Αρχική ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΑ Αστυνομικά Νέα Θρήνος για το 12χρονο αγόρι που «κατάπιε» η θάλασσα του Μυρωδάτου

Θρήνος για το 12χρονο αγόρι που «κατάπιε» η θάλασσα του Μυρωδάτου

0
pnigmos myrodato

Τραγικές στιγμές: Το παρέσυρε ένα μέτρο κύμα κοντά στις σημαδούρες – Ο πατέρας του και ο αδελφός του έτρεξαν να το σώσουν και κινδύνεψαν να πνιγούν!

 

Τους έβγαλε ο ναυαγοσώστης. Δεν μπόρεσαν να εντοπίσουν τον 12χρονο. Το πτώμα του βρέθηκε 45 λεπτά αργότερα 20 μέτρα από την παραλία

 
 
Συγκλονισμένη είναι η τοπική κοινωνία από τον πνιγμό του 12χρονου Μιλτιάδη, το απόγευμα της Κυριακής 22 Ιουνίου στην θάλασσα του Μυρωδάτου μπρος στα μάτια της οικογένειάς του! Παρά τις απεγνωσμένες προσπάθειες του πατέρα και του 14χρονου αδελφού του, που λίγο έλειψε να πνιγούν κι αυτοί στην προσπάθεια τους να τον σώσουν, του ναυαγοσώστη της παραλίας που διέσωσε βγάζοντας έξω τον πατέρα και τον 14χρονο αδελφό του και του Λιμενικού σταθμού Αβδήρων που κινητοποιήθηκε άμεσα προς ανεύρεση του 12χρονου καθώς και 10 περίπου ατόμων από την παραλία που πήραν μέρος στην έρευνα για τον εντοπισμό του, δεν μπόρεσαν τελικά να βρουν και να διασώσουν το άτυχο παιδί! Το πτώμα του βρέθηκε μετά από 45 λεπτά σε απόσταση 20 μέτρων από την παραλία και σε 1 μέτρο νερό!
 
Παρασύρθηκε από 1 μέτρο κύμα…
Ήταν περίπου στις 5 το απόγευμα. Ο 12χρονος κολυμπούσε στην θαλάσσια περιοχή του Μυρωδάτου μπροστά από το δημοτικό αναψυκτήριο. Η παραλία ήταν κατάμεστη από κόσμο και αρκετοί ήταν οι λουόμενοι παρά τις καιρικές συνθήκες που δεν ήταν καλές καθώς έπνεαν άνεμοι 5 – 6 μποφόρ δημιουργώντας κυματισμό 1 μέτρου, ενώ η θάλασσα ήταν θολή και σκοτεινή εξαιτίας της βροχής που προηγήθηκε το απόγευμα του Σαββάτου. Σε κάποια στιγμή ο πατέρας του 12χρονου που βρισκόταν στην παραλία μαζί με την μητέρα του και τον 14χρονο αδελφό του, έχασε από το οπτικό του πεδίο τον παιδί του και φοβήθηκε ότι κάτι συμβαίνει. Όπως έλεγαν αυτόπτες μάρτυρες το παιδί μάλλον έπαθε κράμπα και παρασύρθηκε από τα κύματα βαθιά και σε μέρος που δεν πατούσε κοντά στις σημαδούρες όπου εθεάθη τελευταία φορά. Να σημειώσουμε ότι – όπως είναι φυσικό – αναστατώθηκε η παραλία όμως ελάχιστοι πήραν μέρος στις έρευνες για τον εντοπισμό του αγοριού.
 
Έτρεξαν να τον σώσουν ο πατέρας και ο αδελφός του…και κινδύνευσαν να πνιγούν
Ο τραγικός πατέρας όρμησε στη θάλασσα να βοηθήσει το παιδί του. Πίσω του και ο 14χρονος αδελφός του. Η μητέρα καλούσε σε βοήθεια … Όμως δεν τα κατάφερε…Αντίθετα παρασύρθηκε και εκείνος όπως και το άλλο του παιδί….Εκείνη τη στιγμή παρενέβη ο ναυαγοσώστης της παραλίας αφού μέχρι τότε κανείς δεν κατάλαβε ότι το παιδί κινδύνευε παρά μόνο ο πατέρας και ο αδελφός του. Ο ναυαγοσώστης έβγαλε πρώτα τον 14χρονο στην παραλία και μετά τον πατέρα ο οποίος ήταν αναίσθητος και του παρασχέθηκαν οι πρώτες βοήθειες. Εκείνη τη στιγμή πληροφορήθηκε από τον 14χρονο ότι ο αδελφός του είναι μέσα και κινδυνεύει. Έτρεξε τότε προς ανεύρεση του. Κάποιος από τους λουόμενους ειδοποίησε τον Λιμενικό Σταθμό Αβδήρων που κατέφτασε άμεσα με σκάφος «χτενίζοντας» την περιοχή. Άμεση ήταν η κινητοποίηση και του Λιμεναρχείου Λάγος με τον Λιμενάρχη κ. Απόστολο Κυλίτση ν’ αναλαμβάνει το συντονισμό της έρευνας. Ειδοποιήθηκε ο Θάλαμος Επιχειρήσεων του υπουργείου και ετοιμάστηκε να σηκωθεί ελικόπτερο super puma και δύτες. Όμως δεν πρόλαβαν γιατί στο μεταξύ εντοπίστηκε το πτώμα σχεδόν μπροστά στην παραλία. Δύο ασθενοφόρα παρέλαβαν τον 12χρονο και τον πατέρα και τον 14χρονο αδελφό του. Τους μετέφεραν στον νοσοκομείο Ξάνθης. Για τον 12χορνο ήταν αργά …απλά διαπιστώθηκε ο θάνατός του από πνιγμό. Ο πατέρας νοσηλεύεται για προληπτικούς λόγους στην εντατική ενώ ο 14χρονος στην παθολογική. Και οι δυο τους είναι καλά στην υγεία τους. Προανάκριση για την εξακρίβωση των συνθηκών του πνιγμού διενεργεί ο Λιμενικός Σταθμός Αβδήρων
 
Βαρύς ο φόρος ζωών στη θάλασσα
Είναι τραγική η διαπίστωση ότι η χώρα μας όντας χώρα θαλασσινή με τεράστια ακτογραμμή να πληρώνει κάθε χρόνο τόσο βαρύ φόρο χαμένων ζωών στη θάλασσα! Είναι όντως δυσανάλογα μεγάλο το ποσοστό των πνιγμών για ένα λαό εξοικειωμένο – υποτίθεται – με την θάλασσα. Το φαινόμενο είναι σύνθετο και επιδέχεται πολλαπλή αιτιολόγηση. Η έλλειψη κολυμβητικής παιδείας, η παραβίαση των κανόνων ασφάλειας, η άγνοια του κίνδυνου και τα παράτολμα με τη θάλασσα είναι μερικοί από τους λόγους.
 
«Είμαστε απείθαρχοι στους κανόνες της θάλασσας», λένε οι ναυαγοσώστες
Ο πρόεδρος της Ένωσης Ναυαγοσωστικών Σχολών Ελλάδος κ. Τσαμπάζης Βαγγέλης, μιλώντας στο «Ε» για το τραγικό πνιγμό του 12χρονου εξέφρασε την λύπη του σημείωσε δε ότι παρότι έχει πολυετή εμπειρία για πρώτη φορά συνέβη να πνιγεί ένα παιδί σε οργανωμένη παραλία. Διαβεβαίωσε ότι ο ναυαγοσώστης αντιμετώπισε το περιστατικό με τον σωστό και ενδεικνυόμενο τρόπο. Τόνισε δε ότι γενικά η συμπεριφορά ιδιαίτερα των νέων μας με τη θάλασσα δεν είναι σωστή καθώς είναι απείθαρχοι στους κανόνες ασφαλείας και στις υποδείξεις των ναυαγοσωστών. Το ίδιο επιβεβαιώνει και ο λιμενάρχης Λάγος κ. Κυλίτσης και εφιστά την προσοχή ιδιαίτερα στους γονείς με ανήλικα παιδιά να είναι πιο αυστηροί και να τα επιβλέπουν συνεχώς.
 
Μαριάννα Ξανθοπούλου

mxanthopoulou@empros.gr

 
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Αστυνομικά Νέα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Για 67 περιπτώσεις κλοπών μετασχηματιστών ΔΕΔΔΗΕ κατηγορούνται οι τέσσερις συλληφθέντες

Εντοπίστηκαν επ’ αυτοφώρω την προηγούμενη εβδομάδα να κλέβουν, ενώ από την κατοχή τους κατ…