Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Αγανάκτηση στον οικισμό της Μάνδρας

Αγανάκτηση στον οικισμό της Μάνδρας

0
mandra
 

 Να παραμείνει η θαλάσσια περιοχή για ανάπτυξη του τουρισμού ζητούν οι κάτοικοι

 

Οι κοινότητα αντιτίθεται στην εγκατάσταση κτηνοτροφικής μονάδας στην παραλιακή ζώνη

 
 
Αντιμέτωποι με μια ακόμη δυσάρεστη κατάσταση έρχονται οι κάτοικοι του οικισμού Μάνδρας, οι οποίοι προσπαθούν να αποτρέψουν τη δημιουργία και εγκατάσταση κτηνοτροφικών μονάδων στην παραλιακή ζώνη. Στο χωριό από το 1986, με απόφαση του τότε Νομάρχη να θεωρείται φθίνων οικισμός, βλέπουν να ξεπετάγονται σε κοντινή απόσταση από τα σπίτια τους δεκάδες κτηνοτροφικές μονάδες, οι οποίες υποβαθμίζουν την εικόνα του χωριού, αλλά και την καθημερινότητα των κατοίκων καθώς αναγκάζονται να υπομένουν τις δυσάρεστες οσμές που προέρχονται από αυτά.
 
Έντονη η δυσαρέσκεια των κατοίκων
Την έντονη δυσαρέσκεια των κατοίκων εκφράζει το Συμβούλιο της Τοπικής Κοινότητας Μάνδρας του Δήμου Αβδήρων.
«Έπειτα από αίτημα των κατοίκων του χωριού, στον αναδασμό που πραγματοποιήθηκε το 1990-96, έμειναν εκτός σχεδίου αναδασμού τα αγροκτήματα του 1929 που βρίσκονται στην παραλιακή περιοχή. Ο λόγος που έγινε αυτό ήταν για να μπορέσει να αναπτυχθεί η περιοχή τουριστικά. Σεβόμενοι αυτή την απόφαση, όλα αυτά τα χρόνια δεν έχει κατασκευαστεί τίποτα. Σήμερα όμως, κάποιος αγόρασε αγροτεμάχιο στην συγκεκριμένη περιοχή και εκμεταλλευόμενος τον νόμο για πτηνό-κτηνοτροφικές εγκαταστάσεις, έχει κατασκευάζει μαντρί για 390 πρόβατα, με προσωρινή άδεια που του χορηγήθηκε από την Διεύθυνση Γεωργίας» αναφέρει στο «Ε» ο Πρόεδρος της Κοινότητας, Χρήστος Καρακάσης και συμπληρώνει «πέρα από την υποβάθμιση της συγκεκριμένης περιοχής, η εν λόγω ενέργεια δημιουργεί κωλύματα σε οποιαδήποτε τουριστική επένδυση, καθώς θα απαιτούνται κάποιες αποστάσεις. Επιπλέον, η συγκεκριμένη περιοχή εμπίπτει εντός της ζώνης Γ1-4 του «ΕΘΝΙΚΟΥ ΠΑΡΚΟΥ ΑΝΑΤΟΛΙΚΗΣ ΜΑΚΕΔΟΝΙΑΣ ΚΑΙ ΘΡΑΚΗΣ και δεν έχει τις απαιτούμενες από το νόμο αποστάσεις. Τέλος, να σημειώσω ότι ο συγκεκριμένος πολίτης έχει υποβάλει τρεις αιτήσεις να του παραχωρηθούν κοινόχρηστες εκτάσεις στην περιοχή για να τις εκμεταλλευτεί με τον ίδιο τρόπο».
Μάλιστα ο κ. Καρακάσης τονίζοντας το πόσο επιβαρυμένος είναι ο οικισμός της Μάνδρας από τέτοιου είδους δραστηριότητες και την ανάγκη να μείνει αυτή η περιοχή έξω από την λογική των μαντριών ζητά «να μπει κάποιο φρένο στις παράλογες απαιτήσεις κάποιων οι όποιοι μη σεβόμενοι την θέληση της πλειονότητας στο βωμό του πρόσκαιρου κέρδους καταστρέφουν τον πλούτο της περιοχής και την πρόοδο των κατοίκων».
 
Η άδεια από τη Διεύθυνση Γεωργίας είναι προσωρινή
Σύμφωνα με τη Διεύθυνση Γεωργίας μέχρι στιγμής στον ενδιαφερόμενο έχει χορηγηθεί, όπως ορίζει ο νόμος προσωρινή άδεια. Συγκεκριμένα, η υπηρεσία υποχρεούται να δώσει προσωρινή άδεια σε όποιον καταβάλει τα απαραίτητα έγγραφα. Στη συνέχεια, προχωρά σε αυτοψία, προκειμένου να ελέγξει αν όντως ο χώρος πληροί όλες της προϋποθέσεις για την χορήγηση της οριστικής άδειας.
 
Ο Δήμος Αβδήρων στο πλευρό των κατοίκων της Μάνδρας
Σε επικοινωνία του «Ε» με τον Δήμαρχο Αβδήρων Βασίλη Τσολακίδη, ο τελευταίος έκανε φανερή τη θέση του Δήμου να σταθεί στο πλευρό των κατοίκων του οικισμού. «Αποφασίσαμε να υιοθετήσουμε την θέση του Συμβουλίου της Τοπικής Κοινότητας. Μάλιστα, έχει δοθεί εντολή στο νομικό του Δήμου να αναλάβει την υπόθεση και να την παρακολουθούμε από κοντά. Έχουμε σκοπό να κινηθούμε στο γράμμα και στο πνεύμα του νόμου, προκειμένου να αποτρέψουμε τη συγκεκριμένη ενέργεια».
Στο ίδιο πνεύμα κινήθηκαν και οι δηλώσεις του Προέδρου του Δημοτικού Συμβουλίου Παναγιώτη Θεοχάρους.
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…