Αρχική ΠΟΛΙΤΙΣΜΟΣ Εκδηλώσεις Μια εικόνα…χίλιες λέξεις για την Μάνδρα

Μια εικόνα…χίλιες λέξεις για την Μάνδρα

1
mandra serdivan1

Οι κάτοικοι του χωριού αναγνώρισαν πάνω από 400 προγόνους τους σε περισσότερες από 500 φωτογραφίες

 

Με επιτυχία ολοκληρώθηκε το διήμερο εργαστήρι Μάνδρα-Σέρντιβαν στον προσφυγικό οικισμό της Μάνδρας Ξάνθης

   mandra serdivan2
 
Στο πλαίσιο του 6ου Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη μέλη του εργαστηρίου βρέθηκαν στον προσφυγικό οικισμό Σέρντιβαν Μικράς Ασίας – Μάνδρα Ξάνθης, την Πέμπτη 10, την Παρασκευή 11 και το Σάββατο 12 Ιουλίου, όπου παρουσίασαν στοιχεία της ιστορίας του οικισμού όπως αυτά αποκαλύπτονται από τις μαρτυρίες των πρώτων προσφύγων αλλά και από έγγραφα και αρχεία που βρέθηκαν στην περιοχή της Μικράς Ασίας.
Το διήμερο αυτό εργαστήρι είχε ως στόχο τόσο να τεκμηριώσει το οπτικό υλικό του με την αναγνώριση προσώπων σε φωτογραφίες, όσο και την ψυχαγωγία των κατοίκων του χωριού. Οι τελευταίοι, ιδιαίτερα συγκινημένοι και με μεγάλο ενδιαφέρον για αυτή την προσπάθεια της Φιλοπρόοδης Ένωσης Ξάνθης, αγκάλιασαν τις εκδηλώσεις, στις οποίες μάλιστα έδωσαν δυναμικό παρόν.
 
«Η βροχή έσβησε τα χνάρια σου κι έμεινε ο απόηχος των βημάτων, σφήνα στη μνήμη…»
«Η εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο των εκδηλώσεων του 6ου Φεστιβάλ Ανατολικής Μουσικής στην Ξάνθη που οργανώνει η ΦΕΞ και συμμετέχουν η Μητρόπολη Ξάνθης και άλλοι φορείς» αναφέρει στο «Ε» ο Διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου κ. Πασχάλης Ξανθόπουλος και συνεχίζει «κάθε χρόνο πέρα από τις μουσικές και τα εργαστήρια επικεντρωνόμαστε και με διάφορα άλλα ζητήματα. Το κομμάτι ουσιαστικά της Μάνδρας ήταν πολύ ενδιαφέρον και για τα παιδιά που συμμετέχουν στο φεστιβάλ και για τους καθηγητές που έχουμε στο πανεπιστήμιο. Έτσι, πρότεινα να ασχοληθούμε με τον οικισμό και να κάνουμε μια έρευνα στην οποία δώσαμε τον τίτλο Μάνδρα-Σέρντιβαν ή Σέρντιβαν-Μάνδρα».
Ο ίδιος συνεχίζοντας μοιράζεται με τους αναγνώστες μας τον λόγο που ήταν αναγκαία η ενασχόληση του εργαστηρίου με τον οικισμό, αλλά και τις πηγές από όπου προέρχεται το αρχειακό τους υλικό»
«Το σκεπτικό ήταν ότι μέχρι τώρα οι κάτοικοι και ο σύλλογος του χωριού είχαμε βρει ένα πολύ ενδιαφέρον αρχείο, που μας αποκάλυπτε τις σχέσεις των κατοίκων της Μάνδρας με τον προσφυγικό οικισμό, αλλά όλες οι πληροφορίες, το αρχειακό υλικό, που είχαμε προερχόταν μόνο από ελληνικές πηγές, όπως είναι το Οικουμενικό Πατριαρχείο, το Κέντρο Μικρασιατικών Σπουδών, συνεντεύξεις από τους κατοίκους πρώτης και δεύτερης γενιάς που είχαν έρθει εδώ στην Μάνδρα και από μια σειρά άλλα βιβλία. Οπότε ηχογραφήσεις, φωτογραφικό υλικό και αρκετή βιβλιογραφία έδιναν ένα στίγμα ποιο ήταν το χωριό και οι κάτοικοι που μεταφέρθηκαν από την Μικρά Ασία με την Μικρασιατική καταστροφή στο σημερινό χωριό της Μάνδρας Ξάνθης.
Όμως, πέρυσι είχαμε μια ευχάριστη έκπληξη. Τούρκοι είχαν ασχοληθεί και αυτοί με το ζήτημα. Είδαμε ότι η περιοχή του Σέρντιβαν έχει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον για τους Τούρκους, γιατί από εκεί κατά κάποιο τρόπο ξεκινάει και η αυτοκρατορία των Αλμαλίδων. Άρχισε, λοιπόν, να ανοίγεται ένας παραπάνω δρόμος, όσον αφορά τα ιστορικά δεδομένα, καθώς οι Τούρκοι είχαν μια μεγαλύτερη πρόσβαση και στο οθωμανικό αρχείο» αναφέρει ο κ. Ξανθόπουλους και εξηγεί «αυτό που κάναμε εμείς στα πλαίσια του Φεστιβάλ στο Λαογραφικό Μουσείο ήταν να μεταφράσουμε κάποια κείμενα από το οθωμανικό βιβλίο, τα οποία μας δώσανε την δυνατότητα να δώσουμε επεξηγήσεις τόσο για την ονομασία του χωριού, γιατί ήταν Σέρντιβαν, Σαρίντουγαν, Πετράδες όσο και για τους ίδιους τους κατοίκους».
 
Εργαστήρι και κάτοικοι τεκμηρίωσαν πάνω από 500 φωτογραφίες
«Είχαμε πάνω από 500 φωτογραφίες, ένα πολύ σημαντικό οπτικό υλικό για το οποίο δεν υπήρχε τεκμηρίωση του. Δηλαδή είχαμε τα ονόματα μόνο όσον έδωσαν την φωτογραφία ή πρωταγωνιστούσαν στην εκάστοτε φωτογραφία» εξηγεί στο «Ε» ο κ. Ξανθόπουλος και συμπληρώνει «σε αυτό το διήμερο εργαστήριο που έγινε το απόγευμα της Πέμπτης και της Παρασκευής κάτοικοι και μάλιστα και μιας ηλικίας παρευρέθηκαν στην Κεντρική Πλατεία του χωριού, είδαν στην μεγάλη οθόνη τις φωτογραφίες, συζητήσαμε, μιλήσαμε λίγο για το αρχείο και στην συνέχεια τεκμηριώσαμε τις φωτογραφίες. Έτσι περισσότερα από 400 άτομα αναγνωρίστηκαν και θα τους τεκμηριώσουμε στο ψηφιοποιημένο αρχείο που υπάρχει. Με αυτόν τον τρόπο δημιουργούμε μια βάση που ο καθένας θα μπορεί να έχει πρόσβαση και γνωρίζοντας ποια είναι τα πρόσωπα, οι χώροι και κατ’ επέκταση και τις ημερομηνίες που έχουν τραβηχτεί οι φωτογραφίες».
 
Ανταμοιβή η αγάπη του κόσμου
Ο Διευθυντής του Λαογραφικού Μουσείου μιλά και για τον κόσμο του οικισμού, ο οποίος παρακολούθησε την εκδήλωση και τους γέμισε στο τέλος με ευχές.
«Οι εκδηλώσει αυτές γίνονται σε ένα πλαίσιο, όπως όλες σχεδόν οι εκδηλώσεις της ΦΕΞ, οι οποίες δεν έχουν κανένα οικονομικό υπόβαθρο, δηλαδή δεν επιχορηγούνται με αποτέλεσμα όλοι όσοι συμμετέχουν να το κάνουν εθελοντικά. Έτσι η καλύτερη ανταμοιβή είναι οι ευχές που μας δίνουν στο τέλος. Ο κόσμος το βρήκε ενδιαφέρον και έπεισε τους μουσικούς, που έπαιξαν στην συναυλία του Σαββάτου, να ξαναγίνει συναυλία στο χωριό. Έτσι, έκλεισε ένα διήμερο εκδηλώσεων που είχε τόσο χαρακτήρα τεκμηρίωσης, όσο και ψυχαγωγικό χαρακτήρα» υπογραμμίζει ο ίδιος.
Κλείνοντας, να σημειώσουμε ότι το φεστιβάλ συνεχίζει με τον εσπερινός στο Πολύστηλο, στην συνέχεια στον Άγιο Βλάση και στον Τεκέ, καθώς η Ανατολική Μουσική έχει μια σχέση με την θρησκευτική Μουσική και περιλαμβάνει όλες τις πλευρές.
Γεωργία Ταραξοπούλου
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Εκδηλώσεις
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Το Μαύρο Αντικείμενο–Κουκλοθέατρο ανοίγει ξανά τις πόρτες του!

Στην εκδήλωση της Κυριακής 26 Ιανουαρίου 2025, οι ενδιαφερόμενοι θα έχουν την ευκαιρία να …