Σχόλια 10/07/14

0
iisous-web
Από εδώ και πέρα οι πολιτικοί δεν θα λένε «δεν πρέπει να γίνουμε Αργεντινή». «Να μη γίνουμε Βραζιλία» θα λένε


 
 
Μυαλό δεν βάζει
Κάποια δική του φάση θα πρέπει να περνάει το ΠΑΣΟΚ την περίοδο αυτή. Διαφορετικά δεν μπορεί να δικαιολογηθεί η έκφραση αντιρρήσεων ως προς τις επιχειρούμενες αλλαγές στο νέο νόμο για τις απεργίες και τα Συνδικάτα.
Το ΠΑΣΟΚ λοιπόν θυμήθηκε τον παλιό κακό του εαυτό, δυστυχώς. Κι άρχισε πάλι τους λαϊκισμούς και τις απαράδεκτες δηλώσεις συμπαράστασης προς κάθε δημόσιο φορέα. Αν νομίζουν ότι έτσι θα κερδίσουν πόντους στο πολιτικό παιγνίδι κάνουν μεγάλο λάθος. Το άσχημο δε είναι ότι δεν διδάχτηκαν απολύτως τίποτε από τα λάθη του παρελθόντος. Συμπέρασμα; Πως πρέπει πρώτα να εκσυγχρονιστούν τα κόμματα για να στηρίξουν τον εκσυγχρονισμό της πολιτικής και της κοινωνίας.
«Ε»


 
Καλοκαιρινό
 Δεν θέλω ν’ ακούσω κουβέντα για τις ζέστες των τελευταίων ημερών. Μια χαρά είναι. Τις απολαμβάνουμε με τις παρέες μας στα αναψυκτήρια, στη δροσιά, με τις παγωμένες μπύρες και τους χυμούς. Χώρια τα μπάνια στη θάλασσα, τα καρπούζια και τα ροδάκινα, τα χαρακτηριστικά φρούτα του καλοκαιριού.
Μια χαρά είμαστε από την άποψη αυτή. Το καλοκαίρι είναι η εποχή όλων. Φτωχών και πλούσιων, γι’αυτό και το συμπαθούν ιδιαίτερα όλοι.
Χαρείτε το λοιπόν, απολαύστε το, κολυμπήστε και απολαύστε τα νόστιμα φρούτα που μας δίνει η ευλογημένη μας περιοχή.
«Ε»


 
Η «πίκρα» της Ζάχαρης
 Όλα κρίθηκαν για το προϊόν της ζάχαρης και της λειτουργίας των εργοστασίων πριν οκτώ χρόνια. Τότε χάθηκε η ευκαιρία και η ζάχαρη από ένα γλυκό προϊόν κατέληξε σιγά-σιγά σε μια πικρή ιστορία. Τόσο για τους εργαζόμενους όσο και για τους παραγωγούς.
Από τη στιγμή που το κράτος, η κυβέρνηση, αποδέχτηκε τη μείωση της εθνικής ποσόστωσης, το τέλος ήταν σίγουρο. Και ήρθε όντως το τέλος. Αργό, βασανιστικό. Με το κλείσιμο μονάδων, με μείωση καλλιεργούμενων εκτάσεων.
Όλα πλέον είχαν δρομολογηθεί αμετάκλητα και το γνώριζαν οι πολιτικοί μας κι ας κάνουν τώρα πως τάχα μου ξαφνιάζονται, πως διαμαρτύρονται και άλλα γνωστά.
Από τη στιγμή που δεν κατάφεραν να μετατραπούν σε μονάδες βιοαιθανόλης τα εργοστάσια Ξάνθης και Λάρισας, η συνέχεια ήταν αναμενόμενη. Τώρα ήρθε η σειρά των εργοστασίων Σερρών και Έβρου.
Η υπόθεση ΕΒΖ για την Ελλάδα έχει τελειώσει. Άδοξα και με πίκρα, αλλά και πολλά λάθη απ’ όλες τις πλευρές. Γι’αυτό κανείς σοβαρός επενδυτής δεν ενδιαφέρθηκε να αγοράσει την ΕΒΖ. Δυο φορές κηρύχθηκε άγονος ο διαγωνισμός. Τέτοια απαξίωση.
«Ε»


 
Τι μας έμαθε το ματς Βραζιλία-Γερμανία
 Ένα μάθημα ζωής μας έδωσε το προχθεσινό παιχνίδι Βραζιλίας-Γερμανίας που έληξε με το δραματικό αυτό τρόπο για την οικοδέσποινα Βραζιλία, που υπέστη τη μεγαλύτερη ταπείνωση της ιστορίας της.
Δύο κόσμοι – κι όχι μόνο ποδοσφαιρικοί- συγκρούστηκαν, ο ένας θριάμβευσε κι ο άλλος κατέρρευσε. Εμείς οι Έλληνες παραδοσιακά ταυτιζόμαστε με τη φαντασία, την ατομικότητα και τη χαλαρότητα που αναδεικνύει το βραζιλιάνικο μοντέλο. Τη γερμανική κοσμοθεωρία της ομαδικότητας, της προσπάθειας, της επιμονής μέχρι της επίτευξης του στόχου, την αποδοκιμάζουμε, δεν μας αρέσει. Κι όμως, αυτή είναι που οδηγεί στην επιτυχία, σε όλες σχεδόν τις εκφάνσεις της ζωής. Γι’ αυτό και όσο κι αν δεν μας αρέσει, το γερμανικό μοντέλο θριαμβεύει, οικονομικά, πολιτικά και ποδοσφαιρικά.
Οι Βραζιλιάνοι, φασαριόζοι, πολυλογάδες, εγωμανείς και φανφαρόνοι (όπως λίγο πολύ κι εμείς), ταπεινώθηκαν γιατί ήταν περισσότερο λόγια και όνειρα παρά ικανότητες. Δεν είχαν σχέδιο, δεν είχαν οργάνωση, ούτε πάθος και πίστη στο στόχο τους. Ένας λαός που έχει θεοποιήσει τη στρογγυλή θεά, το χορό και τα γυναικεία οπίσθια, που πεινάει αλλά ξοδεύει δισεκατομμύρια για το θεαθείναι, για γυαλιστερά τοτέμ χωρίς αξία. Ίσως αυτό το όνειρο που έγινε εφιάλτης να τους ξυπνήσει.
Ίσως δώσει κι ένα μάθημα σε κάποιους άλλους λαούς όπως εμάς που αρέσκονται να ζουν με ψευδαισθήσεις. Έχουμε άλλωστε ζήσει κι εμείς το δικό μας ψυχόδραμα. Μόνο που σ’ εμάς η κατάρρευση ήρθε μερικά χρόνια αργότερα, μετά το όνειρο που ζήσαμε το 2004.


 
Ξαναβγήκαμε στις αγορές!
 Τη δεύτερη δειλή έξοδό της στις αγορές πραγματοποίησε εχθές η Ελλάδα, προκειμένου να αντλήσει 3 δισ. ευρώ με έκδοση τριετούς ομολόγου. Το υπουργείο Οικονομικών εκτιμά ότι το επιτόκιο θα κυμανθεί χαμηλότερα από την προηγούμενη φορά, γύρω στο 3,50%.
Οικονομικοί αναλυτές χαρακτήρισαν «δελεαστική μεν την απόπειρα της Ελλάδας αλλά φέρνει και κινδύνους».
Η πρώτη μας έξοδος στις αγορές έγινε τον Απρίλιο, με 5ετες ομόλογο, μετά από τέσσερα χρόνια αποκλεισμού.


 
Χωρίς ντροπή
 Έπαιρνε και ΕΚΑΣ με 23,4 εκ. καταθέσεις! Γεροντάκος, ελαφρώς κακόμοιρος (εμφανιζόταν), έπαιρνε μια συνταξιούλα, δήλωνε φτωχό εισόδημα και η πολιτεία του έδινε ΕΚΑΣ για να τον ενισχύσει περισσότερο.
Όμως, άλλη ήταν η πραγματικότητα για τον άνθρωπό μας. Το ΣΔΟΕ έψαξε στις καταθέσεις του και έβγαλε λαγούς! Σύνολο καταθέσεων 23,4 εκατομμύρια ευρώ! Από πού τόσα χρήματα; Από τοκογλυφία βέβαια. Ο γεροντάκος, «κακομοίρης» εκατομμυριούχος…
«Ε»


 
Ένα πραγματικό «μπάχαλο»…
 … συμβαίνει στο χώρο της υγείας και αυτό το πληρώνουν κυριολεκτικά και με την ζωή τους αλλά και από την τσέπη τους …(όσοι έχουν γιατί οι άλλοι το πληρώνουν μόνο με τη ζωή τους) οι ασθενείς. Το ΙΚΑ το έκαναν ΕΟΠΥΥ, μετά έκαναν το ΠΕΔΥ τώρα λένε ότι θα δώσουν σε ιδιωτικές κλινικές την πρωτοβάθμια φροντίδα, έβαλαν εισιτήριο στα νοσοκομείο, μετά το έβγαλαν συγκρούστηκαν με τους φαρμακοποιούς με τους γιατρούς με τα διαγνωστικά εργαστήρια που είναι συμβεβλημένα με τον ΕΟΠΥΥ .Από τον Λομβέρδο έως τον Άδωνη και τον Βορίδη όλοι κάνουν δήθεν μεταρρυθμίσεις και το αποτέλεσμα είναι ένα. Ξηλώνεται η δημόσια υγεία για χάριν της ιδιωτικής. Θα φτάσουμε να πεθαίνουμε στους δρόμους και να μην μας δέχεται κανένα νοσοκομείο αν δεν έχουμε να πληρώσουμε!
Μ.Ξ.


 
Τα «τερτίπια» της ΔΗΜΑΡ
 Τι διαβάζουμε; Τα βρήκαν λέει Κουβέλης – Βενιζέλος και ανταλλάσσουν επιστολές …Ο Κουβέλης πρότεινε ν’ αρχίσει διάλογος για την ανασύσταση της κεντροαριστεράς, ο Βενιζέλος το καλοδέχτηκε αφού του επισήμανε ότι το ΠΑΣΟΚ πρώτο το είχε προτείνει και όλα μέλι γάλα…
Μάλλον …πισμάνεψε (μετάνιωσε ) ο Φώτης όταν είδε το 1,2 % γιατί αν θυμάμαι καλά όταν είχει τον αέρα του 6% ούτε να ακούσει ήθελε για το διάλογο και είχε αρνηθεί σε ανάλογη πρόσκληση του ΠΑΣΟΚ.
Βρε πως αλλάζουν οι καιροί…Μπρος τον κίνδυνο να εξαφανιστεί η ΔΗΜΑΡ λέει ναι στην κεντροαριστερά!
Λες και δεν καταλάβαμε γιατί ο κ. Κουβέλης …αγάπησε ξαφνικά τον κ. Βενιζέλο!
Μ.Ξ.


 
Καλά νέα
 Σε τροχιά ανάκαμψης βρίσκεται η αγορά αυτοκινήτων το πρώτο εξάμηνο του 2014. Έτσι 37.469 νέα αυτοκίνητα ταξινομήθηκαν και η αγορά δείχνει σαφή άνοδο στις πωλήσεις νέων μοντέλων κυρίως επιβατικών.
Ο τομέας των αυτοκινήτων μπορεί να μην είναι ένας παραγωγικός τομέας στην οικονομία κυρίως της Ελλάδας, όμως είναι ένα ενδεικτικό στοιχείο ότι «βγαίνουν» χρήματα για αγορά αυτοκινήτων από αρκετούς, ενώ πριν δύο-τρία χρόνια η αγορά καινούριων Ι.Χ. είχε γονατίσει.
«Ε»


 
Εκεί που είσαι ήμουνα…
 Στην απεργία τους κατά της αξιολόγησης κάλεσαν τα κλιμάκια του Νομαρχιακού Τμήματος της ΑΔΕΔΥ, εκτός των άλλων και τους εμποροϋπαλλήλους και τους υπαλλήλους του ιδιωτικού τομέα, αλλά και τους επιχειρηματίες της πόλης. Όπως ήταν φυσικό, κανένας από τους τελευταίους δεν έδωσε το παρών, όπως εξάλλου έκαναν τόσα χρόνια οι δημόσιοι υπάλληλοι, όταν έκλειναν τα εργοστάσια το ένα μετά το άλλο ή όταν υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα «βαρούσαν» υπερωρίες χωρίς να τις πληρώνονται.
Έτσι, οι νυν και οι πρώην υπάλληλοι του ιδιωτικού τομέα –που στην πλειοψηφία τους είναι άνεργοι- είπαν το δικό τους «και ο μήνας έχει 9» και παρέμειναν στις εργασίες τους προσπαθώντας να εξασφαλίσουν την θέση τους σε ένα χώρο που η διαθεσιμότητα είχε ξεκινήσει άτυπα εδώ και πολλά χρόνια.
Γ.Τ.


 
Φοβάσαι να κυκλοφορήσεις
 Ακόμα και μέρα θα φοβόμαστε να κυκλοφορήσουμε με τους ληστές που παραμονεύουν και δεν διστάζουν να χτυπήσουν ακόμα και με το φως του ήλιου. Τρανή απόδειξη αυτού του θράσους το περιστατικό με την νεαρή κοπέλα την οποία έκλεψαν ασκώντας της σωματική βία μέρα μεσημέρι στο δεύτερο χιλιόμετρο Ξάνθης Καβάλας. Όχι μόνο οι επίδοξοι κλέφτες δεν δίστασαν στιγμή να προβούν σε αυτή τους την ενέργεια, αλλά δεν βρέθηκε και κανένας να σώσει την κοπέλα από τα χέρια τους.
Γ.Τ.


 
 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΣΧΟΛΙΑ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑΣ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πρόσωπα & Γεγονότα, Τετάρτη 24 Απριλίου 2024

Ερώτηση που ζητά απάντηση Ερώτηση από τακτικό αναγνώστη της στήλης για ένα σοβαρό θέμα της…