Αρχική ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ Οι Ξανθιώτες γνωρίζουν τις σύγχρονες αρχές του συνεταιρισμού

Οι Ξανθιώτες γνωρίζουν τις σύγχρονες αρχές του συνεταιρισμού

0
kalathi proionta

Την πρώτη μέρα θα πραγματοποιηθεί ενημέρωση για το κοινό της πόλης, ενώ τη δεύτερη σεμινάριο εκπαίδευσης-κατάρτισης για τους ενδιαφερόμενους

 

Ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Ξάνθης πραγματοποιεί ανοιχτή διημερίδα ενημέρωσης στις 27 και 28 Ιουνίου

 
 
Ανοιχτή Πρόσκληση σε όλους του Ξανθιώτες και σε κάθε συλλογικό φορέα στην Ξάνθη για να συμμετάσχουν και να παρακολουθήσουν τις δύο εκδηλώσεις που πραγματοποιούνται κατά την διημερίδα για την Κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία στα πλαίσια της προσπάθειας για την ίδρυση του στέλνει ο Καταναλωτικός Συνεταιρισμός Ξάνθης, η οποία θα λάβει χώρα στις 27 και 28 Ιουνίου.
Τα μέλη, δηλώνοντας πιστοί στις σύγχρονες αρχές των συνεταιρισμών, πραγματοποιούν την διημερίδα προκειμένου να διαδώσουν τις ιδέες και τις προσπάθειές τους στον κόσμο της Ξάνθης, καθώς θεωρούν ότι πρόκειται για ένα παρεξηγημένο θεσμό. Επιπλέον, η εκδήλωση θα αποτελέσει ένα σεμινάριο για τα υποψήφια μέλη στα πλαίσια της συνεχιζόμενης εκπαίδευσης και κατάρτισης τους.
«Πιστεύουμε ότι όλοι έχουμε να κερδίσουμε από την ίδρυσή του σε πολλά επίπεδα και σαν καταναλωτές και σαν πολίτες. Πιστεύουμε και ελπίζουμε να βρούμε υποστηρικτές και να εγγράψουμε νέα μέλη . Στόχος η συλλογική προσπάθεια να είναι όσο πιο μαζική γίνεται, ώστε να είναι επιτυχής και βιώσιμη» αναφέρουν στην ανακοίνωση τους τα μέλη.
 
Η ιστορία του Συνεταιρισμού
Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε πριν ένα χρόνο στην οποία είχαν μαζευτεί 10 άτομα τα οποία αποφάσισαν να φτιάξουνε ένα σύγχρονο καταναλωτικό συνεταιρισμό στην Ξάνθη στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας.
Στη συνέχεια τα μέλη ήρθαμε σε επαφή με άλλες ανάλογες δράσεις και πρωτοβουλίες (Φιλαδελφία στην Κομοτηνή, Θαλείν στην Αθήνα, Βιοs Coop & ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο στην Θεσσαλονίκη , Δίκτυο-Καππα στα Ιωάννινα), με αποτέλεσμα σήμερα να απέχουν μόλις ένα βήμα πριν την ολοκλήρωση της προσπάθειας τους. Συγκεκριμένα, η κίνηση μετρά 100 μέλη (ελάχιστος αριθμός μελών για ίδρυση), έχουν κάνει ένα επιχειρησιακό πλάνο, ολοκληρώνουνε την συζήτηση του καταστατικού και μένει μόνο να καταλήξουνε στην ονομασία .
«Ο ΚΣΞ θα είναι αστική μη κερδοσκοπική επιχείρηση περιορισμένης ευθύνης βάση του νόμου 1667/1986 και προϋποθέτει τουλάχιστον 100 μέλη.(σήμερα είμαστε 80). Όσο αναφορά την συνεταιριστική μερίδα θα είναι μέχρι 50 ευρώ .Η προσπάθεια αυτή γίνεται στα πλαίσια της κοινωνικής και αλληλέγγυας οικονομίας. Στόχος να φτιάξουμε ένα παντοπωλείο – μίνι μάρκετ από όπου θα προμηθευόμαστε τα είδη πρώτης ανάγκης (με λίγους κωδικούς στην αρχή).   Σκοπός να διαθέτουμε ντόπια προϊόντα χωρίς μεσάζοντες , στηρίζοντας ντόπιους και εγχώριους παραγωγούς και βιοτέχνες, ελέγχοντας ταυτόχρονα την ποιότητα. Ο τζίρος και το όφελος που θα δημιουργείται καταρχήν να μένει στην πόλη μας και κατά δεύτερον να χρησιμοποιείται για να καλύπτει άλλες ανάγκες των μελών αλλά και της τοπικής κοινωνίας.(πάντως όχι να δίνει μέρισμα στα μέλη) Στις δύσκολες οικονομικές συνθήκες που ζούμε ο συνεταιρισμός είναι ένας καλός τρόπος να οργανωθούμε απέναντι στην ασυδοσία της αγοράς των πολυεθνικών και μονοπωλιακών αλυσίδων σούπερ μάρκετ.» είχε σημειώσει σε προηγούμενο ρεπορτάζ του «Ε» ο υπεύθυνος κ. Φιλιππίδης Παναγιώτης.
 
Το πρόγραμμα της διημερίδας
Το Πρόγραμμα της διημερίδας χωρίζεται σε δύο μέρη και έχει ως εξής:
1η Μέρα: Ανοιχτή εκδήλωση για το κοινό
Ενημέρωση για την κοινωνική & Αλληλέγγυα Οικονομία
Παρασκευή 27 Ιουνίου 2014 8μμ – Δημοτικό Αμφιθέατρο Ξάνθης
*Από τις αρχές του διεθνούς συνεταιριστικού κινήματος στην ελληνική πραγματικότητα. Οι δράσεις της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία), Άσπα Παπαφιλίππου (Δρ. Κοινωνιολογίας – Πολιτικών Επιστημών, μέλος Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας)
*Η σημασία των κοινωνικών καταναλωτικών συνεταιρισμών. Το παράδειγμα του «Βιοs Coop» στη Θεσσαλονίκη, Λάζαρος Αγγέλου (Τηλεπικοινωνιακός Μηχανικός MSc, Πρόεδρος ΔΣ του «Βίος Coop», μέλος Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας)
*Οι συνεταιρισμοί της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και το ζήτημα της ποιότητας των προϊόντων τους, Κώστας Νικολάου (Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος, Καθηγητής-Σύμβουλος ΕΑΠ, μέλος Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας)
[ ΣΗΜ.: Προτεινόμενη διάρκεια κάθε μιας από τις παραπάνω 3 ομιλίες = 15 min (σύνολο 3 ομιλιών = 45 min). Άλλες ομιλίες από Ξάνθη = επιπλέον χρόνος]
 
2η Μέρα: Εκδήλωση για τα υποψήφια μέλη
Σεμινάριο συνεταιριστικής εκπαίδευσης-κατάρτισης
Σάββατο 28 Ιουνίου 2014 10πμ – Αίθουσα Εκδηλώσεων στο Ξενοδοχείο ”Δημόκριτος” Ξάνθη
Α΄ Μέρος:
*Διπλή φύση του συνεταιρισμού – Διεθνείς συνεταιριστικές αρχές και αξίες – Συνοπτική ιστορική εξέλιξη του συνεργατισμού – Παραδείγματα συνεργατικών δράσεων της ΠΡΩ.Σ.Κ.ΑΛ.Ο. (Πρωτοβουλία Συνεργασίας για την Κοινωνική και Αλληλέγγυα Οικονομία), Άσπα Παπαφιλίππου (Δρ. Κοινωνιολογίας – Πολιτικών Επιστημών, μέλος Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας)
Β΄ Μέρος:
*Θεσμικό πλαίσιο και λειτουργία κοινωνικού καταναλωτικού συνεταιρισμού – Καταστατικό, οικονομικά, επιχειρησιακό σχέδιο και διαχείριση συνεταιρισμού – Γνώσεις από τη λειτουργία του «Βιος Coop» στη Θεσσαλονίκη, Λάζαρος Αγγέλου (Τηλεπικοινωνιακός Μηχανικός MSc, Πρόεδρος ΔΣ του «Βίος Coop», μέλος Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας)
Γ΄ Μέρος:
*Οριοθετήσεις της κοινωνικής αλληλέγγυας οικονομίας και των συνεταιρισμών της – Η σημασία των συνεταιρισμών σε περίοδο κρίσης – Ποιότητα προϊόντων σε καταναλωτικό συνεταιρισμό: Κριτήρια αποκλεισμού και επιλογής προϊόντων, Κώστας Νικολάου (Δρ. Χημικός Περιβαλλοντολόγος, Καθηγητής-Σύμβουλος ΕΑΠ, μέλος Λαϊκού Πανεπιστημίου Κοινωνικής Αλληλέγγυας Οικονομίας)
[ ΣΗΜ.: Προτεινόμενη διάρκεια κάθε μέρους (εισήγηση + συζήτηση + διάλειμμα) = 90 min. Σύνολο σεμιναρίου = 4,5 ώρες) ]
Υπεύθυνος : Φιλιππίδης Παναγιώτης κιν: 6976 799390
Γεωργία Ταραξοπούλου
Περισσότερα Σχετικά Άρθρα
Περισσότερα άρθρα από ΕΜΠΡΟΣ
Περισσότερα άρθρα από ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ
Τα σχόλια είναι απενεργοποιημένα.

Μπορεί επίσης να σας αρέσει

Πόλεμος κατά της φοροδιαφυγής με σοκ και «ΔΕΟΣ»

 Επιδρομή στους επιτήδειους με νέα ψηφιακά όπλα και ειδική μονάδα Η καταπολέμηση της φοροδ…