Σχόλια 30/07/14

0
Τα ραντεβού κυβέρνησης-τρόικας στο εξής στο Παρίσι. Η σχέση προχώρησε, πήγε σε άλλο επίπεδο μετά από τρία χρόνια…


 
 
Μας δουλεύουν
 Εάν είσαι κλεφτοκοτάς, πας φυλακή. Εάν κάνεις μεγάλη κομπίνα, πάρεις φακελάκι σαν δημόσιος υπάλληλος από τον πολίτη, σε στέλνουν στο Πειθαρχικό Συμβούλιο, όπου οι συνάδελφοι σε «τιμωρούν» χαϊδεύοντάς σε, έτσι για τα μάτια του κόσμου.
Ποινές-χάδι λοιπόν όποιοι παίρνουν φακελάκι. Αρκετοί δε είναι και γιατροί και κυρίως χειρουργοί, που έχουν και τις μεγαλύτερες απαιτήσεις για φουσκωμένο φακελάκι.
Πάντως θα πρέπει να ομολογήσουμε πως υπάρχει ένας άνθρωπος που τα ψάχνει τα πράγματα αυτά. Παντού στο δημόσιο, τις δημοτικές επιχειρήσεις, τις ΔΕΚΟ. Και δεν είναι άλλος από τον Γενικό Επιθεωρητή Δημόσιας Διοίκησης Λέανδρο Ρακιντζή. Που ψάχνει, βρίσκει και παραπέμπει τα λαμόγια και τους παρανομούντες. Ευτυχώς βέβαια, παρότι τα Υπηρεσιακά Συμβούλια που κάνουν τον έλεγχο ακολουθούν το γνωστό: «κόρακας κοράκου μάτι δεν βγάζει».
-Ελλάς το μεγαλείο σου…
«Ε»


 
Επιτέλους «Βιστονίδα» το ορθόν
 Όλα ξεκίνησαν από ένα λάθος και το οποίο δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Ήταν τότε που αποκτήσαμε το γνωστό «Δήμο Βιστωνίδας». Με ωμέγα γιατί έτσι τους κάθισε πιο όμορφα έναντι του γνωστού και ορθού «Βιστονίδα». Και στη βιασύνη τους έφτιαξαν σφραγίδες με το λάθος, έγγραφα, πινακίδες και μια σειρά άλλων πραγμάτων συνεχίζοντας τη λανθασμένη γραφή.
Το οποίο λάθος επισημάναμε στον τότε δήμαρχο Βασ. Τσολακίδη ο οποίος μάλιστα έκανε μια προσπάθεια και διορθώθηκε τουλάχιστον στο δήμο. Το λάθος όμως από τις δημόσιες υπηρεσίες αλλά και τους ιδιώτες συνεχιζόταν και δυστυχώς συνεχίζεται μέχρι σήμερα. Έτσι, ένα αρχικό λάθος στη γραφή του ονόματος μιας λίμνης, της Βιστονίδας, συνεχίζεται δυστυχώς. Μάλιστα φορείς που έχουν σχέση και ασχολία με τη λίμνη, και αυτοί, την γράφουν λανθασμένα, διαιωνίζοντας το λάθος αλλά και επικυρώνοντάς το ως κρατικός φορέας, αφού ο λαός δέχεται το δημόσιο ως θέσφατο.
-Βιστονίδα λοιπόν η σωστή γραφή. Η εφημερίδα μας από την αρχή χρησιμοποιεί το «ο» αντί του «ω» αλλά δεν μπορεί να διορθώσει και το δημόσιο εάν δεν το κάνει εκείνο.
Και δυο κουβέντες τώρα για τη λίμνη που βρίσκεται ανάμεσα στους νομούς Ξάνθης και Ροδόπης και πήρε το όνομά της από το Θρακικό έθνος που κατοικούσε εκεί κατά την Ομηρική ακόμη εποχή, οι Βίστονες.
«Ε»


 
Αγωνίες
 Οι μόνοι που δεν ξεκουράζονται τώρα το καλοκαίρι και τελούν σε σχετική αγωνία για το τι θα παραλάβουν και τι θα βρουν όταν αναλάβουν, όπως καταλάβατε, είναι οι νέοι δημοτικοί άρχοντες.
Δημαρχόπουλος, Τσιτιρίδης, Μίχογλου και Καπζά, σχεδιάζουν, κάνουν επαφές, μιλούν με συνεργάτες τους για να είναι όσο το δυνατόν εγκαίρως έτοιμοι όταν αναλάβουν τις τύχες των δήμων που εξελέγησαν.
Η αλήθεια είναι ότι θα έχουν αρκετό χρόνο να υλοποιήσουν τα προγράμματά τους διότι πέντε χρόνια είναι αυτά, δεν είναι λίγα. Και βέβαια μαζί με τα νέα συμβούλια και δημάρχους, την σχετική αγωνία έχουν και οι ψηφοφόροι που με την ψήφο τους στήριξαν τους νικητήριους συνδυασμούς.
Λίγος χρόνος έμεινε, θα φανεί το ειδικό βάρος του κάθε δημάρχου και τι πουλιά πιάνει.
-Ίδωμεν…
«Ε»


 
Τακτοποίηση αυθαιρέτων
 Άλλη μια τακτοποίηση αυθαιρέτων και μάλιστα με τη νομική κάλυψη του Συμβουλίου της Επικρατείας. Δεν θα μπούμε στις λεπτομέρειες της υπόθεσης και τι ακριβώς περιλαμβάνει. Δηλαδή, ποιες περιπτώσεις καλύπτει η απόφαση του ΣτΕ. Εκείνο που μένει ως στοιχείο σε όλους τους πολίτες αυτής της χώρας είναι ότι ο αυθαιρετών δικαιώνεται!
Αργά ή γρήγορα τα αυθαίρετα νομιμοποιούνται από την Πολιτεία, η οποία κάθε φορά ισχυρίζεται πως είναι η τελευταία φορά…
Και πάντα βέβαια αυθαίρετα ξεφυτρώνουν και πάντα νομιμοποιούνται. Και μένουν οι νομιμόφρονες να παρακολουθούν τις νομιμοποιήσεις και να θεωρούν τους εαυτούς τους, τους ηλίθιους της υπόθεσης. Αυτή είναι η αλήθεια δυστυχώς σ’ αυτό το κράτος, σ’ αυτές τις κυβερνήσεις.
«Ε»


 
Εκκρεμότητες
 Υποτίθεται ότι νέο κράτος ελληνικό φτιάξαμε (μας φτιάξαν αλλά τέλος πάντων) το 1827. Ε, λοιπόν, από τότε ενώ έγιναν κάποιες αρχικές προσπάθειες για να τακτοποιηθούν ουσιαστικές παρεμβάσεις και να στηθεί ένα σύγχρονο κράτος, μέχρι και το 2014, δεν έχει ολοκληρωθεί ακόμη: α) Κτηματολόγιο σ’ όλη τη χώρα, β) καθορισμός Ζωνών Χρήσης Γης και γ) δεν έχει ολοκληρωθεί ο Καθορισμός και Οριοθέτηση του Αιγιαλού.
Τρία βασικά, βασικότατα εργαλεία για την ανάπτυξη σωστά και συγκροτημένα της χώρας. Και είμαστε εμείς, η Ελλάδα και η Αλβανία, οι μόνες χώρες που δεν τα έχουμε ολοκληρώσει τα τρία αυτά σημαντικά έργα. Κι αυτό, για να μπορούν οι επιτήδειοι να καταπατούν δημόσια γη, να κτίζουν στις παραλίες δίπλα στη θάλασσα και κυρίως όπου θέλουν και ό,τι θέλουν.
-Αυτοί είμαστε κι ας μην κρυβόμαστε και ψάχνουμε για δικαιολογίες ότι φταίνε οι…Γερμανοί. Διότι τα τρία παραπάνω βασικά έργα που δεν έγιναν χρόνια τώρα, δεν μας τα απαγόρευσε κανείς να γίνουν!
Εμείς, οι κυβερνήσεις μας δεν τα προχώρησαν και όσα προχώρησαν δεν ολοκληρώθηκαν ακόμη.
«Ε»


 
Φορολογικός γολγοθάς
 Αρχίζει την ερχόμενη Πέμπτη ο φορολογικός γολγοθάς εκατομμυρίων πολιτών, αφού κάθε μήνα -μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου εκτός απροόπτου- οι φορολογούμενοι θα καλούνται να πληρώσουν κάποια δόση: φόρου εισοδήματος, ΕΝΦΙΑ, φόρου πολυτελούς διαβίωσης ή τα τέλη κυκλοφορίας για το επόμενο έτος.
Αναλυτικά έχουμε να πληρώσουμε: Την Πέμπτη 31 Ιουλίου είναι η πρώτη δόση του φόρου εισοδήματος, έκτακτης εισφοράς, τέλους επιτηδεύματος και φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Την Παρασκευή 1η Αυγούστου κάνει «πρεμιέρα» ο νέος φόρος ακινήτων ΕΝΦΙΑ, ο οποίος θα καταβληθεί σε 5 δόσεις. Μέχρι τις 29 Αυγούστου πρέπει να καταβληθεί η πρώτη δόση του ΕΝΦΙΑ και η δεύτερη δόση του φόρου πολυτελούς διαβίωσης. Μέχρι τις 30 Σεπτεμβρίου η δεύτερη δόση του φόρου εισοδήματος και η δεύτερη δόση του ΕΝΦΙΑ. Μέχρι τις 31 Οκτωβρίου η τρίτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Μέχρι τις 28 Νοεμβρίου η τρίτη δόση του φόρου εισοδήματος και η τέταρτη δόση του ΕΝΦΙΑ. Μέχρι τις 31 Δεκεμβρίου η πέμπτη και τελευταία δόση του ΕΝΦΙΑ και τα τέλη κυκλοφορίας του 2015.
Ζωή να’ χουμε να πληρώνουμε!


 
Και ποιος δεν θα αγωνιζόταν!
 Και ποιος δεν θα αγωνιζόταν να κρατήσει την δουλειά του αν έπαιρνε 952 ευρώ με τις εργοδοτικές εισφορές για 3 ώρες δουλειά, 1.066 ευρώ για 4 ώρες,1.455 ευρώ για 5 ώρες και 2.414 ευρώ για 8 ώρες δουλειάς; Ο λόγος φυσικά για τις καθαρίστριες του υπουργείου Οικονομικών που παρά την μείωση της επιφάνειας των κτιρίων του ΥΠΟΙΚ από 302.426 τ.μ. σε 121.91 τ.μ., κάτι που συνεπάγεται μείωση προσωπικού σε όλα τα επίπεδα, ζητούν να κρατήσουν τις θέσεις τους.
Φυσικά και ο καθένας έχει δικαίωμα να παλέψει για την εργασία του, αλλά δεν θα τα βάψουμε και μαύρα για τους καλοβολεμένους υπαλλήλους. Δεν μπορώ να δεχτώ ότι τους έπιασε όλους ο πόνος (σ.σ. Η κα Αλεξίου θα κάνει συναυλία για την απολυμένη καθαρίστρια του Mega) την στιγμή που τόσα χρόνια άνθρωποι στον ιδιωτικό τομέα δούλευαν 8 και 10 ώρες για τα μισά χρήματα.
Δεν λέω να δεχτούμε τους μισθούς Βουλγαρίας, αλλά ούτε τους λαϊκισμούς του κάθε πολιτικού.
Γ.Τ.


 
Θέλει ιδιαίτερη προσοχή!
 Στο νοσοκομείο βρίσκεται ένας 48χρονος συμπολίτης μας μετά από πλαγιομετωπική σύγκρουση του δικύκλου του με επιβατικό Ι.Χ. που οδηγούσε μια 33χρονη. Μάλιστα, η σύγκρουση ήταν τόσο δυνατή, που είχε σαν αποτέλεσμα να κοπεί η μηχανή του 48χρονου στα δύο. Ο άτυχος άνδρας μεταφέρθηκε στο Γενικό Νοσοκομείο Ξάνθης φέροντας σοβαρά τραύματα, ενώ τα αίτια του ατυχήματος διενεργεί η Τροχαία Ξάνθης.
Να σημειώσουμε ότι το παραπάνω αποτελεί απλά ένα από τα δεκάδες ατυχήματα που λαμβάνουν χώρα τόσο στον νομό μας όσο και στην περιφέρεια μας, σύμφωνα με το Γραφείο Τύπου της Τροχαίας της Περιφέρειας μας.
Γι’ αυτό λοιπόν, ας είμαστε ιδιαίτερα προσεκτικοί όταν κινούμαστε στο δρόμο και να ελέγχουμε προσεκτικά ακόμα και όταν έχουμε εμείς προτεραιότητα.
Γ.Τ.


 
Το Δροσερό ενώπιόν μας ξανά και ξανά
 Μια ακόμη φορά αναδεικνύονται πτυχές του προβλήματος της παραβατικότητας με δράστες από το συνοικισμό των Ρομά στο Δροσερό, μέσω της επιστολής του κ. Αθανασιάδη στον Κάρολο Παπούλια. Η αδιαφορία από την πλευρά της Πολιτείας είναι εγκληματική, αφού, όπως σωστά σημειώνει στο «Ε» ο αστυνομικός διευθυντής κ. Γκοδοσίδης στα «σπλάχνα» του οικισμού ανατρέφεται μία ομάδα ανήλικων εγκληματιών, η ζωή των οποίων είναι προδιαγεγραμμένη να εξελίσσεται σε κυνήγι με την αστυνομία, μέσα και έξω από τις φυλακές, με τον κίνδυνο να παρασύρει και άλλους ακόμη νεότερους. Το ζήτημα θα απασχολεί για χρόνια την πόλη μας, όπως και όλες τις άλλες περιοχές με συνοικισμούς Ρομά, που η Πολιτεία, αλλά και οι τοπικές αρχές επιλέγουν να αφήνουν στο περιθώριο και τη γκετοποίηση. Και αυτό θα το βρούμε όλοι μπροστά μας ξανά και ξανά.
Η εγκληματικότητα πάντως του Δροσερού σε μεγάλο βαθμό περιορίζεται σε μικροαδικήματα, κλοπές και ευκαιριακές διαρρήξεις, ενώ άλλο είναι το προφίλ των δραστών μεθοδευμένων διαρρήξεων σε διαμερίσματα, οικίες και καταστήματα που έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια.
Ε.Δ.


 
Αξιώματα
 Εντός του Αυγούστου θα ασχοληθεί σοβαρά ο Μπάμπης Δημαρχόπουλος με τη διανομή των αξιωμάτων της νέας δημοτικής αρχής. Σε άλλους δήμους της χώρας αυτά είχαν προαποφασιστεί όποτε και ανακοινώθηκαν άμεσα, ωστόσο στο δήμο της Ξάνθης, αν και αναμφίβολα υπήρξαν κάποιες συμφωνίες, δεν υπάρχουν ακόμα δημοσιοποιήσεις.
Η αλήθεια είναι ότι ο νέος δήμαρχος ήδη δέχεται προτάσεις και πιέσεις, αν και δεν έχει ανοίξει ακόμη τα χαρτιά του.
Για την πιο καίρια θέση του αντ’ αυτού αντιδημάρχου και επί των Οικονομικών σκέφτεται και την περίπτωση να τοποθετήσει κάποιο έμπειρο και γνώστη, αλλά εξίσου πιθανή (ίσως και περισσότερο) είναι η περίπτωση να προτιμήσει κάποιο νέο στα κοινά, αλλά με τις κατάλληλες γνώσεις, ώστε να μπορέσει να διαχειριστεί με υπευθυνότητα την πιο απαιτητική αρμοδιότητα του δήμου.
Ε.Δ.
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Παρασκευή 10 Μαΐου 2024

Ο ευεργετισμός στην Ξάνθη συνεχίζεται Η πρόσφατη οικονομική προσφορά προς το Γηροκομείο Ξά…