Δεν καλύπτουν πια το 50% των γενόσημων τα ασφαλιστικά ταμεία. Κυρώσεις για τους φαρμακοποιούς που δεν θα προτείνουν τα φθηνά φάρμακα
Δ. Κάλφα: «Η απόφαση αυτή είναι αποτέλεσμα μια κακής πολιτικής που θα φέρει αύξηση στις νοσοκομειακές δαπάνες»
Νέα απόφαση του Υπουργού Υγείας κ. Μάκη Βορίδη, η οποία δημοσιεύτηκε την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως θέλει τους φαρμακοποιούς που δεν θα ακολουθούν τον καθορισμό των ορίων συνταγογράφησης που έχει επιβάλει το Υπουργείο Υγείας να έρχονται αντιμέτωποι με κυρώσεις. Μια είδηση που αναστάτωσε τους φαρμακοποιούς όλης της χώρας, οι οποίοι προειδοποιούν για τις επιπτώσεις που έχουν οι αλόγιστες περικοπές της φαρμακευτικής περίθαλψης στην Δημόσια Υγεία.
Τι ορίζει η απόφαση
«Οι φαρμακοποιοί είναι υποχρεωμένοι να διαθέτουν ως απόθεμα και να χορηγούν το φαρμακευτικό προϊόν με την χαμηλότερη λιανική τιμή για κάθε δραστική ουσία, περιεκτικότητα και συσκευασία, από τα φάρμακα του θετικού καταλόγου συνταγογραφούμενων προϊόντων. Κατά την εκτέλεση των συνταγών οι φαρμακοποιοί υποχρεούνται να γνωστοποιήσουν στον ασθενή, για κάθε συνταγή συγκεκριμένης δραστικής ουσίας χωριστά, το φάρμακο με την χαμηλότερη τιμή και το ποσό συμμετοχής που αντιστοιχεί στο συγκεκριμένο φάρμακο» αναφέρει η απόφαση του υπουργού Υγείας που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ.
Τι θα γίνει εάν ο ασθενείς επιλέξει ένα ακριβότερο φάρμακο
Όπως διευκρινίζεται, εάν ο ασθενής επιλέξει ακριβότερο φάρμακο, πληρώνει τη διαφορά που προβλέπει η κείμενη νομοθεσία και ο φαρμακοποιός υποχρεούται, πριν την εκτέλεση της συνταγής, να ενημερώσει τον ασθενή για το σύνολο της συμμετοχής του και την διαφορά που προκύπτει, εφόσον δεν επιλέγει το φθηνότερο φάρμακο.
Σε αυτήν την περίπτωση, ο ασθενής οφείλει να υπογράψει σε ειδικό χώρο επί της συνταγής ότι επιθυμεί να λάβει το ακριβότερο φάρμακο και το γεγονός αυτό θα καταχωρείται επίσης στο ηλεκτρονικό σύστημα συνταγογράφησης, το οποίο θα αναπροσαρμοστεί κατάλληλα από την ΗΔΙΚΑ για τα περιλαμβάνει τα ανωτέρω.
Οι φαρμακοποιοί θα ελέγχονται κάθε μήνα
Ο υπουργός Υγείας διευκρινίζει στην απόφασή του πως ο ΕΟΠΥΥ οφείλει να ελέγχει σε μηνιαία βάση τα δεδομένα εκτέλεσης συνταγών του κάθε φαρμακοποιού, να προβαίνει σε συγκριτικές αναλύσεις στη βάση προκαθορισμένων δεικτών και να επιβάλει κυρώσεις σε φαρμακοποιούς που παραβιάζουν τις προαναφερόμενες διατάξεις.
Οι κυρώσεις θα είναι οι προβλεπόμενες από τον κανονισμό του ΕΟΠΥΥ και θα έχουν ως αποτέλεσμα τη διακοπή της σύμβασης συνεργασίας των φαρμακοποιών με τον οργανισμό για χρονικό διάστημα ανάλογο με την παράβαση.
Δ. Κάλφα: «Θα στερήσουν από τους ασφαλισμένους το δικαίωμα για φάρμακα»
Για τις αρνητικές επιπτώσεις που θα έχει αυτή η απόφαση στην Δημόσια Υγεία μίλησε στο «Ε» η Πρόεδρος του Συλλόγου Φαρμακοποιών Ξάνθης κ. Δέσποινα Κάλφα. Όπως σημειώνει η ίδια ο κλάδος των φαρμακοποιών δεν έχει δει «με καλό μάτι» αυτή την απόφαση, καθώς απειλεί το δικαίωμα των ασφαλισμένων για φαρμακευτική περίθαλψη.
«Είναι μια όχι και τόσο θετική εξέλιξη, η οποία απειλεί το δικαίωμα των ασφαλισμένων για φαρμακευτική περίθαλψη. Να σημειώσουμε ότι ο μέσος όρος ανά ασφαλισμένο, ανά μήνα δεν καλύπτει τις ανάγκες που υπάρχουν. Για παράδειγμα, οι υπερήλικες που χρειάζονται μηνιαίως ένα μεγάλο αριθμό φαρμάκων, θα χάσουν το δικαίωμα να τα προμηθεύονται» αναφέρει στο «Ε» η κ. Κάλφα και εξηγεί πως «υπάρχουν περιπτώσεις που το κόστος των φαρμάκων ανέρχεται στα 100 ευρώ, από τα οποία η δαπάνη καλύπτει τα 40 ευρώ, ενώ τα υπόλοιπα 60 ευρώ καλείται να τα δώσει ο ασφαλισμένος».
Η ίδια όμως μίλησε και για τα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο. «Τα φάρμακα που δεν έχουν γενόσημο τα επιβαρύνεται εξολοκλήρου ο ασφαλισμένος, ενώ παλιότερα καλυπτόταν 50% από το ταμείο και 50% από τον ασθενή» σημειώνει η ίδια και συμπληρώνει «για παράδειγμα το φάρμακο “lirica” των 150 που χρησιμοποιείται για την αντιμετώπιση του άγχους και της επιληψίας κοστίζει 69 ευρώ. Ο ασθενής καλείται να καταβάλει συμμετοχή ύψους 50,51 ευρώ. Εάν κανείς υπολογίσει και την συνταγογράφιση που είναι στα 10 ευρώ, καταλαβαίνει ότι η συμμετοχή του ασφαλισμένου είναι περίπου όσο και η αρχική του τιμή».
Κλείνοντας, η κ. Κάλφα καταλήγει ότι αυτή η απόφαση είναι αποτέλεσμα μια κακής πολιτικής, η οποία θα έχει ως συνέπεια την στέρηση των φαρμάκων στους ασφαλισμένους και κατά συνέπεια την αύξηση των νοσοκομειακών δαπανών.