Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Δεύτερη φάση για το πρόγραμμα δωρεάν wifi σε δημοτικούς χώρους

Δεύτερη φάση για το πρόγραμμα δωρεάν wifi σε δημοτικούς χώρους

0

Καλούνται να υποβάλουν προτάσεις οι ενδιαφερόμενοι για την υλοποίηση

 

Σε αναμονή οι δήμοι, χωρίς περαιτέρω ενημέρωση. Περίπου δέκα σημεία πρότεινε ο δήμος Ξάνθης. Αδιευκρίνιστο αν εγκρίθηκαν στο σύνολό τους

 
 
Σε δεύτερη φάση μπαίνει η υλοποίηση του προγράμματος για τη δωρεάν ασύρματη πρόσβαση στο ίντερνετ μετά τη δημοσίευση της πρόσκλησης για το «Εθνικό Δίκτυο Σημείων Ασύρματης Πρόσβασης στο Διαδίκτυο WiFi Hotspots», με την οποία καλούνται οι δυνητικοί φορείς του έργου να υποβάλουν τις σχετικές πράξεις προκειμένου το συγκεκριμένο έργο να χρηματοδοτηθεί από το ΕΣΠΑ. Ο προϋπολογισμός του έργου είναι στα 25 εκατομμύρια ευρώ, αντί των 15 που είχε παρουσιαστεί αρχικά.
Το έργο αφορά στην παροχή wifi σε 4.000 υπαίθριους ή και κλειστούς δημόσιους χώρους σε όλη την επικράτεια (αρχικά είχαν οριστεί έως 3.000 τοποθεσίες), όπως πλατείες, πεζόδρομοι, παιδικές χαρές, δημοτικές βιβλιοθήκες, μουσεία κλπ. Ο πρώτος διαγωνισμός για το δίκτυο σημείων αναμενόταν τον Μάρτιο, ωστόσο προγραμματίζεται τελικά για το επόμενο διάστημα.
Η επιλογή των σημείων (wi-fi hotspots) αφορά χώρους από 302 Δήμους της χώρας (σε σύνολο 325) που υπέδειξαν οι ίδιοι, 100 αρχαιολογικούς χώρους και μουσεία, και 200 χώρους λιμένων και μαρινών. Σημειώνεται ότι κάποιοι δήμοι, μεταξύ αυτών και ο Δήμος Αθηναίων, δεν μετέχουν στο πρόγραμμα, είτε γιατί έχουν ήδη υλοποιήσει δικό τους πρόγραμμα για την παροχή ασύρματης πρόσβασης στο διαδίκτυο, είτε γιατί το υλοποιούν τώρα.
 
Ερωτηματικό αν εγκρίθηκε το σύνολο των σημείων που πρότεινε ο δήμος Ξάνθης
Ο δήμος της Ξάνθης ωστόσο είναι ανάμεσα σε αυτούς που δήλωσαν συμμετοχή στο πρόγραμμα και όρισαν τα σημεία επιλογής. Με βάση παλαιότερο ρεπορτάζ του «Ε» (22/1/2014) το αρμόδιο τμήμα Πληροφορικής του δήμου Ξάνθης πρότεινε η δυνατότητα ασύρματης σύνδεσης να δοθεί σε σημεία όπου συγκεντρώνονται πολλοί πολίτες και κυρίως νεολαία, όπως η Κεντρική Πλατεία, η Πλατεία Ελευθερίας, η Πλατεία Μητροπόλεως, το πάρκο της Κυψέλης, το πάρκο του Μεγάλου Αλεξάνδρου, η Μεξικάνα, το πάρκο του Λιμνίου, τα Κιμμέρια, το Εύμοιρο και η Σταυρούπολη.
Σύμφωνα με νεότερη ενημέρωση του «Ε» ο δήμος δεν έχει λάβει κάποια νεότερη πληροφόρηση για την πορεία του προγράμματος, ούτε για το πόσα και ποια από τα σημεία που προτάθηκαν έχουν εγκριθεί. Είναι πιθανό να έχει δοθεί το «πράσινο φως» για το σύνολο των χώρων που προτάθηκαν ή να διασαφηνιστεί αυτό με τις προτάσεις των δυνητικών φορέων που θα αναλάβουν την υλοποίηση.
Υπενθυμίζεται πάντως, ότι το σύνολο του έργου θα υλοποιηθεί χωρίς την ελάχιστη οικονομική επιβάρυνση από την πλευρά των δήμων.
 
Ελένη Διαφωνίδου

ediafonidou@empros.gr

Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Έμφυλη βία δίχως τέλος σε Ελλάδα και Ευρώπη

Γράφει η Φωτεινή Οικονομοπούλου, απόφοιτη Τμήματος Επικοινωνίας και Μέσων του Παντείου Παν…