Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Αγροτικά «Μοσχοβολιά» επιχειρηματικότητας από τα αρωματικά φυτά στη Θράκη

«Μοσχοβολιά» επιχειρηματικότητας από τα αρωματικά φυτά στη Θράκη

0
levanta kalliergeia

Συνεταιρισμό- ομάδα συστήνουν καλλιεργητές από Ροδόπη και Έβρο και ξεκινούν με παραγωγή λεβάντας, ρίγανης, χαμομηλιού και τσαγιού του βουνού

 

Εγχείρημα συντονισμένης καλλιέργειας του φυτού αρωνία στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης. Καλλιεργήθηκαν δοκιμαστικά σε Κένταυρο, Μελίβοια και Κοτύλη τα πρώτα δενδρύλλια

 
 
Αναγνωρίζοντας ότι πρόκειται για ένα φιλόδοξο και πρωτοπόρο εγχείρημα, έχοντας εντοπίσει ωστόσο τη ζήτηση από τις ευρωπαϊκές και όχι μόνο αγορές για τα αρωματικά και φαρμακευτικά φυτά, καθώς και την καταλληλότητα του εδάφους της περιοχής της Θράκης, καλλιεργητές της Ροδόπης και του Έβρου, με την ουσιαστική συνδρομή του τμήματος Φυτικής και Ζωικής παραγωγής της Διεύθυνσης Αγροτικής Παραγωγής της Π.Ε. Έβρου, ετοιμάζονται να συστήσουν συνεταιρισμό- ομάδα παραγωγών αρωματικών φυτών, ορίζοντας μάλιστα την Κυριακή ως ημέρα για την υπογραφή του καταστατικού τους, μετά από ένα χρονικό διάστημα πέντε μηνών συνεχών επαφών και συναντήσεων.
 
Συνεταιρισμός με νέους που επιστρέφουν στο χωράφι
Την προσπάθεια αυτή ανέλαβε να συντονίσει ο προϊστάμενος της υπηρεσίας κ. Πασχάλης Παπαδάκης, που με τη σύσταση του συνεταιρισμού παραδίδει τα «ηνία» στους ίδιους τους καλλιεργητές, που θα αναλάβουν να δώσουν «καρπούς» στο εγχείρημα.
Έχοντας διαπιστώσει το ενδιαφέρον τόσο από την πλευρά των δυνητικών παραγωγών, όσο και από τις ξένες αγορές, ξεκίνησαν οι πρώτες συναντήσεις, όπου η συμμετοχή ήταν μαζική, με πάνω από 100 ενδιαφερόμενους κάθε φορά και ενθουσιώδης. Όπως μας εξηγεί ο κ. Παπαδάκης, το καταστατικό αρχικά θα υπογράψουν 30-40 άτομα, ενώ αναμένεται να ενταχθούν κι άλλοι όταν δουν την εξέλιξη της λειτουργίας του συνεταιρισμού. Ως εξαιρετικά θετικό κρίνεται το γεγονός ότι οι περισσότεροι είναι νέοι, όχι αγρότες κατ’ επάγγελμα που επιλέγουν να επιστρέψουν στην ενασχόληση με τη γη σε ένα τομέα που κρίνεται πολύ δυναμικός και ελπιδοφόρος.
Ο συνεταιρισμός που θα συσταθεί, θα αναλάβει να βοηθάει όσους επιθυμούν να καλλιεργήσουν αρωματικά φυτά στην επιλογή των ειδών, θα συγκεντρώνει την παραγωγή και θα τη διοχετεύσει στις αγορές. Η υπηρεσία θα έχει βοηθητικό ρόλο, υποστηρίζοντας τη λειτουργία του με τις τεχνικές της γνώσεις. Επόμενος στόχος είναι η εξασφάλιση χρηματοδότησης μέσω του νέου ΕΣΠΑ για την αγορά μηχανημάτων, καθώς και την υποστήριξη του συνεταιρισμού με οικονομολόγο-λογιστή και γεωπόνο.
 
Μεγάλες ποσότητες ζητούν οι αγορές του εξωτερικού
«Ενδιαφέρον υπάρχει από το εξωτερικό και κυρίως από τις αγορές της Αγγλίας και της Γαλλίας που χρειάζονται ποσότητες για αιθέρια έλαια, καθώς και από την Αμερική και πρόσφατα από τη Ρωσία. Στόχος είναι να γίνονται απευθείας εξαγωγές και να μη χρειάζεται να μεσολαβήσουν εταιρίες εμπόρων», σημειώνει ο κ. Παπαδάκης στο «Ε», τονίζοντας ότι κύριο ζητούμενο στη δημιουργία του συνεταιρισμού είναι η συγκέντρωση μεγάλων ποσοτήτων αρωματικών φυτών, καθώς είναι ασύμφορο για τις εταιρίες του εξωτερικού να προμηθεύονται διάσπαρτα από μεμονωμένους παραγωγούς.
Τα είδη στα οποία θα επικεντρωθεί η παραγωγή είναι αρχικά: λεβάντα, ρίγανη, χαμομήλι και τσάι του βουνού. «Το έδαφος της Θράκης ενδείκνυται γι’ αυτές τις παραγωγές. Η ρίγανη της Σαμοθράκης είναι η καλύτερη πανελλαδικά. Έχουμε ήδη βάλει λεβάντα και ρίγανη, προκειμένου να τα στείλουμε για αναλύσεις για να εξετάσουμε τις ποιότητες. Πάντως, παίρνοντας παράδειγμα τα αυτοφυή, γνωρίζουμε ότι υπάρχει ήδη πολύ καλή ποιότητα», αναφέρει ο κ. Παπαδάκης.
 
Ευκαιρία και για τους ενδιαφερόμενους από την Ξάνθη
Στο διάστημα που έχει μεσολαβήσει έχει γίνει ένας σοβαρός συντονισμός με ανθρώπους, με φρέσκο μυαλό, που επιθυμούν να κάνουν αυτή την προσπάθεια να «ριζώσει». Μέχρι στιγμής η επικοινωνία γίνεται μόνο μεταξύ καλλιεργητών της Ροδόπης και του Έβρου, ενώ δεν έχει υπάρξει κάποιο ενδιαφέρον από την Ξάνθη. Το καταστατικό θα ορίσει αν θα επιτραπεί και σε παραγωγούς από την Ξάνθη να γίνουν μέλη του συνεταιρισμού, ο οποίος πιθανότατα θα περιλαμβάνει όλη τη Θράκη λόγω των κοινών γνωρισμάτων του εδάφους και των καιρικών συνθηκών. Πάντως, σε επικοινωνία μας με τον Κώστα Δαλάτση, πρόεδρο της Ένωσης Γεωργών δήμου Τοπείρου, μας ανέφερε ότι και ο ίδιος είχε επιχειρήσει να ασχοληθεί με αυτό τον τομέα, αλλά διαπίστωσε ότι η μεμονωμένη παραγωγή δεν μπορεί να προωθηθεί και σε επικοινωνίες που είχε δε διαπίστωσε ουσιαστικό ενδιαφέρον από άλλους παραγωγούς. Πάντως, έδωσε τα εύσημα στην προσπάθεια, τονίζοντας ότι θα μπορούσε να αξιοποιηθεί και από ξανθιώτες καλλιεργητές.
 
Συνεχώς αυξανόμενο το ενδιαφέρον καλλιεργητών για τσάι του βουνού- Νέα επαφή με «ΒΕΡΓΙΝΑ»
Στο μοναδικό μέρος της Ξάνθης πάντως που γίνεται πιο συντονισμένη παραγωγή αρωματικών και φαρμακευτικών φυτών, είναι η ορεινή περιοχή, εξαιτίας της συμβολαιακής γεωργίας που προώθησε η εταιρία «ΒΕΡΓΙΝΑ» από την Κομοτηνή για το αφέψημα tuvunu με περίπου 130-140 καλλιεργητές τσαγιού του βουνού από Ξάνθη και Ροδόπη, με πολύ καλά αποτελέσματα, αφού συνεχώς αυξάνονται οι ενδιαφερόμενοι που θέλουν να ενταχθούν σε αυτή. Ο Ουζούν Ιρφάν, πρώην θεματικός αντιπεριφερειάρχης, που ασχολείται επισταμένως με το θέμα εδώ και πολύ καιρό, μας εξήγησε γιατί δεν προχώρησε η περίπτωση της καλλιέργειας ρόδων στην περιοχή, ωστόσο μας ανέφερε και κινήσεις που γίνονται σήμερα και πάλι προς αυτή την κατεύθυνση. Για την παραγωγή του ροδέλαιου σημείωσε ότι δεν μπόρεσε να βρεθεί έκταση 100 στρεμμάτων που απαιτούνταν, καθώς οι αγρότες ήταν διστακτικοί λόγω της μη άμεσης απόδοσης. Μας ενημέρωσε επίσης, ότι το επόμενο διάστημα θα γίνει και νέα επαφή με τη «Βεργίνα» για την επέκταση της συμβολαιακής γεωργίας και σε άλλα προϊόντα.
 
Νέο εγχείρημα για μαζική παραγωγή του φυτού Αρωνία
Παρόλα αυτά, προωθείται μια συντονισμένη ενέργεια για την παραγωγή του φυτού Αρρωνία στην ορεινή περιοχή της Ξάνθης και της Ροδόπης. Ήδη έχουν βάλει δοκιμαστικά μερικά φυτά σε Κένταυρο (ένα στρέμμα, περίπου 160-200 δενδρύλλια), Μελίβοια (ένα στρέμμα) και Κοτύλη και θα στείλουν την παραγωγή για αναλύσεις, προκειμένου να εξεταστεί η ποιότητα. Ο κ. Ουζούν μετέφερε την αισιοδοξία ότι τα αποτελέσματα θα είναι καλά, αφού φαίνεται ότι ευνόησε το έδαφος και οι καιρικές συνθήκες που επικρατούν και «έπιασαν» τα δενδρύλλια. Μάλιστα, θα υπάρξει και προσπάθεια δημιουργίας ενός συνεταιρισμού για καρποφόρα δενδρύλλια και αρωματικά φυτά σε όλη την ΑΜΘ, ο οποίος θα ήταν ευχής έργο να λειτουργήσει σε συνεργασία με αυτόν που συστήνεται προσεχώς.
 
Γνωρίστε την Aronia melanocarpa και τα μυστικά της!
Το φυτό Αρωνία ίσως δεν είναι γνωστό τους περισσότερους καλλιεργητές ή καταναλωτές. Ανήκει σε ένα από τα θρεπτικότερα φυτά (super food) και για τα Ελληνικά δεδομένα μπορεί να αποτελέσει άλλη μία εναλλακτική καλλιέργεια.
Το Φυτό Αρωνία Aronia melanocarpa, ανήκει στην Οικογένεια Rosaceae. Είναι ευρέως διαδεδομένη και ως Black choceberry. ο πιο χαρακτηριστικό της αρώνιας είναι ασύγκριτα η υψηλή περιεκτικότητα των ζωτικών πολυφαινολών της βιταμίνης p. Η ιδιαίτερη περιεκτικότητα του φυτού σε πεκτίνη βοηθά στην απορρόφηση και την προστασία των οργανισμών από την ραδιενέργεια. Είναι με πολλούς τρόπους ωφέλιμο για τον ανθρώπινο οργανισμό και ο καρπός του μπορεί να καταναλωθεί σε μορφές: Μαρμελάδας – κρασιού- λικέρ- χυμού- καρπός νωπός και κατεψυγμένος.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αγροτικά
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

ΟΠΕΚΕΠΕ:«Πληρωμές Αγροπεριβαλλοντικών και Βιολογικών Μέτρων

Ξεπέρασαν τα 143 εκατ. Ευρώ οι καταβολές το τελευταίο τρίμηνο   Την Παρασκευή 15/11/2…