Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Η κυβέρνηση τα βάζει με τους συνδικαλιστές

Η κυβέρνηση τα βάζει με τους συνδικαλιστές

0
apergia

Μπεμπεκίδης και Μπούτος μιλούν για καταστρατήγηση του συνδικαλισμού και νόμους κατά των εργαζομένων

 

Απειλεί με τέσσερις βασικές αλλαγές στον νόμο για τις απεργίες η Ν.Δ. Διαφωνίες από ΠΑΣΟΚ και ΣΥΡΙΖΑ

 
 
Φωτιές όπως φαίνεται άναψε η απεργία της ΔΕΗ στους συνδικαλιστές, καθώς, όπως φαίνεται, έβαλε την κυβέρνηση πάλι σε σκέψεις για άμεση αλλαγή του νόμου για τις απεργίες.
Μάλιστα η τελευταία από την πλευρά της δηλώνει έτοιμη να κάνει πολλές αλλαγές στον τρόπο που μπορούν οι εργαζόμενοι να αποφασίζουν για απεργία, αλλά και τα προνόμια των συνδικαλιστών.
Ειδικότερα, αυτές οι ριζικές αλλαγές αναμένεται να έρθουν με τη μορφή νόμου προς τα τέλη του 2014, ενώ οι διατάξεις που αφορούν τη χρηματοδότηση των συνδικάτων, την επαναφορά του λοκ-άουτ και τον περιορισμό των συνδικαλιστικών αδειών, αναμένεται εξάλλου να αποτελέσει αντικείμενο των διαπραγματεύσεων με το κλιμάκιο της Τρόικας που θα βρεθεί στην Αθήνα τις επόμενες ημέρες.
 
Οι τέσσερις βασικές αλλαγές που σχεδιάζονται είναι οι εξής:
1. Αλλαγή στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις
Με την διάταξη που προωθείται μια απεργία για να είναι νόμιμη πρέπει να έχει υπερψηφιστεί από το 50%+1 των μελών του συνδικάτου
2. Επαναφορά της ανταπεργίας (λοκ-άουτ)
Πρόκειται για επαναφορά διάταξης του 1976, η οποία έδινε τη δυνατότητα σε εργοδότη να κλείνει την επιχείρησή του σε περίπτωση απεργίας διαρκείας των εργαζομένων, μέτρο που ισχύει σε πολλές χώρες της Ευρώπης
3. Επανεξέταση του τρόπου χρηματοδότησης των συνδικάτων
Μέχρι σήμερα η χρηματοδότηση γίνεται από το κράτος μέσω κονδυλίου που παρακρατεί ο εργοδότης ως ποσοστό από τις εισφορές που πρέπει να καταβάλει στους εργαζόμενους. Στην Ευρώπη η χρηματοδότηση καλύπτεται από τις συνδρομές των μελών των συνδικάτων
4. Αλλαγή στο καθεστώς συνδικαλιστικών αδειών
Το καθεστώς θα αυστηροποιηθεί σε ό,τι αφορά το ποιοι θα δικαιούνται και πώς θα χορηγούνται.
 
Αντιδρούν τα σωματεία της Ξάνθης
Σε σχόλιο του για τις προωθούμενες αλλαγές, ο εκπρόσωπος Τύπου του ΣΥΡΙΖΑ Δημήτρης Στρατούλης επισημαίνει ότι «η κυβέρνηση προωθεί την κατάργηση της απεργίας και του συνδικαλισμού, ενώ στην ίδια κατεύθυνση φαίνεται να κινείται και το ΠΑΣΟΚ.
Θέση, όμως, που ενστερνίζονται και ο Πρόεδρος του Εργατικού Κέντρου Ξάνθης κ. Άγγελος Μπεμπεκίδης και ο Πρόεδρος του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης κ Γιάννης Μπούτος.
«Όλα αυτά που συζητιούνται είναι ενάντια στους εργαζομένους και τον συνδικαλισμό» αναφέρει στο «Ε» ο κ. Μπεμπεκίδης υπογραμμίζοντας πως η Κυβέρνηση έχει κάνει κουρελόχαρτο το νόμο 1264 για τις συνδικαλιστικές άδειες.
«Δεν υπάρχουν πια προνόμια. Μόνο από τις ΔΕΚΟ έχουν οφέλη, για να κάνουν το έργο τους το οποίο έχει πολλαπλασιαστεί με την ανεργία, τις διαθεσιμότητες κλπ» συμπληρώνει ο ίδιος και συνεχίζει τονίζοντας πως «δεν είναι δυνατόν να χάνει ο συνδικαλιστής το μεροκάματο του, όταν τον καλούν οι εργαζόμενοι. Εξάλλου, τα μεροκάματα αυτά τα πληρώνει ο εργοδότης. Δεν είναι χρήματα του κράτους. Οπότε, που ακριβώς εντάσσεται αυτή η λογική της κυβέρνησης;».
Τις δηλώσεις του συναδέλφου στήριξε και ο κ. Μπούτος, ο οποίος σημείωσε πως αν συμβούν αλλαγές και κυρίως στον τρόπο λήψης των αποφάσεων για απεργιακές κινητοποιήσεις θα αντιδράσουν, καθώς με αυτό τον τρόπο καταστρατηγείται ο συνδικαλισμός.
Μάλιστα, ο ίδιος κλείνοντας, δεν παρέλειψε να αναφερθεί και στην σημερινή απεργιακή κινητοποίηση της ΑΔΕΔΥ η οποία αναμένεται ενθαρρυντική για τα μέλη της ΑΔΕΔΥ Ξάνθης.
«Αύριο κλείνει ένας χρόνος από την στιγμή που οι πρώτοι μας συνάδελφοι βγήκαν στην διαθεσιμότητα. Έτσι, πραγματοποιούμε απεργιακή κινητοποίηση ενάντια στην αξιολόγηση, κατά την οποία το 15% των δημοσίων υπαλλήλων θα κριθεί άχρηστο, τη διαθεσιμότητα, τις απολύσεις καθώς και τις μειώσεις σε μισθούς και συντάξεις» αναφέρει ο ίδιος τονίζοντας πως τις τελευταίες ημέρες κλιμάκια επισκέφτηκαν τις τελευταίες ημέρες Δήμους, Κοινότητες, Σχολεία και άλλες δημόσιες υπηρεσίες, προκειμένου να ενημερώσουν τους εργαζομένους και να ζητήσουν την συμμετοχή τους.
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Στα ραντάρ των Ινδών ελληνικά λιμάνια – Τα σχέδια για Αλεξανδρούπολη

Διαγωνισμοί για την πώληση ή και παραχώρηση υποδομών και ακινήτων από το ΤΑΙΠΕΔ Τρεις διαγ…