλιπή στοιχεία και αποπνέει δ…