Αρχική ΚΟΙΝΩΝΙΑ Επίκαιρα Πλησιάζει η ώρα του Μηχανογραφικού

Πλησιάζει η ώρα του Μηχανογραφικού

0
panelladikes 14

Ν. Ανταμπούφης: «Η ανακοίνωση της βαθμολογίας αναμένεται 1-2 Ιουλίου»

 

Όλα όσα πρέπει να ξέρετε για την προθεσμία υποβολής, τον προσωπικό κώδικα ασφαλείας και τις ειδικές κατηγορίες υποψηφίων

 
 
Το δύσκολο μέρος της διαδικασίας των πανελλαδικών εξετάσεων έχει περάσει και οι υποψήφιοι αναμένουν με αγωνία την βαθμολογία τους για να δουν αν οι κόποι τους απέδωσαν καρπούς. Μια βαθμολογία που θα καθορίσει και τις επιλογές τους στην συμπλήρωση του Μηχανογραφικού τους Δελτίου, η υποβολή του οποίου αναμένεται να ξεκινήσει 10 μέρες μετά από ότι συνήθως καθώς, σύμφωνα με τον Διευθυντή του Γενικού Λυκείου Αβδήρων Νίκο Ανταμπούφη θα καθυστερήσει η ανακοίνωση βαθμολογίας των γραπτών, η οποία αναμένεται 1-2 Ιουλίου.
Ειδικότερα, οι υποψήφιοι που διεκδικούν την εισαγωγή τους στην Τριτοβάθμια εκπαίδευση θα πρέπει να απευθυνθούν στο Λύκειό τους (η διαδικασία έχει ξεκινήσει από χθες) για να αποκτήσουν προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password). Στη συνέχεια και μετά τις 24 Ιουνίου θα μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση exams.it.minedu.gov.gr και να υποβάλλουν το Μηχανογραφικό 2014 σε συγκεκριμένη προθεσμία: αρχικά κάνοντας κάποιες προσωρινές προτιμήσεις (Προσωρινή Αποθήκευση) και τελικά την οριστική υποβολή (Οριστικοποίηση) μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα. Μέσα στην προθεσμία, εφόσον κάποιος υποψήφιος μετανιώσει και θέλει να τροποποιήσει το Μ.Δ., απευθύνεται στο Λύκειό του, ακυρώνεται το ήδη οριστικοποιημένο Μ.Δ. και υποβάλλει εκ νέου Μ.Δ.

Προθεσμία υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου
Από την Τρίτη 24-6-2014 ως και τη Δευτέρα 14-7-2014, οι υποψήφιοι ΓΕΛ και ΕΠΑΛ μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr και να υποβάλλουν ηλεκτρονικά το Μηχανογραφικό Δελτίο (Μ.Δ.). Υπενθυμίζεται ότι η προθεσμία είναι αποκλειστική και μετά την παρέλευσή της κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το Μ.Δ. Από τις 24-6-2014 οι υποψήφιοι θα μπορούν να κάνουν μόνο πρόχειρο Μ.Δ. (Προσωρινή Αποθήκευση) και μετά την ανακοίνωση των βαθμών των ΓΕΛ ή των ΕΠΑΛ αντίστοιχα, θα μπορούν να κάνουν την τελική Οριστικοποίηση του Μ.Δ.

Στάδια υποβολής Μηχανογραφικού Δελτίου
Με τον προσωπικό κωδικό ασφαλείας (password) και τον 8ψήφιο κωδικό εξετάσεων, οι υποψήφιοι μπορούν να επισκέπτονται την ηλεκτρονική διεύθυνση http://exams.it.minedu.gov.gr. Εκεί μπορούν να βρουν τον αριθμό εισακτέων, βάσεις παλιότερων ετών, συχνές ερωτήσεις, το έντυπο Μ.Δ. με τις οδηγίες του και φυσικά το ηλεκτρονικό Μ.Δ. Με την είσοδο στο ηλεκτρονικό Μ.Δ., βλέπουν προσυμπληρωμένα τα στοιχεία τους και στη συνέχεια τα τμήματα, ταξινομημένα ανά πεδίο (για τους υποψηφίους ΓΕΛ και ΕΠΑΛ-Β’) ή ανά τομέα (για τους υποψηφίους ΕΠΑΛ-Α’). Αφού κάνουν μια πρώτη επιλογή με κάποιες προτιμήσεις, αρχικά πρέπει να επιλέξουν Προσωρινή Αποθήκευση. Αυτή τη διαδικασία της Προσωρινής Αποθήκευσης μπορούν να την κάνουν όσες φορές θέλουν, μέχρι να νιώσουν έτοιμοι. Στην τελική τους επίσκεψη, θα περάσουν πάλι όλα τα πρώτα βήματα, αν θέλουν θα αλλάξουν πάλι κάποιες προτιμήσεις τους και θα φτάσουν στο τελικό βήμα της Οριστικοποίησης, μετά την ανακοίνωση των βαθμών. Μετά την Οριστικοποίηση, που πρέπει να γίνει μέσα στην προθεσμία, οι υποψήφιοι δεν μπορούν να αλλάξουν το Μ.Δ. (πλην εξαίρεσης παρ. Δ2) Με την Οριστικοποίηση, το Μ.Δ. αποκτά πλέον αριθμό πρωτοκόλλου (πάνω δεξιά στη σελίδα) και πρέπει αυτό το οριστικοποιημένο Μ.Δ. να το εκτυπώσουν ή/και να το αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους. Σε όλες τις ανωτέρω διαδικασίες, η ηλεκτρονική εφαρμογή με ένα φιλικό στο χρήστη περιβάλλον, δίνει συνέχεια οδηγίες για τα βήματα του υποψηφίου. Για τη διαδικασία και την υποβολή του Μ.Δ., οι εκπαιδευτικοί των Λυκείων θα παρέχουν υποστήριξη στους υποψηφίους και θα διατίθεται κάποιος υπολογιστής του σχολείου, αν αυτό ζητηθεί.

 
Ν. Ανταμπούφης: «Ανοιχτά τα σχολεία μέχρι την λήξη της προθεσμίας»
Οι υπηρεσίες των καθηγητών και οι εγκαταστάσεις των σχολείων θα είναι στην διάθεση των υποψηφίων μέχρι τις 14 Ιουλίου, όπου είναι και η καταληκτήρια ημερομηνία για την υποβολή.
«Η διαδικασία υποβολής των Μηχανογραφικών θα καθυστερήσει, καθώς θα αργήσει η ανακοίνωση της βαθμολογίας, η οποία αναμένεται 1-2 Ιουλίου. Μέχρι τότε, τα παιδιά θα μπορούν να αποθηκεύουν τις επιλογές τους προσωρινά και να αναμένουν το απολυτήριο τους για την οριστική υποβολή» αναφέρει στο «Ε» ο κ. Ανταμπούφης και συμπληρώνει «για να το κάνουν αυτό τα παιδιά θα πρέπει με την βοήθεια των καθηγητών τους να δημιουργήσουν τον δικό τους προσωπικό κωδικό, τον οποίο θα γνωρίζουν μόνο αυτοί».
 
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από Επίκαιρα
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Σε τροχιά αναβάθμισης το ελικοδρόμιο Σαμοθράκης

Το έργο, προϋπολογισμού 800.000 ευρώ, έχει αντικείμενο την επισκευή και συντήρηση των εγκα…