Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Δικαστικό Ρεπορτάζ Η Μονή Βατοπεδίου κερδίζει τις δίκες για τις ανταλλαγές

Η Μονή Βατοπεδίου κερδίζει τις δίκες για τις ανταλλαγές

0
moni vatopediou

Απορρίφθηκαν οι αγωγές του Δημοσίου από το Πολυμελές Πρωτοδικείο Θεσσαλονίκης. Νόμιμες και έγκυρες οι ανταλλαγές έκρινε το δικαστήριο

 

Το Σεπτέμβριο η δίκη για τη Βιστονίδα στο Εφετείο Κομοτηνής

 
 
Απορριπτική ήταν η απόφαση του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Θεσσαλονίκης (υπ’ αρ. 12953 και 12954/2014) στις αγωγές του Δημοσίου κατά της Μονής Βατοπεδίου τρίτων αγοραστών και Τραπεζών με τις οποίες ζητούσε ακύρωση όλων των ανταλλαγών που έγιναν κατά την περίοδο του 2004 – 2005 και την επιστροφή των οικοπέδων που αντηλλάγησαν με παραλίμνιες εκτάσεις της λίμνης Βιστονίδας.
 
Η Μονή κέρδισε το σύνολο των υποθέσεων στην αντιδικία της με το Δημόσιο
Το δικαστήριο έκρινε έγκυρες και νόμιμες όλες τις ανταλλαγές και απέρριψε τη κατηγορία του δόλου ή της συμπαιγνίας. Απορρίφθηκε επίσης και το αίτημα του Δημοσίου κατά της Μονής για ηθική βλάβη.
Να σημειώσουμε ότι σε πρώτο βαθμό το Δημόσιο χάνει έναντι της Μονής όλες τις Αγωγές που έχει καταθέσει εκτός δύο που αφορούν ανταλλαγές στην Αθήνα καθώς κρίθηκε ότι δεν έπρεπε να γίνει κατάτμηση των ακινήτων όχι όμως επίσης της νομιμότητας της διαδικασίας των ανταλλαγών. Δηλαδή η Μονή Βατοπεδίου από το 2008 όταν ξέσπασε η υπόθεση Βατοπεδίου έχει δικαιωθεί δικαστικά στο σύνολο των υποθέσεων στις οποίες αντιδικεί με το Δημόσιο!
 
Το Σεπτέμβριο η δίκη για τη Βιστονίδα στο Εφετείο Κομοτηνής
Το Σεπτέμβριο εκδικάζεται η έφεση που αφορά στην κύρια υπόθεση των διεκδικήσεων 27.000 στρεμμάτων παραλιμνίων εκτάσεων από την Μονή. Η απόφαση αυτή θα κρίνει το ιδιοκτησιακό καθεστώς τους. Υπενθυμίζουμε ότι η πρώτη αγωγή της Μονής με την οποία διεκδικούσε 3.000 στρέμματα στην λιμνοθάλασσα (εκκλησάκι του Αγ. Νικολάου ) και του Αλιευτικού συνεταιρισμού είχε γίνει δεκτή.
Υπενθυμίζουμε επίσης ότι μέχρι τώρα έχουν εκδικαστεί και από το Εφετείο και από τον Άρειο Πάγο οι παράπλευρες υποθέσεις που συνδέονται με την κύρια υπόθεση όπως αυτή με την δικαστή κα Ψάλτη που κατηγορήθηκε για παράβαση καθήκοντος κατ’ εξακολούθηση και παραβίαση δικαστικού απορρήτου καθώς επίσης και οι μοναχοί Εφραίμ και Αρσένιος για ηθική αυτουργία στα ίδια αδικήματα. Οι κατηγορίες τους σχετίζονταν με τη μη δημοσίευση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης (μετά 4 χρόνια) που είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί το δημόσιο και να προκληθούν οι ανταλλαγές, επί κυβέρνησης ΝΔ.
Αρχικώς οι τρεις κατηγορούμενοι είχαν καταδικαστεί με φυλάκιση 10 μηνών με αναστολή, ο Άρειος Πάγος έκανε δεκτό το αίτημα αναίρεσης της πρώτης απόφασης και ανέπεμψε την υπόθεση στο Πενταμελές Εφετείο με διαφορετική σύνθεση.
Οι κατηγορίες τους σχετίζονταν με τη μη δημοσίευση της απόφασης του Πολυμελούς Πρωτοδικείου Ροδόπης, που είχε ως αποτέλεσμα να παραιτηθεί το δημόσιο και να προκληθούν οι ανταλλαγές, επί κυβέρνησης ΝΔ.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου
 

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Δικαστικό Ρεπορτάζ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Αρ. Σκουνάκη: «Η δίωξη των έξι φοιτητών του Πολυτεχνείου Ξάνθης είναι καθαρά πολιτική»

Η δικηγόρος των έξι φοιτητών, Αρετή Σκουνάκη μιλάει στο «Ε» για την υπόθεση η οποία εκδικά…